Studeren in het voetbalstadion van Union? Het kan!

Chelsy Vanlerberghe-03 juni 2024 om 08:58

Extra blokmotivatie nodig? Wat dacht je van een studeersessie in het hartje van een voetbalstadion? Het kan! Brusselse studenten kunnen deze examenperiode hun boeken openen op een wel heel bijzondere locatie: het voetbalstadion van Union.

Op maandag 3 juni opent de gloednieuwe Study Space van Brik vzw haar duren. De studentenorganisatie voorziet vijftien studeerplekken in het authentieke stadion van de Brusselse voetbalploeg Union Saint-Gilliose, die enkele weken geleden de Beker van België won. Studenten hebben zicht op de sproeiers, nieuw gezaaide grasmat en het Dudenpark er net achter.

Naast het voetbalstadion van Union, biedt Brik deze examenperiode nog 37 andere unieke studeerlocaties aan, met goed voor 900 plaatsen. Van kloosters tot concertzalen, er is voor elk wat wils. Alle studeerplekken zijn voorzien van wifi en stroompunten, en op veel locaties wordt er gratis koffie, thee en gezonde snacks aangeboden.

Soms zijn er zelfs extraatjes: zo bezochten de ‘Smiling Barista’s’ afgelopen weekend zeven Study Spaces en deelden ze gratis havermelkcappucino’s uit vanuit hun mobiele fietskraam.

Ook in Union combineert Brik studeren met een sportieve blokpauze: ze nodigen studenten uit voor een potje jongleren met een voetbal. Diegene met de hoogste score op het einde van de examenperiode, wint een voetbaltruitje van Union. Maandag 3 juni wordt in de Study Space de jongleerwedstrijd in gang getrapt door ondersteunend minister Sven Gatz, die een eerste poging waagt.

De Study Spaces zijn nog open tot en met vrijdag 28 juni. Een overzicht van alle locaties en hun openingsuren vind je hier.

Kun je chlamydia oplopen in de fitness?

Chelsy Vanlerberghe-30 december 2024 om 12:52

Er circuleren verhalen op sociale media over mensen die chlamydia zouden hebben opgelopen via fitnessapparatuur. Kan je chlamydia of andere infecties oplopen in de gym?

Volgens Gezondheid en Wetenschap is chlamydia de meest voorkomende soa in België, vooral bij jongeren onder de 30 jaar. Maar geen paniek: chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en wordt niet verspreid door oppervlakken zoals fitnessapparaten.

Spoedarts Dr. Joe Whittington (@drjoe_md) sprong op Instagram om het gerucht recht te zetten. Hij verduidelijkt: "Chlamydia wordt vooral verspreid via seks, niet via oppervlakken of toevallige aanraking. Dus tenzij je iets héél ongewoons doet met die fitnessmachines, zit je veilig."

Wel wijst hij op andere risico’s in de gym, zoals MRSA, ringworm en wratten: "Die kunnen wél worden overgedragen via besmette oppervlakken. Zorg er dus voor dat je fitnessapparatuur voor én na gebruik schoonmaakt."

Wat kun je wél oplopen in de fitness?

Hoewel chlamydia geen risico vormt in de fitness, zijn er andere infecties waar je op moet letten:

  • MRSA: Dit is een bacterie die resistent is tegen bepaalde antibiotica en kan huidinfecties veroorzaken. MRSA kan worden overgedragen via direct contact of besmette oppervlakken.
  • Ringworm: Een schimmelinfectie die rode, jeukende plekken op de huid veroorzaakt. Deze schimmel verspreidt zich gemakkelijk in vochtige omgevingen zoals kleedkamers.
  • Wratten: Deze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en kunnen zich verspreiden via direct contact of gedeelde oppervlakken.

Hoe bescherm je jezelf?

  • Hygiëne: Maak fitnessapparatuur altijd schoon voor en na gebruik. Gebruik de beschikbare ontsmettingsmiddelen in de fitness.
  • Persoonlijke spullen: Breng je eigen handdoek mee en vermijd het delen van persoonlijke items zoals drinkflessen.
  • Kleding: Draag schone sportkleding en douche na het sporten om het risico op huidinfecties te verminderen.

Laat je dus niet gek maken door virale TikToks.

Intimiteitsexpert deelt de meest voorkomende vragen die mensen stellen

Chelsy Vanlerberghe-30 december 2024 om 12:16

Over seks praten is allang geen taboe meer, toch? Maar ondanks dat we er onder vrienden wel wat grapjes over durven maken, blijven echte struggles vaak onder de radar. Gelukkig zijn er experts zoals Susan Bratton die alle ongemakkelijke vragen gewoon op tafel leggen. Ze is relatie- en intimiteitsexpert, heeft 34 (!) boeken geschreven over seks en krijgt dagelijks mails van mensen die met hun seksleven worstelen. Tijdens een interview op 'The Diary of a CEO' met Steve Bartlett vertelde ze wat vrouwen én mannen haar het vaakst vragen.

De meest voorkomende vraag van vrouwen? "Mijn libido is weg. Ik voel me schuldig. Ik heb geen zin meer in seks."

Volgens Bratton voelen veel vrouwen zich hier ongemakkelijk over, alsof ze tekortschieten in hun relatie. Andere veelgestelde vragen zijn: "Wat is er mis met mij?" of "Waarom voel ik me ongelukkig en niet vervuld?"

Bratton legt uit dat deze gevoelens vaak te maken hebben met stress, gebrek aan verbinding of simpelweg een mismatch in verwachtingen. En goed om te weten: je bent dus niet alleen als je hiermee worstelt.

En wat vragen mannen dan? Heel andere dingen, zegt Bratton. “Mannen vragen me vaak over erectieproblemen, penisvergroting en ‘mannelijke verbetering", legt ze uit. Ook onzekerheden over hun lichaam komen vaak terug, zoals: “Is er iets mis met mijn penis?”

Daarnaast zijn er mannen die zich schamen voor hun verlangens of moeite hebben met een seksleven dat niet matcht met wat ze hopen van hun partner. Bratton ziet vaak dat dit leidt tot frustraties en afstand binnen een relatie.

De oplossing: kwaliteit boven kwantiteit. Of je nu een laag libido hebt, onzeker bent of worstelt met het aantal keren dat je seks hebt: Bratton zweert bij kwaliteit boven kwantiteit. “Als de seks beter voelt, gebeurt het vaker vanzelf", zegt ze.

En wat is "normaal" als het gaat om hoeveel seks een koppel heeft? Dat hangt af van jou en je partner. Volgens één Amerikaanse studie zou één keer per week genoeg zijn voor een gelukkige relatie. Maar uiteindelijk is er geen magisch getal. Het draait om wat werkt voor jullie.

Dus of je nu strugglet met een laag libido, onzekerheden of de vraag hoeveel seks “genoeg” is: remember, iedereen is anders, ook in bed.

Ontdek meer