Deze 'red flag' kan je sollicitatiegesprek meteen verpesten

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 09:03

Als je binnenkort een sollicitatiegesprek op de planning hebt staan, take notes. Een CEO van een recruitmentbureau heeft aangegeven dat er één grote fout is die mensen vaak maken tijdens sollicitaties.

William Vanderbloemen, de CEO van Vanderbloemen Search Group heeft al meer dan 30.000 kandidaten geïnterviewd voor een sollicitatiegesprek. In een gesprek met CNBC laat hij weten dat te laten komen zonder iets te laten weten echt een slechte indruk nalaat.

Voor sommige bedrijven is dat een dealbreaker, tenzij je een heel goede reden hebt. Maar er is te laat komen en dan is er dit.

"Het verbaast me altijd hoeveel mensen zelfs maar twee minuten te laat komen voor een interview met een verse kop koffie in hun hand", vertelde Vanderbloemen aan CNBC.

"Punctualiteit is de eerste test om te zien of je de baan serieus neemt en betrouwbaar bent, volgens hem. "Als je een afspraak maakt met iemand, maak je een afspraak. Als je ervoor kiest die afspraak te breken, gaan mensen twijfelen aan je integriteit en betrouwbaarheid."

Maar te laat komen is niet de enige red flag: de CEO houdt er ook niet van als kandidaten te vroeg komen. Volgens hem kan het ongemakkelijk zijn wanneer iemand al 20 minuten te vroeg komt.

"Als ik midden in een ander gesprek zit of even pauze heb tussen afspraken, is het niet handig als iemand al 15-20 minuten voor ons gesprek zit te wachten. Het kan ervoor zorgen dat de interviewer zich ongemakkelijk of gehaast voelt", zei hij.

Volgens de CEO is de beste tijd om aan te komen vijf minuten van tevoren.

"Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol zijn, maar het gaat een stuk beter als je goed voorbereid bent. Op tijd komen is de eerste stap om te laten zien dat je er klaar voor bent," legde hij uit.

Pas afgestudeerden haken massaal af bij vacatures om deze reden

Chelsy Vanlerberghe-25 april 2025 om 10:15

Tijdens een sollicitatie draait het voor veel starters allang niet meer om vage beloftes of een hip kantoor. Wat écht telt? Eerlijkheid over het loon. Volgens nieuw onderzoek van Monster haakt bijna de helft van de pas afgestudeerden meteen af als er tijdens een gesprek geen salaris besproken wordt. Sommige kandidaten ghosten recruiters zelfs gewoon.

“Transparantie is voor deze generatie echt een must,” legt carrière-expert Vicki Salemi uit aan Fortune. “Als er geen loon vermeld staat in de vacature, scrollen ze gewoon verder.”

Maar het gaat niet alleen om geld. Volgens het onderzoek weigert 75% van de 2025-graduates te werken bij een bedrijf waarvan de politieke waarden niet matchen. Eén op drie haakt af als het leiderschap niet divers genoeg is, en 42% wil absoluut de optie om hybride te werken.

“Nieuwe werknemers weten wat ze willen en durven er ook voor te gaan", zegt Kate Duchene, CEO van adviesbedrijf RGP. “Ze pushen bedrijven en stappen gewoon op als ze zich niet gehoord voelen.”

De boodschap is duidelijk: vandaag’s jongeren willen flexibiliteit, inclusiviteit en vooral eerlijkheid. Bedrijven die daarop inspelen, maken meer kans om het beste jonge talent binnen te halen.

Toch loopt het niet altijd vlot. Zes op de tien werkgevers zeggen dat ze al starters hebben moeten ontslaan omdat basiszaken zoals op tijd komen of professioneel communiceren soms ontbreken.

De boodschap? Wie jong talent wil binnenhalen én houden, zal duidelijk en transparant moeten zijn over loon, over waarden en over de manier van werken. Anders zijn ze weg, nog voor je “arbeidsvoorwaarden” kunt zeggen.

Campus De Nayer connecteert studenten met topbedrijven

Chelsy Vanlerberghe-07 maart 2025 om 09:19

Ben jij bijna afgestudeerd en klaar voor de arbeidsmarkt? Of zoek je nog een stage of een project voor je bachelor- of masterproef? Dan is de jobbeurs op Campus De Nayer de place to be! Op dinsdag 11 maart organiseren Thomas More en KU Leuven hier een grote jobbeurs waar meer dan 200 bedrijven en 1.000 studenten uit de sectoren Technologie, ICT, Engineering, Business en HR samenkomen.

Met namen als Bayer, Jan De Nul, DAF Trucks, KBC, UZ Leuven, Politie Antwerpen, Odoo en Randstad Group is dit dé kans om in contact te komen met potentiële werkgevers. Ook Stad Antwerpen maakt dit jaar voor het eerst zijn opwachting.

Wie geen idee heeft waar te beginnen, kan gebruik maken van de Job Fair Assistent. Deze slimme app helpt je om bedrijven te vinden die matchen met jouw interesses. Typ bijvoorbeeld 'mobiliteit' in en je krijgt meteen een overzicht van relevante bedrijven én waar je ze kan vinden op de beurs.

Geen tijd om alles in één dag te checken? Vanaf 11 maart om 17.00 uur kan je ook online verder speuren naar opportuniteiten via www.flandersjobfairs.be. Dit platform blijft open tot eind september 2025, zodat je op je gemak bedrijven kan ontdekken en vacatures kan bekijken.

Volgens Claudia De Moor, voorzitter van Voka Mechelen-Kempen, draait het niet alleen om diploma’s: "Bedrijven zoeken mensen met visie, die hun ideeën omzetten in actie. Dit is hét moment om je ambitie te tonen."

Dus, klaar om je toekomst uit te stippelen? Campus De Nayer, dinsdag 11 maart.

Ontdek meer