We krijgen van kleins af aan ingepeperd dat we twee keer per dag moeten poetsen. Vroeger klaagden we er misschien over bij onze ouders, maar nu beseffen we dat het belangrijk is. Maar zelfs als we braaf poetsen met de beste tandpasta en een elektrische tandenborstel, is het moeilijk om verkleuringen te vermijden.
Door deze veelvoorkomende fout worden je tanden geel
"Poetsen zodat je geen gele tanden krijgt" krijgen we al van jongs af aan te horen, maar volgens experts maken we een veelvoorkomende fout waarvan we misschien niet eens weten dat we die maken nog voor we de tandenborstel in onze mond stoppen.
"Het begint allemaal bij het bevochtigen van je tandenborstel en het juiste moment om te poetsen," zegt een expert. Hij benadrukt dat poetsen op bepaalde manieren, zoals zonder water of meteen na het eten van zure dingen, ervoor kan zorgen dat je tanden er na verloop van tijd minder wit uitzien.
Het is dus megabelangrijk om je tandenborstel nat te maken. "Droog poetsen lijkt op het eerste zicht misschien goed om vlekken te verwijderen, maar zonder water verspreidt de tandpasta zich niet goed." Daarnaast legt hij uit dat je borstelharen zachter worden als ze nat zijn, wat betekent dat je tandvlees en tanden minder geïrriteerd raken of beschadigd worden tijdens het poetsen.
Een andere veelvoorkomende fout is dat sommigen meteen hun tanden poetsen nadat ze iets gegeten of gedronken hebben. "Het is beter om even te wachten met poetsen nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken, of het nu fruit, frisdrank, sap of zuur snoep is. Zuren in je mond verzwakken namelijk het glazuur van je tanden, de buitenste laag ervan."
De experts raden aan om even wat water te drinken, of je mond te spoelen, nadat je iets gegeten hebt.
Let op met eiwitrepen: waarom die proteïneboost niet altijd is wat je denkt
Eiwitrepen zijn al jaren dé go-to snack voor wie spiermassa wil kweken zonder elke dag kip en eieren naar binnen te werken. Handig, snel, lekker en boordevol proteïne. aar volgens een recente studie van de Hongaarse Universiteit voor Landbouw- en Levenswetenschappen is dat beeld iets te rooskleurig.
De onderzoekers analyseerden 1.641 eiwitrepen met data uit OpenFoodFacts, en ontdekten dat meer dan 80% van de zogenaamde ‘eiwitrijke’ repen eigenlijk maar voor de helft bruikbaar is voor je lichaam. Gemiddeld werd slechts 47% van de eiwitten effectief opgenomen. Een bar met 20g eiwit? In realiteit haal je er misschien maar 9 à 10g uit.
Dat komt vooral door het gebruik van goedkope eiwitbronnen zoals collageen, en door ingrediënten zoals vetten, suikers en vezels die de opname van essentiële aminozuren bemoeilijken.
En da’s niet alles. Veel van die bars vallen ook onder de categorie ultrabewerkte voeding: industriële producten vol toegevoegde stoffen, smaakversterkers en kunstmatige ingrediënten. Volgens gezondheidsinstanties zoals Sciensano worden ultrabewerkte producten gelinkt aan een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Eiwitrepen kunnen een handige aanvulling zijn, zeker als je onderweg bent of net uit de gym komt. Maar ze vervangen geen volwaardige maaltijd met kip, eieren, yoghurt of tofu. Denk: supplement, geen basis.
Wil je écht gains maken? Reken dan op 1,2 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag, zoals aanbevolen door sportdiëtisten. Maar haal die in de eerste plaats uit volwaardige voeding en gebruik repen als een snelle back-up, niet als hoofdgerecht.
Waarom vrouwen altijd heet douchen (en mannen klagen)
Als je als man ooit geprobeerd hebt om gezellig samen te douchen met je vriendin en bijna je huid verbrand hebt, dan ben je niet alleen. TikTok loopt momenteel over van de “wife vs husband shower temperature”-video’s, waarin vooral mannen verbaasd (en licht verbrand) klagen over hoe heet hun partner de douche durft te zetten.
Maar goed nieuws voor alle verbrande schouders: er is echt een wetenschappelijke verklaring waarom vrouwen douchen op standje lava.
Volgens de Londense arts Dr. Sermed Mezher zijn vrouwen gevoeliger voor koude dan mannen, en dat heeft alles te maken met hormonen, bloeddoorstroming én lichaamssamenstelling. Zo hebben vrouwen gemiddeld iets meer lichaamsvet (tussen 6 en 11% meer dan mannen) en minder spiermassa. En laat spiermassa nu net dienen als een soort ingebouwde verwarming: het produceert warmte.
Daarnaast heeft oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, invloed op je bloedcirculatie. Tijdens de menstruatiecyclus kan die bloedstroom naar je handen en voeten verminderen, waardoor vrouwen sneller koude tenen of ijskoude vingers krijgen. En wat helpt dan? Juist: een douche die net niet je tegels smelt.
Tijdens de ovulatie en aan het einde van de menstruatie zijn vrouwen het meest gevoelig aan kou, omdat hun lichaamstemperatuur dan lichtjes daalt. Resultaat: zij zetten de douche op standje hellevuur.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 05/06 Troye Sivan
- 07/06 Iggy Azalea
- 07/06 Mathias Coppens
- 08/06 Julia Boschman
- 08/06 Enzo Knol