1 Belg op 5 krijgt huidkanker

Chelsy Vanlerberghe-27 juni 2024 om 08:57

Wist je dat 1 op de 5 Belgen voor hun 75ste huidkanker krijgt, meestal door blootstelling aan te veel uv-straling? Da's schrikken, toch? Ondanks deze verontrustende cijfers, die jaar na jaar stijgen, blijkt dat bijna de helft van de Belgen ons nog steeds niet vaak genoeg zonnecrème smeert. Jep, je leest het goed: 46% smeert te weinig, en 13% smeert zelfs nooit. Dat blijkt uit een onderzoek van AG Insurance bij 1.000 Belgen. Er is dus werk aan de winkel, daarom zal AG Insurance gratis zonnecrème aanbieden op de festivals.

Met dit prachtige weer trekken we graag naar de kust of genieten we van een terrasje met onze vrienden, maar dat betekekent ook dat we de zonnecrème in de aanslag moeten. De zon veroorzaakt immers schade, omdat elke blootstelling aan uv-stralen ons DNA beschadigt. Bescherming is dus van cruciaal belang.

Er zijn verschillende redenen waarom we niet smeren. Sommigen van ons vergeten het gewoon (51%), hebben geen zonnecrème bij de hand (32%), of houden niet van dat plakkerige gevoel (30%). Mannen zijn trouwens grotere boosdoeners hierin: 18% van hen smeert nooit, tegenover 8% van de vrouwen .

Vooral jongere (Gen Z, 18-23 jaar) en oudere generaties (babyboomers, 69+) zijn hardleers als het op smeren aankomt. Maar huidkanker maakt geen onderscheid; het kan ons allemaal raken. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur, draag beschermende kledij en draag een hoedje of pet, en smeer om de 2 uur met minstens factor 30 .

Ondanks de aanbevelingen om elke twee uur zonnecrème te smeren, doen maar weinig Belgen dit daadwerkelijk. Tijdens een strandvakantie smeert slechts 36% van de mensen elke twee uur. Dit percentage daalt nog verder tijdens andere activiteiten: 16% bij wandelvakanties, 7% bij skivakanties, en nog minder bij dagelijkse activiteiten zoals tuinieren (12%) of terrasjes doen (11%) .

Gratis zonnecrème op zomerfestivals

Om ons te helpen herinneren en beschermen, komt AG Insurance met een initiatief: slimme smeerpalen. Deze palen, te vinden aan de kust, in pretparken en op zomerfestivals, bieden gratis zonnecrème aan en geven live advies gebaseerd op de intensiteit van de zon. Handig, toch?

Rob Maes van AG Insurance zegt hierover: “Preventie en sensibilisering blijven broodnodig. Daarom installeren we deze zomer slimme smeerpalen doorheen het land.” Deze palen voorzien gratis zonnecrème met SPF 30 tot 50, zodat we ons altijd goed kunnen beschermen. Nice!

Man overleden bij Nederlands festival Wildeburg

Karen Luiken-18 juli 2024 om 06:21- Foto:

Photo by Mat Napo on Unsplash

Een 34-jarige man is overleden bij het Nederlandse festival Wildeburg. Zijn lichaam werd woensdag gevonden nadat hij in de nacht van zaterdag op zondag vermist raakte.

In een bericht op Facebook schrijft de organisatie van Wildeburg dat de man ergens in de nacht van zaterdag op zondag ‘in mogelijk verwarde toestand’ het festivalterrein in Kraggenburg verliet. De politie heeft samen met de brandweer en speurhonden naar hem gezocht, maar zijn lichaam werd pas woensdag gevonden. Dat gebeurde in het gras in de buurt van het festivalterrein.

“We zijn diep geraakt en intens verdrietig door zijn dood”, schrijft de organisatie van Wildeburg. “Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familie en vrienden.”

'Vampire Diaries'-ster Paul Wesley komt naar België

Chelsy Vanlerberghe-16 juli 2024 om 14:21

Fans van 'The Vampire Diaries' zijn in voor a double treat! Eerder werd al bekend gemaakt dat Ian Somerhalder naar Heroes Comic Con in Brussel komt. Nu laat de organisatie weten dat ook Paul Wesley naar Brussels Expo afzakt. Een reünie van de broertjes Damon en Stefan Salvatore? Daar moet je gewoon bij zijn!

Paul, die acht seizoenen lang de charismatische Stefan Salvatore speelde, staat te popelen om zijn fans te ontmoeten. Hij is er beide dagen, 19 en 20 oktober, voor fotosessies, handtekeningen, panels en meet & greets. Tickets voor de fotoshoots zijn beperkt, dus wees er snel bij! De fotosessies met collega Ian Somerhalder waren op 2 dagen tijd al de deur uit.

Naast 'Vampire Diaries' heeft Paul Wesley zijn repertoire verder uitgebreid met diverse rollen. Hij schitterde onder andere in projecten zoals 'Tell Me a Story' en 'Before I Disappear', waar hij zijn veelzijdigheid als acteur toonde. Meer recentelijk werd Paul Wesley geprezen voor zijn dynamische vertolking als legendarische kapitein James T. Kirk in de nieuwste 'Star Trek'-serie.

Paul Wesley en Ian Somerhalder zijn niet de enige namen die Heroes Comic Con wisten te schikken. Misha Collins van 'Supernatural', en Eliza Taylor van 'The 100' zijn er ook bij op 19 en 20 oktober.

Meer info en tickets vind je op www.heroescomiccon.be.

Ontdek meer