Kom naar de Belgische finale van Red Bull Half Court

Karen Luiken-25 mei 2023 om 12:15- Foto:

Red Bull Content Pool

Aanstaande zaterdag, 27 mei 2023, is het zover. Het Mehdi Bouda basketbalplein in Brussel vormt die dag hét decor van het grootste 3x3 basketbaltoernooi ter wereld. Maak je klaar voor de Red Bull Half Court!

Tijdens het evenement nemen zes mannenteams en vier vrouwenteams het tegen elkaar op in twee afzonderlijke competities. Ze strijden allemaal voor dezelfde prijs: een ticket naar de wereldfinale in het Servische Belgrado later dit jaar. Eén van de aanwezigen is finalist Nick Celis, lid van team Antwerp én 3x3 Belgian Lions. Hij heeft er zin in: "3x3 is dé populairste urban teamsport ter wereld. Fantastisch dat Red Bull z'n schouders hieronder zet."

Red Bull Content Pool

Liefhebbers die langskomen kunnen natuurlijk naar de wedstrijden kijken, maar krijgen daarnaast ook de kans om zelf deel te nemen aan de Dunk Contest powered by Tarmac of de Bucket Challenge. Dat laatste gebeurt samen met de nummer één van de wereld: Dušan Bulut. "Ik kijk er echt naar uit om te komen”, zegt hij. “Het is altijd spannend om nieuwe mensen te ontmoeten, deel uit te maken van hun cultuur en nieuwe spelers te zien strijden op het veld. Red Bull Half Court is een cool back to the roots-concept dat de spelers en fans meer brengt dan alleen het spel alleen, want het is de beste manier om 3x3 te mengen met de bredere straatcultuur."

Hij vervolgt: "België moet worden beschouwd als een van de Europese top 3x3 krachtpatsers. De scene is de afgelopen jaren flink gegroeid en de Belgische teams zijn sterk verbeterd. Ik kan het weten, want ik heb tegen ze gespeeld op de Olympische Spelen."

Red Bull Content Pool

De dag begint om 10.30 uur met het toernooi, gevolgd door een street art workshop door Wallin’ en een demo door Eyes-B en Siger. Daarna is er een Breaking workshop, kan men meedoen aan de Bucket Challenge en wordt er gestreden tijdens de Dunk Contest. Om 17.00 uur spelen de basketballende mannen en vrouwen de finale. De dag eindigt met optredens van rappers Geeeko en Dikke en muziek van dj Dysfunkshunal.

En het mooiste aan alles? Het evenement is gratis te bezoeken!

Alle overige info vind je via deze link.

Red Bull Content Pool

EK 2024: Voetbaltermen voor dummies

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 04:06

Het EK staat voor de deur. België maakt zich klaar voor een maand lang voetbalgekte. Heb je zin om met je vrienden mee te gaan naar de Rode Duivels kijken op het grote scherm, jezelf te hullen in zwart, geel en rood, pinten te drinken en gewoonweg te genieten van de sfeer? Maar weet je niks af van voetbal? We've got you! We hebben een paar voetbaltermen voor je op een rijtje gezet, zodat je kan meebrullen langs de (denkbeeldige) zijlijn!

1. Penalty: Een penalty, of een strafschop, is een vrije trap vanaf de penaltystip, 11 meter voor het doel, nadat er een overtreding binnen het strafschopgebied is begaan. Het is basically één van de meest stressvolle momenten in het voetbal, voor zowel de schutter als de keeper. Spannend!

2. Rode Kaart: Uh-oh! Een rode kaart betekent dat een speler van het veld wordt gestuurd vanwege een ernstige overtreding. Het is als een 'time-out', behalve dan dat het een echte domper is voor het team en hun kansen op overwinning. Denk aan harde tackles, ellebogenstoten of zelfs een speler die fel doet tegen de scheidsrechter. Ook de coach of bankzitters kunnen een rode kaart krijgen als ze zich misdragen.

3. VAR: Geen, het is geen buitenaards wezen. VAR staat voor Video Assistant Referee, een technologisch wonder dat helpt bij het nemen van beslissingen door de scheidsrechter. Het is als een vriend die de herhalingen bekijkt en schreeuwt: "Het was een penalty!"

4. Buitenspel: Oh, de beroemde buitenspelregel! Dit gebeurt wanneer een speler zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de bal op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld, maar niet noodzakelijk dichter bij het doel dan de laatste verdediger. Dit wordt ook wel 'offside' genoemd. Het is alsof je probeert te rennen voor de bus, maar je begint vanuit het bushokje!

Nog niet duidelijk? Stel je dan even voor dat je deelneemt aan een estafettewedstrijd. Jij bent de laatste loper van je team, en je staat te popelen om het stokje over te nemen en de race te winnen. Je teamgenoot, die het stokje vasthoudt, staat een paar meter voor je en begint te rennen om het aan jou over te dragen. Maar op het moment dat hij het stokje loslaat, sta je al een paar meter voor de startlijn, te dicht bij de eindstreep. Je was al beginnen rennen voor het stokje jou bereikte, en als gevolg daarvan wordt je gediskwalificeerd wegens een vroegtijdige start. Dit is vergelijkbaar met buitenspel in voetbal, waarbij een speler niet voorbij de laatste verdediger mag zijn op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld.

Nog niet duidelijk? Don't worry, zelfs voetballers vinden het moeilijk om buitenspel uit te leggen. En er is AL-TIJD discussie over. Als newbie kun je dus gewoon meebrullen wat de rest brult.

Offside wordt bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap voor het andere team op de plaats waar de overtreding plaatsvond. Dit betekent dat de bal eerst door een andere speler moet worden gespeeld voordat er rechtstreeks op het doel kan worden geschoten.

5. Corner: Een corner wordt toegekend aan een team wanneer de bal als laatste door een verdediger over de achterlijn wordt gespeeld. Het geeft het aanvallende team de kans om de bal vanaf de hoek van het veld in te brengen en hopelijk een gevaarlijke aanval op te zetten.

6. Vrije trap: Een vrije trap wordt toegekend aan een team vanwege een overtreding. Stel je bijvoorbeeld een sliding tackle van achteren voor, waarbij een speler een tegenstander onderuit haalt zonder de bal te raken. Dit kan resulteren in een vrije trap voor het benadeelde team. De locatie van de overtreding bepaalt waar de vrije trap wordt genomen. Afhankelijk van de afstand tot het doel, kan dit een kans bieden om een aanval op te zetten of zelfs rechtstreeks te scoren.

Joshua Bassett komt naar Brussel

Chelsy Vanlerberghe-10 juni 2024 om 02:00

Joshua Bassett beleeft op dit moment zijn golden years. De Amerikaanse muzikant en acteur brengt binnenkort zijn debuutalbum uit en stelt het live voor tijdens 'The Golden Years Tour', die op 25 september halt houdt in La Madeleine in Brussel.

Het Amerikaanse multitalent heeft op 23-jarige leeftijd al een Emmy Award gewonnen dankzij zijn rol in ‘High School Musical: The Musical: The Series’. In de Disney+-serie acteerde hij niet enkel naast Olivia Rodrigo, maar schreven ze samen ook muziek voor de soundtrack. Na een aantal solo-singles en -EP’s, maakt Joshua zich nu klaar voor de release van zijn debuutalbum ‘The Golden Years’ op 26 juli, gevolgd door een bijhorende tour.

Op woensdag 25 september zal hij dus in La Madeline staan. Als voorprogramma brengt hij Thomas Day mee. Tickets zijn beschikbaar vanaf vrijdag 14 juni om 10:00 uur via livenation.be.

Ontdek meer