Je tong kan je vertellen of je minder koffie moet drinken

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 03:50
Denk je soms dat je te veel koffie drinkt? Zou je wat moeten minderen? Volgens een dokter kan je tong je vertellen dat je minder koffie moet drinken.

Voor veel mensen is een sterke kop koffie echter de enige manier om echt wakker te worden voordat ze de deur uitgaan.

Maar is dat wel altijd een goed idee? Dokter Anis Khalaf, @acupuncturefit op TikTok, heeft een video gedeeld waarin hij uitlegt hoe je kunt zien of je beter geen koffie kunt drinken.

Hij zei in de nu virale video: "Als je het wilt weten, moet je je tong uitsteken. Kijk eens in de spiegel en doe een snelle check. Als je tong vol barstjes zit met een dikke gele laag erop, kun je beter geen koffie drinken."

Dr. Khalaf zegt dat dit deels komt door een mogelijk 'onevenwicht in je lichaam', dat erger kan worden als je koffie blijft drinken.

Hij ging niet te diep in op waarom dit gebeurt, maar verwees naar het 'yin-tekort' in de Chinese geneeskunde.

Het 'yin-tekort' betekent dat er iets niet helemaal lekker zit in je lichaam, waardoor je je rusteloos voelt, een onregelmatige hartslag hebt en andere ongemakkelijke symptomen ervaart. Zulke symptomen hebben we allemaal wel eens meegemaakt na een (te) sterke kop koffie. Omdat koffie van nature verwarmend is, kan het die symptomen verergeren, maar het is niet altijd de reden waarom je tong geel wordt.

Een andere dokter legt aan The Sun uit dat een dikke gele laag op je tong meestal duidt op een probleem in je spijsverteringssysteem, niet per se op een afkeer van koffie.

"Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals slechte mondhygiëne, uitdroging of een overschot aan bacteriën en gisten. Hoewel koffie zelf meestal niet de boosdoener is, kan het wel de omstandigheden verergeren die tot zo'n laag leiden."

Kotfood Battle: welke proteinepudding is het lekkerste?

Chelsy Vanlerberghe-23 oktober 2024 om 10:08

Studenten zijn tegenwoordig volop bezig met healthy food en hun macro’s tracken. Geen wonder dat producten met extra eiwitten super populair zijn. Na een zware training of gewoon als snelle, voedzame snack: proteïnepudding of kwark is een goede go-to. Daarom testte onze eigen food critic, PapiPesto, negen verschillende met vanillesmaak. Wie pakt de winst?

1. Danone HiPro (Colruyt)
Score: ★★★★
Prijs: €2,82 voor 160 gram
Prijs per 100 gram: €1,76

Met een luchtige textuur, zichtbare vanillespikkels en een subtiele vanillesmaak, is de Danone HiPro de onbetwiste winnaar. "Je proeft echt het verschil met andere opties, het is zacht en lekker,” zegt PapiPesto. Het enige minpunt? De prijs. Dit is de duurste optie in de test, maar als je bereid bent wat meer neer te leggen voor een kwaliteitsvolle eiwitboost, zit je goed.

2. Lindahls Nestlé (Colruyt)
Score: ★★★½
Prijs: €1,50 voor 150 gram
Prijs per 100 gram: €1,00

De Lindahls proteïnekwark scoort goed met zijn natuurlijke kleur en echte puddingtextuur. "Dit voelt als een échte pudding, in plaats van kwark”, merkt PapiPesto op. Met 15 gram eiwit is het een degelijke keuze voor je dagelijkse proteïneboost, maar qua smaak mist het nét dat beetje extra van de Danone.

3. Milbona (Lidl)
Score: ★★½
Prijs: €0,99 voor 200 gram
Prijs per 100 gram: €0,50

De grote verrassing van de test is de Milbona van Lidl. Ondanks zijn lage prijs heeft deze proteïnepudding de beste vanillesmaak van allemaal. "De smaak komt echt goed door, veel beter dan je zou verwachten voor deze prijs,” zegt PapiPesto. Met 20 gram proteïne per portie en een spotgoedkope prijs per 100 gram is dit zonder twijfel de beste budgetkeuze. De textuur is wel wat dik en de kleur oogt wat onnatuurlijk, maar voor wie vooral veel eiwitten wil binnenkrijgen zonder zijn portemonnee te plunderen, is dit een absolute aanrader.

Het is opvallend dat kwarkvarianten, met uitzondering van de Lindahl’s, over het algemeen minder goed scoren dan de echte proteïnepuddingen.

OVERZICHT

Colruyt - Danone HiPro
Prijs: €2,82 voor 160 gram
Yummie score: ★★★★

Colruyt - Lindahls Nestlé
Prijs: €1,50 voor 150 gram
Yummie score: ★★★½

Lidl - Milbona
Prijs: €0,99 voor 200 gram
Yummie score: ★★½

Carrefour - Sensation
Prijs: €2,65 voor 480 gram
Yummie score: ★★

Albert Heijn - AH
Prijs: €1,49 voor 200 gram
Yummie score: ★★

Albert Heijn - AH Protein kwark met yoghurt vanillesmaak
Prijs: €1,39 voor 200 gram
Yummie score: ★★

Colruyt - ALPRO plant proteïne
Prijs: €1,87 voor 200 gram
Yummie score: ★½

Albert Heijn - Melkunie vanilla quark
Prijs: €1,99 voor 200 gram
Yummie score: ★½

Must-try voor foodies: Freezecakes

Chelsy Vanlerberghe-17 oktober 2024 om 13:21

Als je dacht dat je alles al had geproefd als het om desserts gaat, dan heb je het mis! Maak kennis met Freezecakes. Dit is geen ijs, maar wel de eerste schepbare diepvries cheesecake ter wereld. Geloof ons, deze heerlijke snack in een potje wil je proeven.

Freezecakes zijn geen traditionele cheesecakes. Ze combineren de romigheid van cheesecake met intense sauzen en verrassende decoraties. Ze komen in drie heerlijke smaken: Lemon & Raspberry, Butterscotch & Caramel en Double Chocolate, verpakt in handige potjes van 350 gram. Geen gedoe met taartpunten: je schept gewoon je eigen portie uit het potje. (Of je knalt gewoon alles in één keer naar binnen!)

Ze blijven tot wel 12 maanden in de diepvries houdbaar. Dat betekent dat je altijd een heerlijke frozen cheesecake binnen handbereik hebt. Handig voor die late-night cravings. Het enige wat je hoeft te doen, is de Freezecake 5 à 10 minuten voordat je hem wilt eten uit de vriezer halen, en voila!

Het idee komt van Joe Moruzzi, een creatieve duizendpoot en cheesecake-specialist. Wat begon als handgemaakte ‘frozen cheesecaketubs’ op zijn website, is inmiddels een echte hit in de Engelse retail. En dankzij een samenwerking met Mademoiselle Desserts zijn deze goodies nu ook verkrijgbaar voor de Vlaamse foodies.

Je kan de Freezecakes kopen bij Colruyt voor €4,99. Zeker het proberen waard!

Ontdek meer