8 tips tegen faalangst tijdens de examens

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 05:41

Faalangst: de vloek van elke student. Net voor het examen, slaat de paniek toe. Hier zijn wat trucs om die stress te slim af te zijn.

  1. Goed genoeg is voldoende! Perfectionisme kan verlammend zijn. Dus, streep 'perfect' van je lijstje en focus op 'goed genoeg'. Het is beter om iets af te hebben dan om eeuwig te blijven staren naar die blanco pagina.
  2. Adem in, adem uit, en blijf ademen: Ja, het klinkt als iets wat je oma zou zeggen, maar serieus, diep ademhalen helpt echt. Neem een grote hap lucht en herinner jezelf eraan dat je dit aankan.
  3. Vergelijk jezelf niet met anderen: Ik snap dat je benieuwd bent, maar vragen aan medestudenten of zij dat ene hoofdstuk wel geleerd hebben, of wat hun antwoord was op vraag 12, is nooit een goed idee. Focus op jezelf.
  4. Omarm het falen: Ja, je leest het goed. Faalangst wordt vaak gevoed door de angst om te falen. Maar hier is de ironie: falen is eigenlijk een geweldige leermeester. Dus, omarm die mislukkingen als een kans om te groeien en sterker terug te komen. Er is altijd tweede zit!
  5. Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend zou praten. Dus, in plaats van jezelf naar beneden te halen, geef jezelf een peptalk.
  6. Breek het examen in hapklare brokken: Die gigantische berg van een examen lijkt minder intimiderend als je het in stukken hakt. Neem af en toe pauzes tussen de secties om even op adem te komen en je gedachten te ordenen.
  7. Bouw je zelfvertrouwen op met vroege overwinningen: Begin je dag met een kleine overwinning, zoals het maken van je bed of het beantwoorden van een paar eenvoudige oefenvragen. Het geeft je een gevoel van controle en moed om de dag te beginnen.
  8. Word helemaal 'zen' met een pre-examenritueel: Of het nu gaat om een snelle meditatiesessie, het luisteren naar je favoriete artiest, of snel een blokje hardlopen, vind een ritueel dat je helpt te ontspannen en je in de juiste mindset te brengen.

Met deze Hinge-hack refresh jij je feed

Chelsy Vanlerberghe-05 december 2024 om 15:57

Kom jij ook elke keer dezelfde mensen tegen op Hinge? Het voelt soms alsof je een eindeloze loop van net-niet-types swipet. Gelukkig is er een truc gevonden om je feed een stevige reset te geven. Nieuwe gezichten, betere matches, en wie weet… dé klik waar je op wacht.

Hinge werkt toch wat anders dan de klassieke datingapps. Hier draait alles rond jouw voorkeuren. Sportfanaat? Dan krijg je gym bro's en pilates princesses in je feed. Geen fan van rokers? Die zie je simpelweg niet. Handig, toch?

Maar… dat algoritme kan na een tijdje een beetje saai worden. Als je altijd hetzelfde type te zien krijgt, kan je dat snel beu raken. Gelukkig hebben we een hack waardoor je feed weer fris en vol verrassingen wordt, zonder dat je je matches verliest.

Zo reset je je Hinge-algoritme:

  1. Open Hinge en ga naar je instellingen.
  2. Scroll helemaal naar beneden tot je de opties ziet om je account te pauzeren of verwijderen.
  3. Klik erop. Geen paniek, je account blijft gewoon bestaan.

Hinge denkt nu dat je de app wilt verlaten en dat willen ze natuurlijk niet laten gebeuren. Ze komen met een pop-up om je te overtuigen te blijven. Kies in dat scherm dat je niet tevreden bent met je ervaring en selecteer de optie om je feed te verversen. Ta-daa! Een paar minuutjes later heb je een compleet vernieuwde feed. Nieuwe gezichten, nieuwe energie, en misschien eindelijk iemand waar je écht voor wilt swipen.

Welke alcohol je beter (niet) drinkt om ‘hangxiety’ te vermijden

Chelsy Vanlerberghe-05 december 2024 om 09:04

We kennen het allemaal: een topavond, maar je wordt wakker met een knoop in je maag. Wat heb je gezegd? Wat heb je gedaan? Misschien niets gênants, maar toch voel je je anxious. Dat heet 'hangxiety'. Maar niet alle alcohol is even slecht. Hier is wat je beter niet drinkt als je die vervelende 'hangxiety' wilt vermijden.

Niet alle drank is even slecht voor je mentale staat de ochtend erna. Sommige opties zijn oké, terwijl andere je hartslag en hoofd helemaal gek maken. Volgens neuropsychofarmacoloog professor David Nutt, die erover sprak met National Geographic, veroorzaakt zelfs een kleine hoeveelheid alcohol veranderingen in je hersenen. Bij grotere hoeveelheden kan dat leiden tot angstgevoelens.

Hoe komt het dat alcohol je anxiety geeft?

  • Stress overload: Je cortisol (stresshormoon) stijgt, samen met je bloeddruk en hartslag. Gevolg: je voelt je extra onrustig.
  • Uitdroging: Alcohol maakt je dorstig, want het laat je meer plassen. Uitdroging maakt je moe, dizzy én anxious.
  • Dopamine drop: Je "happy hormone" zakt tijdens een kater, wat je humeur ook niet helpt.

Fun fact: Je brein compenseert tijdens het drinken al door je wakker te houden. De volgende ochtend gaat dat door, waardoor je hart sneller slaat en je je extra gestrest voelt. Professor Nutt vertelde aan The Telegraph dat deze effecten pas verdwijnen als je hersenen weer in balans zijn.

Wat drink je dan beter wél?

  • Bier: Bier krijgt vaak de schuld van de “beer blues,” maar het is eigenlijk een goede optie. Professor Nutt legt uit aan The Telegraph dat bier vroeger zelfs werd gedronken om gehydrateerd te blijven. Het vult meer dan andere dranken, waardoor je er vaak minder van drinkt. Alcoholvrij of alcoholarm bier? Nog beter!
  • Hard seltzer: Dranken zoals White Claw zijn populair dankzij hun lage caloriegehalte, maar ze hebben ook een ander voordeel: minder alcohol en minder congeneren (stoffen die je kater erger maken). Dr. Scott Braunstein vertelde aan Bumble dat hard seltzers minder van deze stoffen bevatten dan bijvoorbeeld rode wijn, brandy of whiskey.

Wat kan je beter skippen?

  • Brandy en whiskey: Deze dranken worden gerijpt in vaten, wat ze meer smaak en complexiteit geeft. Maar dat maakt ze ook schadelijker. “Complexe alcoholen, die krachtiger zijn dan gewone alcohol, zorgen voor meer aanpassingen in de hersenen. Hierdoor word je sneller dronken en krijg je hevigere katers en meer angstgevoelens,” legt professor Nutt uit.
  • Rode wijn: Slechter dan witte wijn, omdat het tyramine en histamines bevat, stoffen die angstgevoelens kunnen triggeren.

Ontdek meer