Vrouw raakt been bijna kwijt na avondje wodka

Karen Luiken-26 maart 2023 om 12:09

Dat een avondje stevig drinken ernstige consequenties kan hebben, weet de Canadese Julia Anderson als geen ander. Zij raakte haar been bijna kwijt nadat ze te veel wodka had gedronken.

Het ging mis toen de 36-jarige Julia thuiskwam na een avond waarop flink wat alcohol werd genuttigd. Haar moeder zag haar in een vreemde positie in bed liggen; Julia lag opgerold bovenop haar benen terwijl ze naar beneden keek. Een paar uur later kon ze haar benen niet goed bewegen.

Omdat ze bang was dat ze iets had gebroken, riep Julia haar moeder en werd er een ambulance gebeld. In het ziekenhuis is ze vervolgens gecontroleerd door artsen. Daaruit bleek dat ze kampte met een aandoening die compartimentsyndroom wordt genoemd en die veroorzaakt wordt door een bloeding of zwelling in een spierbundel.

Om haar been te kunnen redden moest Julia volgens Ladbible een dialyse, bloedtransfusie en huidtransplantatie ondergaan. Het scheelde niet veel of haar been moest geamputeerd worden. “Ik werd onmiddellijk geopereerd omdat mijn spieren aan het verslechteren waren en er gifstoffen in mijn bloedbaan vrijkwamen, waardoor mijn lichaam opzwol en mijn nieren stopten”, aldus de Canadese vrouw. “Na de eerste operatie lag ik twee weken op de intensive care, vastgebonden aan een apparaat om vocht af te tappen. Ik had constant pijn. Het voelde alsof mijn been sliep, maar dan duizend keer zo erg. Alsof ik een elektrische schok kreeg.”

Na vijf weken in het ziekenhuis mocht Julia naar huis. Eenmaal daar lag ze nog drie weken in bed. Inmiddels is ze een paar jaar verder en kan ze nog steeds niet goed lopen. “Het is alsof ik altijd een hoge hak draag”, legt ze uit. “Ik zou iedereen adviseren om eerst nuchter te worden voor je naar bed gaat als je een avondje hebt gedronken. Pak wat te eten, pak wat water, val niet zomaar flauw. Je wordt niet wakker als de bloedsomloop wordt afgesneden.”

Rokers krijgen jaarlijks extra week vrij

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:32- Foto:

Photo by Reza Mehrad on Unsplash

Mensen die tijdens het werk meerdere keren per dag roken, krijgen jaarlijks vanwege hun verslaving een extra week vrij van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek, meldt LadBible.

Uit cijfers van het Office for National Statistics is gebleken dat zo’n 52 procent van de rokers meerdere keren zijn werkplek verlaat om een sigaretje te roken of aan een vape te lurken. Per dag neemt die gewoonte twintig minuten in beslag.

Nu klinkt dat misschien niet als een schokkend getal, maar daar komt verandering in als je dit een jaar lang iedere werkdag doet. Dan kom je namelijk uit op een totale rooktijd van 39 uur. Oftewel: een fulltime werkweek. Veel rokers krijgen die 'gratis' zonder er andere vrije dagen of pauzemomenten voor in te hoeven leveren.

Tieners doden zwaan en eten de vogel op

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:27

Drie tieners hebben in New York een zwaan gedood en opgegeten. De vier jongen van het dier werden ook meegenomen. Dat melden verschillende media.

De politie sloeg deze week alarm nadat Faye, een iconische zwaan in het plaatsje Manlius, als vermist werd opgegeven. Agenten gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat de vogel was vermoord. Drie tieners zouden daar verantwoordelijk voor zijn. Zij slopen midden in de nacht een vijvergebied binnen en stortten zich op de vogel.

Nadat de tieners de zwaan hadden gedood, brachten ze het stoffelijk overschot naar het huis van een tante. Daar werd de vogel gekookt en opgegeten. De vier jongen van de zwaan zijn veilig teruggevonden en worden verzorgd door een bioloog.

De tieners zijn gearresteerd.

Ontdek meer