Thomas More breidt Campus Geel fors uit

Simon Smetryns-14 mei 2024 om 13:31- Foto:

a2o architecten - Ontwerpatelier Peter Jannes

Vanaf volgend academiejaar (2024-2025) start Thomas More met het grondig vernieuwen van Campus Geel. De hogeschool zal de campus niet alleen renoveren, maar ook uitbreiden. "De metamorfose is nodig om onze studenten en medewerkers letterlijk en figuurlijk ruimte te geven. Niet alleen om les te volgen, ook om er thuis te komen", vertelt algemeen directeur Stijn Coenen. Masterplan Geel moet zorgen voor een inclusieve en duurzame leef- en leergemeenschap.

De werkzaamheden gebeuren gefaseerd om de lessen niet te fel te storen. In een eerste fase zal de A-blok een uitbreiding en energetische renovatie ondergaan. Die start in het voorjaar van 2025. Daarna volgen de andere blokken. De hogeschool wil zo van Campus Geel een echte thuis maken voor haar studenten en medewerkers.

Campusmanager Toon Claes: "Het vernieuwde studentenrestaurant wordt het kloppend hart van de campus. Zo zal je er niet alleen kunnen eten of drinken, maar ook tussen de twee lessen door aangenaam kunnen werken. Bovendien komt er in de buurt van het restaurant een gezellige koffiebar waar ook events kunnen plaatsvinden. Via het dakterras op de bovenverdieping heb je dan een prachtig zicht op het groen rond de campus."

Naast het vernieuwde studentenrestaurant, komt er ook een gloednieuw onthaalgebouw en zullen extra verdiepingen op de lesblokken worden gezet die toegankelijk worden gemaakt door liften. In de plannen is er niet alleen aandacht voor de sociale functies, maar ook voor duurzaamheid. "Duurzaamheid staat echt voorop bij de renovatie van onze campus. We isoleren waar mogelijk en zullen duurzaam verwarmen. We maakten al een start met de recente installatie van 1.464 zonnepanelen op onze daken en zullen in een latere fase het sanitair waar kan op regenwater aansluiten. Bovendien trekken we de kaart van groene mobiliteit en bouwen we een ondergrondse fietsenstalling", voegt Claes toe.

a2o architecten - Ontwerpatelier Peter Jannes

Daarnaast start de hogeschool in de loop van volgend academiejaar ook met de bouw van een nieuwe lesvleugel. De H-blok wordt het opleidingshart voor alle medewerkers en studenten van de lerarenopleidingen op Campus Geel. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien in 2027. Vanaf het academiejaar 2027-2028 zullen alle lerarenopleidingen, met uitzondering van Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie, er hun intrek kunnen nemen. Zo krijgen de lerarenopleidingen vanuit Turnhout en Vorselaar alle ruimte om in Geel aan hun toekomstverhaal te schrijven.

Sporten tijdens een hittegolf: hoe pak je het aan?

Chelsy Vanlerberghe-17 juli 2025 om 09:05

Zwoel zomerweer en zin om te sporten? Goed idee – als je het slim aanpakt. Want trainen tijdens een hittegolf is niet hetzelfde als je doorsnee gym sessie. Denk: liters zweet, duizeligheid en je hart dat overuren draait. Toch hoef je je sportplannen niet helemaal te skippen. Met een paar simpele aanpassingen blijf je actief én veilig.

Luister naar je lijf
Bij +30°C loopt je lichaam snel oververhit, en dat voel je. Zweten is normaal, maar zodra je duizelig wordt of je hartslag explodeert, is het tijd om te pauzeren. Een sportcoach als Mounji Idjouadiene (van het Belgische merk QNT) raadt aan om je trainingen aan te passen en vooral niet te overdrijven. Je hoeft geen held uit te hangen.

Hydrateren als een pro
Water is goed, maar niet altijd genoeg. Als je intensief sport in de hitte, verlies je niet alleen vocht maar ook mineralen. Tip: voeg elektrolyten toe of pimp je water met munt, citroen of komkommer. QNT tipt ook een hydratatiedrank met collageen en vitamine C (Collagen Care), maar een homemade infused water doet ook al veel.

Snack slim
Zware maaltijden of smeltende snacks? No-go.Ga voor lichte, frisse dingen zoals watermeloen, komkommer of appelmoes. En als je wat langer sport: zorg voor koolhydraten én eiwitten.

QNT's 5 hitte-tips om te sporten zonder te smelten:

  1. Train vroeg of laat (voor 10u of na 20u)

  2. Pet op, lichte kleren aan

  3. Zoek schaduw of blijf binnen

  4. Verlaag de intensiteit en luister naar signalen zoals misselijkheid of hartkloppingen

  5. Munt in je water voor die frisse kick

Recovery is key
Na het sporten iets eiwitrijks drinken helpt bij herstel. Een shake (zoals die van QNT) is handig on the go, maar een smoothie met yoghurt en banaan doet ook perfect de job. Bonuspunten als je 'm ijskoud serveert.

Imke Courtois krijgt als eerste de titel van erebachelor aan Hogeschool PXL

Chelsy Vanlerberghe-04 juli 2025 om 11:42

Imke Courtois mag zich sinds kort de allereerste erebachelor van Hogeschool PXL noemen. De Limburgse voetbalanalist, auteur en ex-topsporter krijgt de eretitel voor haar maatschappelijk engagement, haar indrukwekkend leertraject én de sterke band die ze nog steeds heeft met de hogeschool.

Imke studeerde in 2009 af als bachelor in de ergotherapie aan PXL en behaalde er ook een bachelor en master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ondertussen is ze doctoraatsstudent, maar haar impact gaat veel verder dan de academische wereld.

Als voormalig Red Flame en sportcommentator bij de VRT, weet ze sportthema’s op een genuanceerde en toegankelijke manier te duiden. In haar boek ‘Gender Goals’ kaart ze thema’s aan die vaak onderbelicht blijven, zoals mentaal welzijn in de sport en gendergelijkheid in media en topsport.

Hogeschool PXL roemt haar om haar mix van inhoud, menselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Ze is precies het soort mens dat wij als hogeschool willen erkennen en vieren.”

Imke was in 2008 al het gezicht van een PXL-campagne en keerde in 2024 terug als ambassadrice. Wie weet staat ze binnenkort ook voor de klas. Eén ding is zeker: haar stem blijft hangen.

Ontdek meer