Politie gaat sneller en strenger controleren op drugs in het verkeer

Simon Smetryns-24 juni 2024 om 11:51- Foto:

GRAS GRÜN via Unsplash

De politie gaat sneller en strenger controleren op druggebruik in het verkeer. De checklist met symptomen die aanleiding geven tot een speekseltest wordt uitgebreid, waardoor agenten meer signalen kunnen gebruiken om een test te mogen uitvoeren.

Bestuurders moeten aan minstens drie criteria voldoen voordat een speekseltest wordt afgenomen. De checklist bestaat uit verschillende elementen, zoals fysieke kenmerken (bv. vernauwde of verwijde pupillen, moeilijk spreken, evenwichtsstoornissen...), maar ook de aanwezigheid van de geur van drugs en het bezit van drugs of gebruikersmateriaal kunnen aanleiding geven tot een controle. Die lijst wordt nu dus uitgebreid.

Deze controles gelden niet alleen voor automobilisten, maar ook voor bestuurders van andere voertuigen zoals fietsen, brommers en paarden. Wie rijdt onder invloed van drugs krijgt een geldboete opgelegd van 1.600 tot 16.000 euro. Je riskeert ook een rijverbod van minimum 3 maanden tot maximum 2 jaar.

Daarnaast komt er een nieuwe procedure voor synthetische drugs en lachgas, die nog niet met speekseltests kunnen worden opgespoord.

Zodra je sporen van de volgende stoffen in je lichaam hebt, ben je strafbaar:

  • THC (cannabis)
  • Amfetamine (speed)
  • MDMA (xtc)
  • Morfine of 6-acetylmorfine (heroïne)
  • Cocaïne of benzoylecgonine (cocaïne)

Gebruik van recreatieve drugs vergroot risico op hartaanval en beroerte

Chelsy Vanlerberghe-30 augustus 2024 om 16:05- Foto:

Colin Davis on Unsplash

Een nieuwe studie laat zien dat je drie keer meer kans hebt op hartnoodgevallen als je recreatieve drugs gebruikt, vergeleken met mensen die geen drugs gebruiken.

In 2021 volgden onderzoekers bijna 1.400 patiënten op IC's in Frankrijk. Van hen testte 11% positief op cannabis, opioïden, cocaïne, amfetaminen of MDMA, en meer dan 28% had twee of meer van deze drugs in hun systeem. Na een jaar bleek 6% van de niet-gebruikers een hartnoodgeval te hebben gehad, terwijl maar liefst 13% van de druggebruikers weer op de spoedeisende hulp belandde met hartproblemen of een beroerte.

Druggebruikers hadden ook meer kans op een hartgerelateerde dood of beroerte. “Gebruik van recreatieve drugs verdriedubbelt het risico op een herhalend ernstig cardiovasculair probleem binnen een jaar,” zegt Dr. Raphael Mirailles van het Lariboisière-ziekenhuis in Parijs.

Wat betreft de risico's: MDMA was het slechtste voor je hart, gevolgd door opioïden, die het risico met 3,6 keer verhoogden. Cannabisgebruik verdubbelde het risico. Cocaïne en amfetaminen hadden geen significante invloed op hartproblemen.

De onderzoekers geven aan dat de studie beperkt is en dat verder onderzoek nodig is. Dit komt kort na een andere Franse studie die vond dat vrouwen die regelmatig cannabis roken een veel hoger risico lopen op overlijden door hart- en vaatziekten dan vrouwen die geen cannabis gebruiken.

Andere onderzoeken wijzen erop dat regelmatig cannabis roken ook het risico op hoofd- en halskanker kan verhogen. Een studie van de Universiteit van Zuid-Californië wees eerder dit jaar uit dat marihuanagebruikers tot 5 keer meer kans hebben op die kankers dan niet-gebruikers.

Machine Gun Kelly probeerde op 11-jarige leeftijd xtc

Chelsy Vanlerberghe-06 augustus 2024 om 11:33

Machine Gun Kelly heeft onthuld dat hij al een jaar clean is van drank en drug. In de podcast 'Dumb Blonde' van Bunnie XO vertelt hij openhartig over zijn afkickproces en de strijd tegen zijn verslavingen.

De Amerikaanse zanger heeft onthuld dat hij al op 11-jarige leeftijd voor het eerst xtc gebruikte. Het echte experimenteren begon echter pas in zijn twintiger jaren. "Het begon met wiet en alcohol, en later werd ik fan van Vyvanse snuiven", zegt hij, verwijzend naar de ADHD-medicatie. "Ik kon ineens zoveel werk verzetten, ik dacht: 'Wow, ik heb net zes nummers in twee uur geschreven.'"

Hij raakte ook verslaafd aan cocaïne, maar de coronapandemie zorgde ervoor dat hij ermee stopte. "Geen dealers die meer buiten kwamen", lacht hij. Daarnaast speelde zijn verloofde Megan Fox een cruciale rol in zijn herstel: "Die vrouw is echt het beste wat me is overkomen. Door mijn liefde voor haar liet ik alles achter en ontdekte ik wat echt leven is." Hij benadrukt ook hoe Megan hem heeft geholpen om te gaan met de mentale uitdagingen die kwamen kijken bij zijn ontwenningsproces.

"Na mijn Europese tournee ging ik meteen naar een afkickkliniek. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed", vertelt hij. "Het heeft me echt geholpen om mijn lichaam op een andere manier te leren kennen. Ik ontdekte waar al die boosheid vandaan kwam en kreeg inzicht in mijn problemen. Het is nu een kwestie van constant alert blijven."

Ontdek meer