TikTok stelt timer in voor minderjarigen

Karen Luiken-02 maart 2023 om 07:12

Urenlang scrollen en filmpjes kijken op TikTok? Dat kan binnenkort verleden tijd zijn voor veel gebruikers. Er wordt een speciale timer ingesteld voor minderjarigen waarmee de app na een uur op slot gaat.

TikTok krijgt veel kritiek omdat de app verslavend zou zijn voor jongeren. Om dat tegen te gaan, komt het platform nu met een scherpe maatregel. Gebruikers onder de achttien krijgen een slot op de app als ze er langer dan een uur gebruik van maken.

Betekent dit dat ze maximaal zestig minuten per dag op TikTok mogen scrollen? Dat dan ook weer niet. Jongeren kunnen zelf bepalen of ze de timer in willen stellen. En als ze dat doen, kan die zowel op zestig als op honderd minuten staan. Als de timer eenmaal afgaat, kan er na het invoeren van een wachtwoord gewoon verder worden gescrold.

In de hoop minderjarigen zich bewust te laten worden van de tijd die ze op TikTok spenderen, krijgen ze iedere week een overzicht waarin hun gebruik te zien is. Ouders die een gekoppeld profiel hebben, krijgen dat overzicht ook. Zij krijgen daarnaast ook de mogelijkheid zelf een timer in te stellen voor hun kind.

Je kunt vanaf nu ook tijdlijnfoto's delen met 'close friends' op Instagram

Karen Luiken-15 november 2023 om 07:45

Niet alleen story’s delen met je beste vrienden, maar ook foto’s op je tijdlijn. Instagram maakt het mogelijk met een update van de functie 'Close Friends'.

De functie ‘Close Friends’ bestaat al een tijdje. Met deze feature kun je een groep mensen samenstellen die meer content van jou mag zien dan je andere volgers. Heb je een story die je alleen met je beste vrienden wilt delen? Dan vink je de functie ‘Close Friends’ aan.

Die optie was lange tijd alleen beschikbaar bij story’s van Instagram, maar daar komt nu dus verandering in. The Verge meldt dat Instagram de functie ook beschikbaar maakt bij foto’s of Reels op je tijdlijn.

Om een bericht of Reel te beperken tot goede vrienden, selecteer je de optie audience (of doelgroep). Je kunt dan kiezen tussen followers (volgers) of close friends (goede vrienden). Als je close friends aantikt, krijgt alleen de door jou geselecteerde groep mensen de content te zien. Easy as that!

Instagram en Facebook krijgen abonnementen zonder reclame

Karen Luiken-31 oktober 2023 om 07:35

Gebruikmaken van Instagram en Facebook zonder reclames? Dat kan binnenkort. Meta, het moederbedrijf achter de platformen, gaat zeer binnenkort betaalde versies zonder advertenties introduceren.

Het abonnement op Instagram en Facebook is vanaf november beschikbaar in de Europese Unie, Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Er zijn verschillende opties beschikbaar: een webversie en een variant voor smartphonegebruikers. De webversie kost tien euro per maand, de variant voor smartphonegebruikers is iets duurder en kost dertien euro per maand.

In eerste instantie zal de nieuwe abonnementsvorm alleen voor 18-plussers beschikbaar zijn.

Ontdek meer