Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lever er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Kotfood Battle: welke instant noodles scoren het beste?

Chelsy Vanlerberghe-16 oktober 2024 om 12:59

Na een lange dag les of een avondje uit, zijn instant noodles de perfecte go-to. Snel, lekker en budgetvriendelijk. Onze eigen food critic, PapiPesto, ging op onderzoek uit en testte verschillende instant noodles met kipsmaak. Hier zijn de winnaars!

1. Carrefour - Nissin Cup Noodles Chicken

Score: ★★★★
Prijs: €1,96 voor 63 gram
Prijs per 100 gram: €3,11

De absolute winnaar van de test is Nissin Cup Noodles Chicken, gekocht bij Carrefour. Deze noodles staan bekend als een A-merk en dat proef je! De bouillon is lekker vol, niet te zout, met een lichte spice die het geheel in balans houdt. “De textuur van de noodles is perfect en de koriander geeft het een authentieke Aziatische twist,” aldus PapiPesto. Toch een kleine disclaimer: niet iedereen is fan van koriander. Maar als dat geen probleem voor je is, krijg je een mooie umami-bom in een cup!

2. Colruyt - Oyakata Chicken Teriyaki

Score: ★★★
Prijs: €1,88 voor 96 gram
Prijs per 100 gram: €1,96

Op een gedeelde tweede plaats komt de Oyakata Chicken Teriyaki, een smakelijke keuze voor wie houdt van een beetje zoetigheid in zijn noodles. "Een mooie balans tussen de kip en de teriyaki-saus, zonder dat het te zoet wordt”, aldus PapiPesto. “En je krijgt meer noodles voor je geld."

2. Delhaize - Nissin Soba Noodles

Score: ★★★
Prijs: €2,95 voor 90 gram
Prijs per 100 gram: €3,28

Ook op de gedeelde tweede plek staan de Nissin Soba Noodles, iets duurder dan de Oyakata, maar wel met een unieke smaak. Het is een combinatie van een mooie noedeltextuur met de rijke smaak van gebrande suiker en zichtbare stukjes groenten. PapiPesto merkt op: “De slierten hebben de beste bite van alle geteste noodles, en de geroosterde smaak geeft het net iets extra's.”

Natuurlijk zijn er nog heel wat smaken en soorten instant noodles die het proberen waard zijn. Van pittige varianten tot exotische bouillons, de keuze is reuze. Maar als het op chicken noodles aankomt, zijn deze toppers alvast een goede start!

OVERZICHT

Carrefour - Nissin Cup noodles chicken
Prijs: €1,96 voor 63 gram
Yummie score: ★★★★

Delhaize - Nissin Soba Noodles
Prijs: €2,95 voor 90 gram
Nutri-Score: C
Yummie score: ★★★

Colruyt - Oyakata chicken teriyaki
Prijs: €1,88 voor 96 gram
Yummie score: ★★★

Delhaize - Knorr Asia Noodles chicken taste
Prijs: €2,39 voor 65 gram
Yummie score: ★★½

Colruyt - Aiki XL
Prijs: €1,88 voor 83,2 gram
Yummie score: ★★

Colruyt - Aiki Yakisoba
Prijs: €2,16 voor 95 gram
Yummie score: ★½

Albert Heijn - AH
Prijs: €1,19 voor 60 gram
Nutri-Score: C
Yummie score: ★½

Carrefour - Sensation
Prijs: €0,92 voor 62 gram
Nutri-Score: C
Yummie score: ½

Delirium komt met alcoholvrij bier

Chelsy Vanlerberghe-15 oktober 2024 om 11:25

De iconische roze olifant van Delirium gaat alcoholvrij. Brouwerij Huyghe lanceert Delirio, een blond speciaalbier zonder alcohol, maar boordevol smaak. Klinkt als de moeite, toch?

De keuze voor alcoholvrij is geen toeval. De vraag naar alcoholvrije bieren is enorm gegroeid in België, en daar speelt Huyghe slim op in. "Mensen willen vaker alcoholvrij drinken, maar wél met de volle smaak van een speciaalbier", zegt CEO Alain De Laet. Met Delirio krijg je fruitige en kruidige smaken, en hoppige toetsen die zorgen voor een pittig feest in je mond.

Het brouwen van een alcoholvrij bier bleek wel even wennen. Het team werkte met een speciale gist die geen alcohol aanmaakt en experimenteerde met verschillende granen om die typische Delirium-touch te behouden. Het resultaat? Een bier met slechts 0,3% alcohol dat smaakt alsof je een volwaardig speciaalbier drinkt. Het alcoholvrije olifantje scoort hoog in blind tastings. Perfect voor wie wil genieten zonder kater.

Delirio is te vinden in de winkelrekken of van het vat. Schol!

Ontdek meer