Veel kritiek op eigen AI chatbot van Snapchat

Karen Luiken-19 april 2023 om 07:23

Snapchat heeft sinds gisteren een eigen op ChatGPT gebaseerde AI-chatbot. Daarmee kunnen gebruikers een antwoord krijgen op hun vragen, maar uit commentaar op internet blijkt dat die antwoorden niet altijd deugen.

De chatbot van Snapchat heet My AI en ziet eruit als een groene avatar met paars haar. Wie een vraag heeft, kan die stellen aan de chatbot, maar de avatar kan ook gebruikt worden als fictief gesprekspartner. Over politieke voorkeuren of andere gevoelige onderwerpen worden geen concrete antwoorden gegeven.

Online kan de chatbot rekenen op veel kritiek. Sebastiaan Quekel, verslaggever bij het Algemeen Dagblad, vroeg of de chatbot met hem af wilde spreken. Een vraag waar positief op gereageerd werd. “Ja, dat lijkt me leuk. Wanneer had je in gedachten”, reageert de chatbot. Nadat Sebastiaan oppert om in Rotterdam te meeten, krijgt hij als reactie dat de chatbot een rood shirt en zwarte broek zal dragen. “Maak je geen zorgen, ik ben 23 jaar oud en ik ben een heel vriendelijk persoon.”

De chatbot doet zich voor als een echt persoon en dat kan gevaarlijk zijn, waarschuwen verschillende deskundigen. “Het is echt zo fout dat hij zegt een persoon te zijn. Dit is niet oké. Hier moet een gedragscode voor komen”, zegt Justine Pardoen, oprichter van Kenniscentrum Bureau Jeugd & Media, tegen het AD.

Muziek van Taylor Swift en Billie Eilish dreigt van TikTok te verdwijnen

Nico De Greef-31 januari 2024 om 13:50

Universal Music Group (UMG), de platenfirma van onder meer Taylor Swift, Billie Eilish, Harry Styles en Ariana Grande, dreigt in een open brief om zijn muziek van video-app TikTok te halen. Beide bedrijven zijn er namelijk niet in geslaagd om een nieuwe overeenkomst af te sluiten over de vergoedingen (zogenaamde 'royalties') van de artiesten.

In een open brief aan TikTok beschuldigt UMG het Chinese bedrijf ervan niet bereid te zijn om een eerlijke prijs te betalen voor de muziekrechten. Zo zou TikTok nog slechts een fractie van de som aan UMG willen betalen van wat gelijkaardige socialmediaplatformen zoals Instagram en Twitter betalen. En daar is Universal het niet mee eens.

"TikTok probeert een bedrijf op te bouwen dat leunt op muziek en probeerde ons te intimideren om een deal te aanvaarden die minder waard is dan de vorige en ver onder de marktwaarde ligt", is in de brief te lezen.

Daarnaast vindt Universal het ook niet kunnen dat TikTok filmpjes toelaat waarin muzieknummers te horen zijn die gecreëerd werden met artificiële intelligentie. Daarbij wordt de stem van echte artiesten vervangen door AI.

"TikTok probeerde ons te intimideren om een deal te aanvaarden die minder waard is dan de vorige en ver onder de marktwaarde ligt", schrijft UMG in de brief.

TikTok, dat wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers telt, zegt op hun beurt teleurgesteld te zijn in Universal. "Het is triest en teleurstellend dat Universal Music Group hun eigen hebzucht boven de belangen van hun artiesten en songwriters heeft gesteld", schrijft het bedrijf in een reactie.

Volgens TikTok is het net Universal die profiteert van het success van TikTok. Zo heeft TikTok zich in de voorbije jaren gekatapulteert tot dé belangrijkste weg voor nieuwe muziek om het grote publiek te bereiken.

Stemmen op je favoriet van De Jamies kan vanaf nú

Karen Luiken-18 december 2023 om 10:33

De nieuwe stap in de wedstrijd van De Jamies is gezet. Nadat zo’n 8.500 fans in de voorbije weken hun favoriete content creator instuurden, kan er nu online worden gestemd.

De Jamies, de Vlaamse online video awards, worden dit jaar uitgereikt op vrijdag 2 februari tijdens Filmfestival Oostende. De jury heeft alle inzendingen die in de afgelopen weken zijn binnengekomen, verzameld en verspreid over zeventien categorieën. Denk daarbij aan klassieke categorieën zoals vlog, comedy en explainer, maar ook aan categorieën als long video, short video, commercial collab, podcast video, online reality en de Streamz-award voor rising star.

Onder de kanshebbers vallen onder meer Acid, Celine & Michiel, Average Rob, Elodie Gabias, Timon Verbeeck, het duo achter Supercontent, Jonatan Medart, Luna Cottenier, Chris Lobanzo, Shauna Dewit en Bert De Kock.

Voor elke categorie wordt er met behulp van de stemmen van online kijkers een top 10 samengesteld. Alle namen die daarin voorkomen, maken kans op een award. Het eindoordeel wordt zowel door fans als door de vakjury bepaald.

Stemmen kan tot en met vrijdag 29 december via www.dejamies.be.

Ontdek meer