Vrouw raakt been bijna kwijt na avondje wodka

Karen Luiken-26 maart 2023 om 12:09

Dat een avondje stevig drinken ernstige consequenties kan hebben, weet de Canadese Julia Anderson als geen ander. Zij raakte haar been bijna kwijt nadat ze te veel wodka had gedronken.

Het ging mis toen de 36-jarige Julia thuiskwam na een avond waarop flink wat alcohol werd genuttigd. Haar moeder zag haar in een vreemde positie in bed liggen; Julia lag opgerold bovenop haar benen terwijl ze naar beneden keek. Een paar uur later kon ze haar benen niet goed bewegen.

Omdat ze bang was dat ze iets had gebroken, riep Julia haar moeder en werd er een ambulance gebeld. In het ziekenhuis is ze vervolgens gecontroleerd door artsen. Daaruit bleek dat ze kampte met een aandoening die compartimentsyndroom wordt genoemd en die veroorzaakt wordt door een bloeding of zwelling in een spierbundel.

Om haar been te kunnen redden moest Julia volgens Ladbible een dialyse, bloedtransfusie en huidtransplantatie ondergaan. Het scheelde niet veel of haar been moest geamputeerd worden. “Ik werd onmiddellijk geopereerd omdat mijn spieren aan het verslechteren waren en er gifstoffen in mijn bloedbaan vrijkwamen, waardoor mijn lichaam opzwol en mijn nieren stopten”, aldus de Canadese vrouw. “Na de eerste operatie lag ik twee weken op de intensive care, vastgebonden aan een apparaat om vocht af te tappen. Ik had constant pijn. Het voelde alsof mijn been sliep, maar dan duizend keer zo erg. Alsof ik een elektrische schok kreeg.”

Na vijf weken in het ziekenhuis mocht Julia naar huis. Eenmaal daar lag ze nog drie weken in bed. Inmiddels is ze een paar jaar verder en kan ze nog steeds niet goed lopen. “Het is alsof ik altijd een hoge hak draag”, legt ze uit. “Ik zou iedereen adviseren om eerst nuchter te worden voor je naar bed gaat als je een avondje hebt gedronken. Pak wat te eten, pak wat water, val niet zomaar flauw. Je wordt niet wakker als de bloedsomloop wordt afgesneden.”

Oudste hond ter wereld (31) overleden

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:59

Bobi, de oudste hond ter wereld, is overleden. Zijn Portugese baasje heeft bekendgemaakt dat de harige viervoeter op 31-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies in een dierenziekenhuis.

De hond woonde samen met zijn baasje Leonel Costa en vier katten op een boerderij in het dorp Conqueiros in Portugal. Hij werd geboren op 11 mei 1992, toen zijn baasje nog maar acht jaar oud was.

Bobi was een Rafeiro do Alentejo, een Portugees hondenras dat normaal gesproken tien tot veertien jaar oud wordt. Maar Bobi werd veel ouder; hij wist de 31 jaar en 165 dagen aan te tikken.

Hoe Bobi het zo lang vol heeft kunnen houden? Het geheim zit ‘m volgens zijn baasje in goed eten, veel frisse lucht en nog veel meer liefde. “Bobi eet hetzelfde als wij”, zei Leonel in een eerder gesprek met Associated Press.

Geobsedeerd door beroemdheden? Dan ben je mogelijk minder intelligent

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:19

Kun jij maar geen genoeg krijgen van roddels uit Hollywood? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Een nieuw onderzoek suggereert dat mensen die geobsedeerd zijn door beroemdheden mogelijk minder intelligent zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1800 volwassenen die verschillende cognitieve tests moesten voltooien. Er werd onder meer gefocust op woordenschat en cijfersymbolen. Verder moesten ze ook vragen invullen over hoe geïnteresseerd ze waren in beroemde mensen.

De onderzoekers concludeerden dat de mensen die het meest geïnteresseerd waren in beroemdheden, vaker lagere prestaties hadden op de cognitieve tests. Het is alleen niet duidelijk of de obsessie met de beroemdheden een oorzaak of juist een gevolg was van het hebben van een lagere intelligentie.

“Hoewel het onderzoek niet bewijst dat het ontwikkelen van een sterke obsessie met je favoriete beroemdheid ervoor zorgt dat je lager scoort op cognitieve tests, suggereert het wel dat het verstandig kan zijn om de gevoelens voor je idool zorgvuldig in de gaten te houden”, zo klinkt het volgens The Independent.

Ontdek meer