Wist je dat 1 op de 5 Belgen voor hun 75ste huidkanker krijgt, meestal door blootstelling aan te veel uv-straling? Da's schrikken, toch? Ondanks deze verontrustende cijfers, die jaar na jaar stijgen, blijkt dat bijna de helft van de Belgen ons nog steeds niet vaak genoeg zonnecrème smeert. Jep, je leest het goed: 46% smeert te weinig, en 13% smeert zelfs nooit. Dat blijkt uit een onderzoek van AG Insurance bij 1.000 Belgen. Er is dus werk aan de winkel, daarom zal AG Insurance gratis zonnecrème aanbieden op de festivals.
Met dit prachtige weer trekken we graag naar de kust of genieten we van een terrasje met onze vrienden, maar dat betekekent ook dat we de zonnecrème in de aanslag moeten. De zon veroorzaakt immers schade, omdat elke blootstelling aan uv-stralen ons DNA beschadigt. Bescherming is dus van cruciaal belang.
Er zijn verschillende redenen waarom we niet smeren. Sommigen van ons vergeten het gewoon (51%), hebben geen zonnecrème bij de hand (32%), of houden niet van dat plakkerige gevoel (30%). Mannen zijn trouwens grotere boosdoeners hierin: 18% van hen smeert nooit, tegenover 8% van de vrouwen .
Vooral jongere (Gen Z, 18-23 jaar) en oudere generaties (babyboomers, 69+) zijn hardleers als het op smeren aankomt. Maar huidkanker maakt geen onderscheid; het kan ons allemaal raken. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur, draag beschermende kledij en draag een hoedje of pet, en smeer om de 2 uur met minstens factor 30 .
Ondanks de aanbevelingen om elke twee uur zonnecrème te smeren, doen maar weinig Belgen dit daadwerkelijk. Tijdens een strandvakantie smeert slechts 36% van de mensen elke twee uur. Dit percentage daalt nog verder tijdens andere activiteiten: 16% bij wandelvakanties, 7% bij skivakanties, en nog minder bij dagelijkse activiteiten zoals tuinieren (12%) of terrasjes doen (11%) .
Gratis zonnecrème op zomerfestivals
Om ons te helpen herinneren en beschermen, komt AG Insurance met een initiatief: slimme smeerpalen. Deze palen, te vinden aan de kust, in pretparken en op zomerfestivals, bieden gratis zonnecrème aan en geven live advies gebaseerd op de intensiteit van de zon. Handig, toch?
Rob Maes van AG Insurance zegt hierover: “Preventie en sensibilisering blijven broodnodig. Daarom installeren we deze zomer slimme smeerpalen doorheen het land.” Deze palen voorzien gratis zonnecrème met SPF 30 tot 50, zodat we ons altijd goed kunnen beschermen. Nice!
Zorgeloos losgaan: zo zorgt Dour voor jouw veiligheid
Vijf dagen lang leven op muziek, nieuwe mensen leren kennen, eindeloos dansen en verdwalen in de nacht: Dour is meer dan een festival. Het is een tijdelijke gemeenschap van muziekliefhebbers, dromers en levensgenieters. Maar om daar echt van te kunnen genieten, moet je je ook goed voelen. Daarom zorgt Dour voor een veilige, respectvolle vibe waar iedereen zich thuis voelt.
Of je nu crewlid bent, bezoeker, vrijwilliger of artiest: iedereen hoort zich welkom, gerespecteerd en veilig te voelen. Want alleen dan kan je Dour écht beleven zoals het bedoeld is.
You’re Safe Here: samen zorgen we voor elkaar
Veiligheid op Dour draait niet alleen om regels, het is een gedeelde mindset. Die begint bij het programma You’re Safe Here: een engagement van het festival én van de community. Over het hele terrein zie je mensen met een oranje armband met diezelfde boodschap. Deze tweetalige crewleden zijn opgeleid om te luisteren, te helpen en indien nodig te begeleiden naar het SISU-team: de psychosociale nooddienst van het Rode Kruis. Zij staan dag en nacht klaar voor iedereen die nood heeft aan ondersteuning, of je nu slachtoffer of getuige bent van grensoverschrijdend gedrag, of gewoon even een veilige plek zoekt.
