Het drankje 'oatzempic' is dé nieuwe hype op TikTok. Het afslankdrankje is een verwijzing naar 'ozempic', het diabetesmedicijn dat ook gebruikt wordt om snel af te vallen. Volgens TikTokkers is het een wondermiddel om snel kilo's kwijt te raken.
Is 'oatzempic' hét wondermiddel om af te vallen?
Het drankje bestaat uit havermout (oats), limoensap en water. Als je het op een lege maag drinkt, zou het je hongergevoel wegnemen waardoor je snel afvalt. Het is een trend op TikTok, met meer dan 1.700 vieo's onder de hashtag #Oatzempic. TikTok-gebruikers nemen deel aan de #Oatzempicchallenge die 30 dagen duurt, en sommigen beweren dat het je kan helpen om in twee maanden 15 kilo af te vallen.
'Oatzempic' niet hetzelfde is als het diabetesmedicijn Ozempic. Ozempic kan helpen bij afvallen door het spijsverteringsproces te vertragen, maar 'Oatzempic' doet dat niet op dezelfde manier. Het drankje drinken kan je eigenlijk vergelijken met een kom havermout eten. Havermout zit vol met vezels en koolhydraten die je een vol gevoel geven en je eetlust verminderen.
Als je het wilt proberen, kun je dat gerust doen. Volgens diëtisten kan het geen kwaad, zolang je daarnaast ook een gezonde levensstijl hanteert. Gewicht verliezen gaat niet snel en gemakkelijk, dus verwacht geen wonderen. Een crashdieet werkt meestal niet in the long run. Het draait om een gezonde en gevarieerd eten gedurende de hele dag, niet alleen bij één maaltijd.
Dit is hoe je lichaam weet dat je relatie op barsten staat
Je hoofd wil misschien blijven, maar je lichaam denkt daar soms anders over. Volgens hormoonspecialisten zijn er duidelijke signalen die je lichaam afgeeft als je relatie niet (meer) goed voor je is.
Altijd uitgeput na een volle nacht slaap? Of voel je je vaak opgejaagd als je bij je partner bent? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam een breakup al ziet aankomen, nog voor jij eraan denkt.
Volgens hormoonexpert Mike Kocsis zijn het vooral je stresshormonen die alarm slaan. “Cortisol, ons belangrijkste stresshormoon, stijgt wanneer je je emotioneel of fysiek onveilig voelt. Als je constant gespannen bent in je relatie, interpreteert je lichaam zelfs gewone gesprekken als een bedreiging,” zegt hij in een interview met The Mirror.
En dan is er ook nog dopamine, de stof die je die lekkere high geeft als je verliefd bent. Klinkt leuk, maar als je relatie vooral draait rond het najagen van die ‘rush’, zit je eigenlijk in een verslavingspatroon. Dat is op de lange termijn allesbehalve gezond, benadrukt Kocsis.
Voel je je vaak down of prikkelbaar? Dan kunnen ook je serotoninelevels uit balans zijn, de chemische stof die je humeur, slaap en emotionele stabiliteit beïnvloedt. In stabiele relaties zit dat normaal goed, maar constante ruzies of onzekerheid? Daar gaat je serotonine.
Ook het libido kan signalen geven. Als seks plots als een verplichting voelt, kan dat een teken zijn dat er iets fundamenteels wringt.
Gedragsexpert Jessen James vult aan dat emotionele afstand en opgekropte frustraties alarmsignalen zijn die je niet mag negeren. “Wrok verdwijnt niet vanzelf. Als je telkens in dezelfde discussies belandt en niets verandert, moet je je afvragen of deze relatie je nog echt gelukkig maakt.”
Kortom: soms weet je lichaam het gewoon sneller dan jijzelf. En dat gevoel mag je serieus nemen.
Knuffelend in slaap vallen? Goed voor je dag én je relatie
Even lepeltje-lepeltje liggen voor het slapengaan? Da’s niet alleen cute, maar blijkbaar ook goed voor je mentale gezondheid én je relatie.
Een nieuw onderzoek toont aan dat koppels die fysiek dichter bij elkaar slapen zich minder gestrest voelen en zich emotioneel veiliger hechten aan hun partner. Knuffelen voor het slapengaan blijkt dus meer te doen dan alleen gezellig zijn.
De studie werd gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships en onderzocht 143 heteroseksuele koppels. Ze gaven onder andere aan hoe dicht ze bij elkaar lagen op het moment dat ze in slaap vielen, en vulden vragenlijsten in over stress, slaapkwaliteit en hechtingsstijlen.
Wat opviel? Je favoriete slaaphouding (rug, zij of buik) heeft eigenlijk niks te maken met hoe je slaapt mét je partner. Wat wél verschil maakt, is hoe fysiek dichtbij je elkaar ligt als je de dag afsluit. Hoe dichter, hoe minder stress en hoe veiliger je je blijkbaar voelt in de relatie.
De onderzoekers benadrukken dat knuffelen voor het slapengaan gelinkt is aan minder angstige of vermijdende hechting, maar opvallend genoeg géén directe link had met betere slaapkwaliteit. Met andere woorden: het gaat hier meer om emotionele dan fysieke voordelen.
Let wel: het blijft voorlopig een momentopname. Of mensen die dichter slapen zich daardoor beter voelen, of dat mensen die zich al veilig voelen automatisch dichter gaan liggen, is nog niet helemaal duidelijk.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 22/05 Angela Jakaj
- 23/05 Elodie Gabias
- 23/05 Bab Buelens
- 25/05 Clementine Caron
- 25/05 Clémentine Caron