Als je binnenkort een sollicitatiegesprek op de planning hebt staan, take notes. Een CEO van een recruitmentbureau heeft aangegeven dat er één grote fout is die mensen vaak maken tijdens sollicitaties.
Deze 'red flag' kan je sollicitatiegesprek meteen verpesten
William Vanderbloemen, de CEO van Vanderbloemen Search Group heeft al meer dan 30.000 kandidaten geïnterviewd voor een sollicitatiegesprek. In een gesprek met CNBC laat hij weten dat te laten komen zonder iets te laten weten echt een slechte indruk nalaat.
Voor sommige bedrijven is dat een dealbreaker, tenzij je een heel goede reden hebt. Maar er is te laat komen en dan is er dit.
"Het verbaast me altijd hoeveel mensen zelfs maar twee minuten te laat komen voor een interview met een verse kop koffie in hun hand", vertelde Vanderbloemen aan CNBC.
"Punctualiteit is de eerste test om te zien of je de baan serieus neemt en betrouwbaar bent, volgens hem. "Als je een afspraak maakt met iemand, maak je een afspraak. Als je ervoor kiest die afspraak te breken, gaan mensen twijfelen aan je integriteit en betrouwbaarheid."
Maar te laat komen is niet de enige red flag: de CEO houdt er ook niet van als kandidaten te vroeg komen. Volgens hem kan het ongemakkelijk zijn wanneer iemand al 20 minuten te vroeg komt.
"Als ik midden in een ander gesprek zit of even pauze heb tussen afspraken, is het niet handig als iemand al 15-20 minuten voor ons gesprek zit te wachten. Het kan ervoor zorgen dat de interviewer zich ongemakkelijk of gehaast voelt", zei hij.
Volgens de CEO is de beste tijd om aan te komen vijf minuten van tevoren.
"Sollicitatiegesprekken kunnen stressvol zijn, maar het gaat een stuk beter als je goed voorbereid bent. Op tijd komen is de eerste stap om te laten zien dat je er klaar voor bent," legde hij uit.
Dit is hoeveel de gemiddelde student verdient!
Uit een onderzoek van Deltaworx en TAGMAG bij meer dan 2.000 Vlaamse studenten blijkt dat de gemiddelde student tussen de 330 en 415 euro verdient met een studentenjob. Clé vroeg aan de studenten in Hasselt hoeveel zij extra per maand verdienen en of ze nog zakgeld krijgen van thuis.
Deze TikTok-trends kunnen je carrière verpesten
Volgens experts doet "CareerTok" vaak meer kwaad dan goed voor je carrière. Jasmine Escalera van Zety legt in een interview met Newsweek uit dat sommige populaire TikTok-trends niet zo slim zijn als ze lijken.
De eerste trend om te vermijden: "white fonting." Hierbij verstoppen mensen trefwoorden uit de vacature in witte letters op hun cv, zodat ze beter door automatische screeningsystemen komen. Bedrijven gebruiken software om cv's te scannen op bepaalde trefwoorden, en als die ontbreken, kan je cv meteen afvallen. Slim? Nope. Recruiters kennen dit trucje en zien het als misleiding. Dat kan je geloofwaardigheid en je kansen op de job flink schaden.
Dan is er “#QuitTok,” waarbij mensen hun ontslagfilmpje posten. Levert views op, maar werkgevers zien het als een red flag. Ze vragen zich af of je bij hen ook zo dramatisch gaat vertrekken. Geen beste eerste indruk.
De derde trend: “Bare Minimum Mondays.” Het idee is dat je op maandag zo weinig mogelijk doet om de week rustig te starten. Marisa Jo Mayes, die de trend startte, zegt dat het haar helpt om burn-out te voorkomen en de rest van de week productiever te zijn. Klinkt chill, maar volgens Escalera kan het je juist een reputatie geven van iemand die ongeïnteresseerd en lui is. En dat wil je niet.
Kortom, die populaire TikTok-trends lijken leuk, maar kunnen je kansen op de arbeidsmarkt serieus verpesten.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 05/12 Conan Gray
- 06/12 Conan Gray
- 07/12 Conan Gray
- 08/12 Céline Dept
- 08/12 Nicki Minaj