Faalangst: de vloek van elke student. Net voor het examen, slaat de paniek toe. Hier zijn wat trucs om die stress te slim af te zijn.
- Goed genoeg is voldoende! Perfectionisme kan verlammend zijn. Dus, streep 'perfect' van je lijstje en focus op 'goed genoeg'. Het is beter om iets af te hebben dan om eeuwig te blijven staren naar die blanco pagina.
- Adem in, adem uit, en blijf ademen: Ja, het klinkt als iets wat je oma zou zeggen, maar serieus, diep ademhalen helpt echt. Neem een grote hap lucht en herinner jezelf eraan dat je dit aankan.
- Vergelijk jezelf niet met anderen: Ik snap dat je benieuwd bent, maar vragen aan medestudenten of zij dat ene hoofdstuk wel geleerd hebben, of wat hun antwoord was op vraag 12, is nooit een goed idee. Focus op jezelf.
- Omarm het falen: Ja, je leest het goed. Faalangst wordt vaak gevoed door de angst om te falen. Maar hier is de ironie: falen is eigenlijk een geweldige leermeester. Dus, omarm die mislukkingen als een kans om te groeien en sterker terug te komen. Er is altijd tweede zit!
- Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend zou praten. Dus, in plaats van jezelf naar beneden te halen, geef jezelf een peptalk.
- Breek het examen in hapklare brokken: Die gigantische berg van een examen lijkt minder intimiderend als je het in stukken hakt. Neem af en toe pauzes tussen de secties om even op adem te komen en je gedachten te ordenen.
- Bouw je zelfvertrouwen op met vroege overwinningen: Begin je dag met een kleine overwinning, zoals het maken van je bed of het beantwoorden van een paar eenvoudige oefenvragen. Het geeft je een gevoel van controle en moed om de dag te beginnen.
- Word helemaal 'zen' met een pre-examenritueel: Of het nu gaat om een snelle meditatiesessie, het luisteren naar je favoriete artiest, of snel een blokje hardlopen, vind een ritueel dat je helpt te ontspannen en je in de juiste mindset te brengen.
Hogeschool PXL wil meer doen dan alleen kennis overbrengen: ook het welzijn van studenten staat er hoog op de agenda. Vanaf nu kunnen studenten zich gratis insmeren dankzij zonnecrèmedispensers die verspreid staan over de campussen.
Met deze nieuwe maatregel wil PXL het bewustzijn rond UV-straling en huidbescherming vergroten. Jongeren beschermen zich vaak onvoldoende tegen de zon, ook tijdens korte blootstelling. Daarom wil de hogeschool zonnecrème smeren even normaal maken als je handen wassen of je gordel aandoen. “Zonbescherming mag geen luxe zijn, maar een reflex”, klinkt het.
De dispensers bevatten zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30+) en worden ondersteund door een brede campagne op sociale media, met posters en infosessies over UV-indexen en huidtypes.
Ook Stad Hasselt reageert enthousiast. Schepen Dries Martens noemt het een geslaagd project: “We genieten van de zon, maar vergeten soms de gevaren. Dit initiatief zet jongeren aan tot bewust omgaan met hun huid.”
En er is meer: wie aan het blokken is op de campus, kan ook even relaxen met een potje pétanque of een powernap in een schaduwrijke hangmat. Zon, zorg en zen — bij PXL is het allemaal inbegrepen.
Harvard waarschuwt voor verborgen risico's in proteïnepoeders
Voor veel gymrats is het dagelijkse scoopje proteïnepoeder heilig: makkelijk, snel en efficiënt. Maar volgens Harvard Medical School zit er mogelijk meer in je shake dan alleen gains.
Harvard-expert Kathy McManus benadrukt dat ze proteïnepoeder niet aanraadt, tenzij het onder medische begeleiding gebeurt. De reden? We weten nog steeds te weinig over de langetermijneffecten. Zeker bij melkgebaseerde poeders kunnen mensen met lactose-intolerantie last krijgen van hun darmen.
Een andere bezorgdheid: sommige commerciële poeders bevatten naast eiwitten ook toevoegingen zoals suikers, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. En in een onafhankelijk rapport van het Clean Label Project werden zelfs sporen van zware metalen (zoals lood en kwik), BPA (een stof die gebruikt wordt in plastic) en pesticiden gevonden in een aantal geteste producten. Daarbij ging het wél om Amerikaanse merken: het is dus niet meteen duidelijk in hoeverre dit ook voor Europese producten geldt.
Wil dat zeggen dat je nu meteen je shake moet dumpen? Niet per se. McManus benadrukt vooral dat het belangrijk is om bewust om te gaan met supplementen, en dat je in veel gevallen ook perfect voldoende eiwitten uit je voeding kan halen — denk aan kip, vis, eieren, tofu, linzen of edamame.
Voor bepaalde groepen, zoals mensen in herstel na ziekte of oudere volwassenen met verhoogde eiwitbehoefte, kan een poeder wél een handige aanvulling zijn.
Bottom line? Proteïnepoeder kan nuttig zijn, maar is geen magisch wondermiddel. Check altijd de ingrediënten, overweeg alternatieven, luister naar je lichaam en contactueer eventueel je arts.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/06 Donald Trump
- 14/06 Jesy Nelson
- 15/06 Koen van Heest
- 15/06 Courteney Cox
- 15/06 Liandra Sadzo