Intimidatie wordt niet getolereerd. Korte broeken, glitteroutfits, tattoos of gedrag: niets rechtvaardigt ongepast gedrag. En nee = nee. Punt.
Respect is de basis, voor iedereen
Dour is er voor iedereen. Ongeacht genderidentiteit, huidskleur, religie, taal, seksuele geaardheid, leeftijd, politieke overtuiging, of fysieke beperking. Die radicale inclusiviteit zit diep ingebakken in de organisatie. Het festival zorgt voor een stevige omkadering: preventie, sensibilisering én concrete hulp. Altijd beschikbaar en zichtbaar aanwezig. Respect is bij Dour geen extraatje. Het is de standaard.
Op het terrein vind je verschillende preventie- en infopunten waar je terechtkunt met vragen of voor een babbel. Bij de stand van Sex&Co krijg je info over seksuele gezondheid in een open, veilige sfeer. Safe 'n Sound helpt je bewust omgaan met alcohol, drugs en feestgedrag. En ook het Rode Kruis is aanwezig, met een vaste stand én mobiele teams die dag en nacht klaarstaan. Loop gerust even langs, je hoeft geen probleem te hebben om er welkom te zijn.
Een goed feest begint bij zelfzorg
We get it: slapen is voor later. Maar een beetje rust, voldoende water en een likje zonnecrème doen wonderen. Een goede voorbereiding zorgt voor een betere ervaring, voor jou en je omgeving. Daarom nog even deze reminders op een rijtje:
-
Drink voldoende water. Er zijn drinkfonteinen op het terrein én flessen te koop in de bars (0,5L) en op de campings (1,5L).
-
Gebruik zonnebrandcrème.
-
Draag oordopjes. Ook al worden de decibellen beperkt, je oren zijn goud waard.
-
Rust. Voor én tijdens het festival.
Dour is vibes. Dour is vrijheid. Dour is op elkaar letten. Feest alsof het je laatste is, maar vergeet niet: zorg goed voor jezelf, en voor je vrienden. Blijf scherp, blijf lief, en weet dat er altijd iemand is die je opvangt. Veilig feesten doen we samen. DOUREEUUUHHH!!!
Vijftig unieke sporten komen samen op één plek. Over drie dagen, op 13 juli, opent er in Gent een nieuwe vestiging van Sparkx. Het wordt de grootste van Europa.
Sparkx had al een vestiging in Hasselt, maar nu komt er dus ook eentje in Gent bij. Het gaat om een gebouw van 4.800 vierkante meter groot, met daarin vijftig verschillende sporten, waaronder motorracen, ijshockey en paardrijden. Je kunt er floorball spelen, pickleball, Japans trefbal, snowboarden, racen, basketballen, ijshockeyen, en ga zo nog maar even door.
De sporten zijn voor iedereen geschikt, jong of oud, beperking of geen beperking. Er wordt in het park speciale aandacht besteed aan exclusief sporten met de allereerste rolstoelrace van België en een virtuele versie van boccia (een soort petanque) voor mensen met een fysieke beperking.
“Met het nieuwe sportpretpark is Gent nog meer sportstad. De attracties zijn niet alleen innovatief, maar ook inclusief”, zegt Mathias De Clerq, burgemeester van Gent. “Leeftijd of beperking vormen geen belemmering om samen te sporten. Zo hebben we het graag in Gent.”
De nieuwe Sparkx-vestiging opent op 13 juli zijn deuren en zal de hele zomervakantie alle dagen geopend zijn. Op vrijdagen wordt de komende weken een avondconcept getest en is de boel tot 22.00 uur geopend. Op zaterdag kun je tot 20.00 uur terecht, op zondag tot 18.00 uur en alle overige dagen tot 19.00 uur.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/07 Flo Windey
- 14/07 Oliver Symons
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Marthe De Pillecyn