Veel kritiek op eigen AI chatbot van Snapchat

Karen Luiken-19 april 2023 om 07:23

Snapchat heeft sinds gisteren een eigen op ChatGPT gebaseerde AI-chatbot. Daarmee kunnen gebruikers een antwoord krijgen op hun vragen, maar uit commentaar op internet blijkt dat die antwoorden niet altijd deugen.

De chatbot van Snapchat heet My AI en ziet eruit als een groene avatar met paars haar. Wie een vraag heeft, kan die stellen aan de chatbot, maar de avatar kan ook gebruikt worden als fictief gesprekspartner. Over politieke voorkeuren of andere gevoelige onderwerpen worden geen concrete antwoorden gegeven.

Online kan de chatbot rekenen op veel kritiek. Sebastiaan Quekel, verslaggever bij het Algemeen Dagblad, vroeg of de chatbot met hem af wilde spreken. Een vraag waar positief op gereageerd werd. “Ja, dat lijkt me leuk. Wanneer had je in gedachten”, reageert de chatbot. Nadat Sebastiaan oppert om in Rotterdam te meeten, krijgt hij als reactie dat de chatbot een rood shirt en zwarte broek zal dragen. “Maak je geen zorgen, ik ben 23 jaar oud en ik ben een heel vriendelijk persoon.”

De chatbot doet zich voor als een echt persoon en dat kan gevaarlijk zijn, waarschuwen verschillende deskundigen. “Het is echt zo fout dat hij zegt een persoon te zijn. Dit is niet oké. Hier moet een gedragscode voor komen”, zegt Justine Pardoen, oprichter van Kenniscentrum Bureau Jeugd & Media, tegen het AD.

Instagram gaat naaktfoto's blurren in DM's naar minderjarigen

Chelsy Vanlerberghe-11 april 2024 om 14:47

No more unsolicited dick pics! Instagram gaat een nieuwe veiligheidsfunctie uitrollen die naakfoto's in DM's vervaagt. Dat doen ze om minderjarigen op het platform te beschermen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De functie zal standaard ingeschakeld zijn bij minderjarige gebruikers van Instagram, maar ook volwassenen worden aangemoedigd om de functie te gebruiken.

Wanneer de bescherming is ingeschakeld, ontvangen Instagram-gebruikers een melding waarin wordt benadrukt dat ze niet hoeven te reageren, met ook de optie om de afzender te blokkeren en te rapporteren. Meta benadrukte dat deze functie niet alleen bedoeld is om ongewenste nudes te voorkomen, maar ook om mensen te beschermen tegen oplichters die naaktbeelden sturen om anderen te manipuleren ze terug te sturen. Gebruikers die proberen een naaktfoto te DM'en, krijgen ook een waarschuwingsbericht over de gevaren van het delen van gevoelige foto's.

Deze gratis app gebruikt AI om leugens te onthullen

Joyce Vander Auwera-02 april 2024 om 12:00- Foto:

Pexels: MonsteraProduction

Stel je voor: een app die onthult of je vrienden, je crush of zelfs je baas de waarheid spreken. Klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, toch? Nou, welkom bij de toekomst. Maak kennis met VerifEye, de AI-leugendetector die speurt naar subtiele oogbewegingen en belooft om leugenaars te ontmaskeren met 80% nauwkeurigheid.

Hoe werkt het? Gewoon je smartphone pakken, de camera op je ogen richten en VerifEye zijn ding laten doen. De app gluurt in je ogen en speurt naar die subtiele knipperingen en tikjes die verraden of je aan het liegen bent. Wees gewaarschuwd: deze app onthult niet alleen kleine leugentjes, maar kan zelfs je online persona checken. Dus zorg ervoor dat je eerlijk bent op sociale media, want VerifEye is altijd aan het gluren.

Maar laten we eerlijk zijn: 80% nauwkeurigheid klinkt misschien indrukwekkend, maar het is geen absolute waarheid. Voordat je je hele leven aan VerifEye toevertrouwt, onthoud dat AI zelfs mensen kan bedriegen. Dus, hoewel het een glimp van de toekomst lijkt, laten we voorzichtig zijn met onze geheimen.

Ontdek meer