Er zijn twee soorten mensen: de helden die meteen opstaan als hun wekker gaat en de snoozers die vijf keer op snooze drukken voor die paar extra minuten slaap.
Stop met snoozen: verpleegster legt uit waarom en hoe
Een verplegster op TikTok ging viraal met een video waarin ze uitlegt waarom te vaak snoozen een slecht idee is. Volgens haar word je juist nog vermoeider van al die alarmen. Niet echt wat je wilt horen, maar waarschijnlijk wist je al dat je beter niet snoozet.
Veel kijkers vonden het advies om gewoon op te staan niet echt nuttig, vooral niet voor degenen die vaak door hun alarm heen slapen of moeite hebben om wakker te blijven na dat irritante geluid. Daarom heeft Jordan een nieuwe video gemaakt met tips.
Houd een vast slaapschema aan
Haar eerste tip: zorg voor een regelmatig slaapschema, zodat je lichaam vanzelf wakker wordt. "De eerste stap is om een regelmatig ritme te creëren", zegt ze. "Dit helpt je lichaam om je slaapcyclus natuurlijk te regelen."
Dit betekent dat je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat – sorry nachtbrakers – zodat je een stabiele interne klok ontwikkelt. Jordan snapt dat het niet altijd haalbaar is, vooral niet in het weekend, maar consistentie is key.
Gewoontes kun je veranderen
Haar tweede tip: onthoud dat je je hersenen nieuwe gewoontes kunt aanleren. "Je kunt je brein trainen om nieuwe gewoontes aan te nemen", legt ze uit. "Je kan dit echt."Jordan geeft toe dat 'je hersenen herprogrammeren' wat werk en veel consistentie vraagt, maar het is de moeite waard als je er vol voor gaat.
Leg je alarm aan de andere kant van de kamer
Een slimme tip die ze van een kijker oppikte: leg je alarm aan de andere kant van de kamer. Dan moet je uit bed komen om het uit te zetten. "Als je dan toch opstaat, blijf dan ook echt uit bed," voegt ze toe.
Je kan vanaf nu takeaway voor je huisdier bestellen met Deliveroo
Goed nieuws voor alle dierenliefhebbers! Je favoriete viervoeter kan nu ook genieten van takeaway. Deliveroo gaat namelijk samenwerken met Tom&Co, de populaire Belgische dierenspeciaalzaak. Dit betekent dat je straks hondenvoer of kattenbrokjes gewoon via Deliveroo kunt laten thuisbezorgen. Handig!
Tom&Co heeft maar liefst 262 verschillende dierenvoedingproducten in het aanbod. En tot eind september 2024 krijg je zelfs gratis levering bij een bestelling van minimaal €15. Het aanbod is nu al beschikbaar in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge en Kortrijk, met plannen om snel naar meer steden uit te breiden. Een ideale manier om je huisdier te trakteren zonder zelf naar de winkel te moeten.
Luiz Richter, General Manager van Deliveroo België, zegt: “We zijn enthousiast om ons aanbod uit te breiden naar non-food met Tom&Co. Dit is een belangrijke stap in het bedienen van Belgische huishoudens.”
Deze soorten alcohol veroorzaken hangxiety, volgens expert
We kennen het allemaal: je hebt een wilde avond gehad, maar de dag erna voel je je zo ellendig dat je niet eens onder je deken vandaan durft te komen. Ook al heb je niks gênants gedaan, toch voel je je kut. Als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk te maken met hangxiety: een combinatie van een hangover en anxiety. Hoewel elke soort alcohol z’n tol eist, zeggen mentale gezondheidsexperts dat sommige dranken meer kans geven op hangxiety.
Lisa Gunn, mentale gezondheisexpert bij Nuffield Health, deelde met HuffPost waarom we ons zo voelen na het drinken en welke alcoholische dranken je beter kunt vermijden als je last hebt van hangxiety. Ze legde uit dat, hoewel alcohol in eerste instantie een kalmerend effect heeft, het later juist zorgt voor een ‘rebound-effect’ waardoor je angst toeneemt.
“Dit komt deels doordat alcohol de balans van neurotransmitters en chemische stoffen in de hersenen verstoort. Die verstoring beïnvloedt de GABA-chemicaliën, die normaal gesproken voor ontspanning zorgen, maar door alcohol juist verminderen, waardoor je meer opgewonden en angstig wordt."
Vooral sterke drank en rode wijn zijn boosdoeners. Sterke drank jaagt je alcoholniveau omhoog, wat zorgt voor rebound-angst de volgende ochtend. Rode wijn zit vol tyramine en histamines die ook je stress triggeren. Ook cocktails zijn ook een no-go als je je hoofd de volgende ochtend helder wilt houden. Door de suiker in cocktails schieten je bloedalcohol- en bloedsuikerspiegel omhoog, wat voor energierushes kan zorgen.
Gelukkig zijn er ook drankjes die iets milder zijn voor je geest, zoals bier. Lichte bieren en pils met een laag alcoholgehalte brengen minder risico's met zich mee voor je mentale gezondheid, mits je met mate drinkt.
Volgens de Priory Group, die mensen helpt met verslaving en alcoholmisbruik, kan ‘alcohol je zorgen tijdelijk verminderen, je stress verlagen en je gedachten afleiden van problemen’. Maar ‘overmatig drinken kan de volgende dag juist leiden tot meer angst’. Het kan op lange termijn zelfs je angst verergeren. Sommige mensen worden zo overweldigd door hangxiety dat ze overwegen helemaal te stoppen met drinken.
Als je nu in bed ligt met rusteloosheid, misselijkheid, een bonkend hart en zwetende handen na een avondje uit, probeer dan deze tips: drink veel water, rust uit, en eet iets simpels en lichts. Neem een ontspannend bad, maak een frisse wandeling of praat met je vrienden over je zorgen van de vorige nacht. Waarschijnlijk heb je niets gênants gedaan en had je gewoon een leuke tijd, net als iedereen.
En het allerbelangrijkste: wees niet te streng voor jezelf.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 13/09 Niall Horan
- 13/09 Niall Horan
- 13/09 Olga Leyers
- 14/09 Marie Verhulst
- 16/09 Flo Rida