Veel kritiek op eigen AI chatbot van Snapchat

Karen Luiken-19 april 2023 om 07:23

Snapchat heeft sinds gisteren een eigen op ChatGPT gebaseerde AI-chatbot. Daarmee kunnen gebruikers een antwoord krijgen op hun vragen, maar uit commentaar op internet blijkt dat die antwoorden niet altijd deugen.

De chatbot van Snapchat heet My AI en ziet eruit als een groene avatar met paars haar. Wie een vraag heeft, kan die stellen aan de chatbot, maar de avatar kan ook gebruikt worden als fictief gesprekspartner. Over politieke voorkeuren of andere gevoelige onderwerpen worden geen concrete antwoorden gegeven.

Online kan de chatbot rekenen op veel kritiek. Sebastiaan Quekel, verslaggever bij het Algemeen Dagblad, vroeg of de chatbot met hem af wilde spreken. Een vraag waar positief op gereageerd werd. “Ja, dat lijkt me leuk. Wanneer had je in gedachten”, reageert de chatbot. Nadat Sebastiaan oppert om in Rotterdam te meeten, krijgt hij als reactie dat de chatbot een rood shirt en zwarte broek zal dragen. “Maak je geen zorgen, ik ben 23 jaar oud en ik ben een heel vriendelijk persoon.”

De chatbot doet zich voor als een echt persoon en dat kan gevaarlijk zijn, waarschuwen verschillende deskundigen. “Het is echt zo fout dat hij zegt een persoon te zijn. Dit is niet oké. Hier moet een gedragscode voor komen”, zegt Justine Pardoen, oprichter van Kenniscentrum Bureau Jeugd & Media, tegen het AD.

WhatsApp laat je binnenkort een gebruikersnaam instellen

Nico De Greef-07 juni 2023 om 14:26

WhatsApp laat je binnenkort een gebruikersnaam instellen in plaats van een telefoonnummer. Met de nieuwe functie wil WhatsApp de privacy van zijn gebruikers nog meer verhogen. De functie wordt momenteel nog intern getest. Wanneer het grote publiek er uiteindelijk mee aan de slag kan, is nog niet geweten.

Het instellen van een unieke gebruikersnaam is slechts één van vele nieuwigheden die de populaire chat-dienst WhatsApp in recente tijden aan zijn gebruikers heeft geïntroduceerd. Eerder maakte de app het ook al mogelijk om berichten te bewerken en om chats te vergrendelen. En binnenkort hoeven gebruikers dus ook niet meer hun telefoonnummer met elkaar te delen om te chatten.

Zodra de functie beschikbaar is, kunnen gebruikers hun gebruikersnaam instellen via hun profielpagina. WhatsApp is beschikbaar op Android- en iOS-apparaten en Mac/PC.

BeReal test nieuwe functie met privéberichten

Karen Luiken-03 juni 2023 om 07:37- Foto:

Photo by Josh Withers on Unsplash

BeReal is druk bezig met het testen van iets nieuws. De app wil binnenkort RealChat introduceren, een functie waarmee je privéberichtjes kunt versturen.

Momenteel is het op BeReal alleen mogelijk om te reageren onder foto’s die vrienden sturen. Maar daar komt binnenkort dus verandering in. Met de nieuwe functie RealChat, die momenteel getest wordt in Ierland, kun je straks ook privéberichtjes naar iemand sturen. BeReal schrijft dat je dat op twee verschillende manieren kunt doen: door op ‘Mijn Vrienden’ bovenaan de tijdlijn te drukken of rechtstreeks vanuit de BeReal van een vriend.

RealChat is de zoveelste nieuwe functie waar BeReal in een korte tijd mee komt. Eerder werd het al mogelijk om meerdere foto’s per dag te plaatsen, mits je je kiekjes op tijd instuurt. Ook kunnen gebruikers sinds kort muziek toevoegen aan hun BeReal.

Ontdek meer