Blaarmeersen heeft nieuwigheid

Simon Smetryns-13 mei 2024 om 11:56

Sinds zaterdag 11 mei zijn er weer redders aanwezig en mag je weer zwemmen in de Blaarmeersen in Gent. Naast zwemmen, basketten en beachvolley kan je er nu ook teqball beoefenen.

Er kan opnieuw gezwommen worden in de afgebakende zwemzone. Op weekdagen is dat van 13 tot 19u en in het weekend van 11 tot 19u. Van 24 juni tot 31 augustus is dat dagelijks van 11 tot 19u.

Niet alleen Gentenaars, maar ook kinderen jonger dan 12 jaar kunnen gratis de strandzone binnen. Wie van buiten Gent komt, reserveert het best online. Dat kan tot 9u de dag zelf en kost één euro. Na 9u betaal je 5 euro, online of ter plaatse.

Nieuwigheidje

Beheerder Farys heeft ook nog een nieuwigheid: twee tafels voor teqball, de eerste op het openbaar domein in Gent. Teqball is een sport die komt overgewaaid uit Hongarije, een mix van tafeltennis en voetbal. Daarnaast kan je in de sportzone ook basketten, beachvolley spelen en is er een pannaveld.

EK 2024: Voetbaltermen voor dummies

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 04:06

Het EK staat voor de deur. België maakt zich klaar voor een maand lang voetbalgekte. Heb je zin om met je vrienden mee te gaan naar de Rode Duivels kijken op het grote scherm, jezelf te hullen in zwart, geel en rood, pinten te drinken en gewoonweg te genieten van de sfeer? Maar weet je niks af van voetbal? We've got you! We hebben een paar voetbaltermen voor je op een rijtje gezet, zodat je kan meebrullen langs de (denkbeeldige) zijlijn!

1. Penalty: Een penalty, of een strafschop, is een vrije trap vanaf de penaltystip, 11 meter voor het doel, nadat er een overtreding binnen het strafschopgebied is begaan. Het is basically één van de meest stressvolle momenten in het voetbal, voor zowel de schutter als de keeper. Spannend!

2. Rode Kaart: Uh-oh! Een rode kaart betekent dat een speler van het veld wordt gestuurd vanwege een ernstige overtreding. Het is als een 'time-out', behalve dan dat het een echte domper is voor het team en hun kansen op overwinning. Denk aan harde tackles, ellebogenstoten of zelfs een speler die fel doet tegen de scheidsrechter. Ook de coach of bankzitters kunnen een rode kaart krijgen als ze zich misdragen.

3. VAR: Geen, het is geen buitenaards wezen. VAR staat voor Video Assistant Referee, een technologisch wonder dat helpt bij het nemen van beslissingen door de scheidsrechter. Het is als een vriend die de herhalingen bekijkt en schreeuwt: "Het was een penalty!"

4. Buitenspel: Oh, de beroemde buitenspelregel! Dit gebeurt wanneer een speler zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de bal op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld, maar niet noodzakelijk dichter bij het doel dan de laatste verdediger. Dit wordt ook wel 'offside' genoemd. Het is alsof je probeert te rennen voor de bus, maar je begint vanuit het bushokje!

Nog niet duidelijk? Stel je dan even voor dat je deelneemt aan een estafettewedstrijd. Jij bent de laatste loper van je team, en je staat te popelen om het stokje over te nemen en de race te winnen. Je teamgenoot, die het stokje vasthoudt, staat een paar meter voor je en begint te rennen om het aan jou over te dragen. Maar op het moment dat hij het stokje loslaat, sta je al een paar meter voor de startlijn, te dicht bij de eindstreep. Je was al beginnen rennen voor het stokje jou bereikte, en als gevolg daarvan wordt je gediskwalificeerd wegens een vroegtijdige start. Dit is vergelijkbaar met buitenspel in voetbal, waarbij een speler niet voorbij de laatste verdediger mag zijn op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld.

Nog niet duidelijk? Don't worry, zelfs voetballers vinden het moeilijk om buitenspel uit te leggen. En er is AL-TIJD discussie over. Als newbie kun je dus gewoon meebrullen wat de rest brult.

Offside wordt bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap voor het andere team op de plaats waar de overtreding plaatsvond. Dit betekent dat de bal eerst door een andere speler moet worden gespeeld voordat er rechtstreeks op het doel kan worden geschoten.

5. Corner: Een corner wordt toegekend aan een team wanneer de bal als laatste door een verdediger over de achterlijn wordt gespeeld. Het geeft het aanvallende team de kans om de bal vanaf de hoek van het veld in te brengen en hopelijk een gevaarlijke aanval op te zetten.

6. Vrije trap: Een vrije trap wordt toegekend aan een team vanwege een overtreding. Stel je bijvoorbeeld een sliding tackle van achteren voor, waarbij een speler een tegenstander onderuit haalt zonder de bal te raken. Dit kan resulteren in een vrije trap voor het benadeelde team. De locatie van de overtreding bepaalt waar de vrije trap wordt genomen. Afhankelijk van de afstand tot het doel, kan dit een kans bieden om een aanval op te zetten of zelfs rechtstreeks te scoren.

Billie Ray Cyrus vraagt scheiding aan na amper jaar huwelijk

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 00:25

Billy Ray Cyrus vraagt na minder dan een jaar huwelijk scheiding aan van zijn vrouw Firerose.

Na zeven maanden, is het huwelijk tussen Billie Ray en Firerose voorbij. De zanger, en vader van Miley, diende eind mei de scheidingspapieren in, wegens onoverbrugbare verschillen en ongepast huwelijksgedrag, en wil ook een nietigverklaring op basis van fraude.

Firerose, die amper 4 jaar ouder is dan Miley, plaatste eind april nog foto's met Billie Ray op Instagram om hun zes maanden durende huwelijksverjaardag te vieren. "6 maanden geleden trouwde ik met deze man. Het leven is niet altijd makkelijk... maar het helpt zeker als je man ook je beste vriend is. Dank U Heer!" schreef ze op Instagram naast foto's van hun trouwdag. Maar sinds kort hebben ze elkaar ontvolgd op sociale media. Het paar trouwde in oktober 2023, een jaar na hun verloving.

Het was Cyrus' derde huwelijk en nu zijn derde scheiding. Hij was eerder lang getrouwd met Tish Cyrus. Billy Ray en Tish hebben samen drie kinderen: Miley, Braison en Noah. Hij adopteerde ook Tish's twee kinderen uit een eerder huwelijk, Brandi en Trace. Na een pijnlijke en publieke scheiding tussen Tish en Billie Ray Cyrus, werd er gespeculeerd dat de kinderen elk een kant hadden gekozen. Miley, Trace en Brandi zouden enkel nog contract hebben met hun moeder, terwijl Noah en Braison zich achter Billie Ray scharen.

Billie Ray heeft deze week wel contact proberen zoeken met Miley via sociale media.

Ontdek meer