Wie verklaart eerder de liefde: de man of de vrouw?

Karen Luiken-16 augustus 2023 om 08:39- Foto:

Photo by Cody Black on Unsplash

Ik zie je graag. Het zijn vier simpele woorden die voor veel mensen moeilijk zijn om voor de eerste keer tegen een ander te zeggen. Maar wie doet het over het algemeen sneller? Is dat de man of de vrouw? Een nieuw onderzoek geeft antwoord.

Voor een studie die gepubliceerd is in het SAGE Journal of Social en Personal Relationships zijn ruim 3000 volwassenen uit Australië, Brazilië, Chili, Colombia, Frankijk en Polen ondervraagd over hun relaties.

Uit de resultaten is volgens The New York Post gebleken dat heteromannen uit zes van de zeven regio’s (behalve Frankrijk) geneigd zijn om eerder de liefde te verklaren dan heterovrouwen. Mannen doen het gemiddeld na 69 dagen terwijl vrouwen het pas na 77 dagen doen.

Maar ‘i love you’ zeggen? Daar wachten de meesten nog iets langer op. Mannen spreken de woorden na gemiddeld 107 dagen uit tegenover 122 dagen bij de vrouwen.

Een 'toxic friend' in je vriendengroep? Zo ga je ermee om!

Chelsy Vanlerberghe-07 november 2024 om 12:47

Heb je ooit een "toxic friend" gehad? Zo iemand die jou niet echt support of negatief praat over anderen in de vriendengroep? Vriendschap moet draaien om steun en fun, maar wat als een vriend vooral drama brengt?

De dynamiek van een vriendengroep kan al ingewikkeld zijn, en een toxic friend maakt het er niet makkelijker op. Of het nu constante negativiteit of subtiele manipulatie is, het vreet energie. Hoe ga je hiermee om zonder de hele groep te schaden? Je kan stil blijven en ermee dealen, maar wat als je echt merkt dat die vriend je mentale welzijn aantast?

Hoe herken je een toxic friend?

Misschien ben je er blind voor, of ben je zo gewend aan hun gedrag dat je niet eens doorhebt dat het schadelijk is. Pyscholoog Dr. Thompson vertelde aan HerCampus dat er een paar rode vlaggen zijn: “Signalen dat je met een toxisch persoon omgaat, kunnen zijn dat je je slechter voelt over jezelf als je bij hen bent, dat de relatie stress veroorzaakt zelfs wanneer die persoon er niet is, of dat andere vriendschappen in de groep ineens moeilijker worden zodra de toxische persoon erbij is.”

Ze zegt ook dat een vriend niet aan alle signalen hoeft te voldoen om als toxisch te worden gezien. Het gaat er vooral om dat ze, in plaats van je blij en veilig te laten voelen, het tegenovergestelde doen.

Wat kan je eraan doen?

Praat erover! Het kan eng zijn om iemand te confronteren. Misschien hebben ze niet door hoe hun gedrag anderen beïnvloedt, en kan een gesprek helpen.

Als je merkt dat ze defensief reageren of het niet met je eens zijn, kan het helpen om met de rest van je vriendengroep te praten over wat zij ervan vinden. Soms helpt het om te bepalen of het echt één persoon is, of dat er iets anders aan de hand is binnen de groep.

Ja, het kan eng zijn, maar echte vrienden laten een probleem met één persoon niet de hele vriendengroep uit elkaar vallen. Een gezonde vriendschap draait om veiligheid en respect. Soms moet je dus het gesprek aangaan om het weer op de rails te krijgen.

Wanneer loslaten?

Hoe een vriend reageert op je feedback zegt veel. Reageren ze met begrip en willen ze veranderen? Dan is er hoop. Maar reageren ze met woede en ontkenning, dan is loslaten misschien beter.

Gezonde grenzen betekenen dat je je gevoelens kunt delen, maar dat anderen zelf beslissen hoe ze daarop reageren. Je hebt altijd de keuze om afstand te nemen en je eigen grenzen te stellen. Gewoon omdat je toxische vriend het niet met je eens is, betekent niet dat je vrienden moet blijven.

Afgewezen fruitvliegen grijpen naar alcohol

Chelsy Vanlerberghe-23 oktober 2024 om 15:25

Een studie van de Universiteit van Californië laat zien dat mannelijke fruitvliegen naar alcohol grijpen als ze door vrouwtjes worden afgewezen. Herkenbaar?

Ze hebben een signaalstof in hun hersenen, neuropeptide F (NPF), die hiervoor verantwoordelijk is. Als die NPF-niveaus laag zijn, zoeken ze hun toevlucht in alcohol om hun verdriet te verdoven. Maar krijgen ze extra NPF, dan laten ze de drank staan.

In de studie werden mannelijke fruitvliegen vier dagen lang afgewezen door vrouwtjes. De afgewezen mannetjes kozen veel vaker voor alcoholische maaltijden dan hun gelukkige soortgenoten. Maar als ze alsnog een kans kregen om te paren, verdween hun voorkeur voor alcohol.

Het blijkt dus dat seksuele afwijzing blijkbaar verbonden is met een craving voor drank. Dit onderzoek suggereert een bredere link tussen natuurlijke beloningen en verslaving, wat ook interessant kan zijn voor ons mensen. We hebben namelijk een soortgelijke stof, neuropeptide Y (NPY), in onze hersenen.

Ontdek meer