TikTok stelt timer in voor minderjarigen

Karen Luiken-02 maart 2023 om 07:12

Urenlang scrollen en filmpjes kijken op TikTok? Dat kan binnenkort verleden tijd zijn voor veel gebruikers. Er wordt een speciale timer ingesteld voor minderjarigen waarmee de app na een uur op slot gaat.

TikTok krijgt veel kritiek omdat de app verslavend zou zijn voor jongeren. Om dat tegen te gaan, komt het platform nu met een scherpe maatregel. Gebruikers onder de achttien krijgen een slot op de app als ze er langer dan een uur gebruik van maken.

Betekent dit dat ze maximaal zestig minuten per dag op TikTok mogen scrollen? Dat dan ook weer niet. Jongeren kunnen zelf bepalen of ze de timer in willen stellen. En als ze dat doen, kan die zowel op zestig als op honderd minuten staan. Als de timer eenmaal afgaat, kan er na het invoeren van een wachtwoord gewoon verder worden gescrold.

In de hoop minderjarigen zich bewust te laten worden van de tijd die ze op TikTok spenderen, krijgen ze iedere week een overzicht waarin hun gebruik te zien is. Ouders die een gekoppeld profiel hebben, krijgen dat overzicht ook. Zij krijgen daarnaast ook de mogelijkheid zelf een timer in te stellen voor hun kind.

Je kunt straks WhatsApp-berichtjes aanpassen

Karen Luiken-23 mei 2023 om 07:02- Foto:

Photo by Adem AY on Unsplash

Berichtje via WhatsApp verstuurd waar je niet veel later spijt van hebt? Misschien had je het net anders willen verwoorden of ontdek je een spelfoutje. Wat nu misschien nog voor stress kan zorgen, is straks geen probleem meer. WhatsApp komt met een nieuwe functie waarbij je berichten binnen een kwartier na verzenden aan kunt passen.

Het is al mogelijk om verstuurde berichten te verwijderen, maar appjes aanpassen kan helaas niet. Nóg niet, want WhatsApp gaat daar binnenkort verandering in brengen. De applicatie maakt het mogelijk om een bericht aan te passen door het lang ingedrukt te houden en vervolgens op ‘bewerken’ te klikken. De ontvanger ziet dan wel dat er aan het bericht gesleuteld is. Er komt namelijk bij te staan dat het appje bewerkt is, net zoals je nu kan zien wanneer een berichtje verwijderd is.

De functie wordt beschikbaar na een nieuwe update van WhatsApp, die ergens in de komende weken naar je scherm komt.

Zo zien de perfecte man en vrouw eruit volgens AI

Karen Luiken-19 mei 2023 om 15:52

Lang, knap, gespierd en geen grammetje vet. Zo zien de ideale man en vrouw eruit volgens kunstmatige intelligentie. Althans, dat blijkt uit plaatjes die momenteel via het wereldwijde web worden verspreid.

AI heeft op basis van miljarden afbeeldingen verschillende foto’s samengesteld die een beeld geven van hoe perfecte mannen en vrouwen eruit zouden moeten zien. Daaruit blijkt dat er een voorkeur lijkt te zijn voor olijfkleurige huidtinten. Vrouwen zouden blond haar en bruine ogen moeten hebben, en mannen zijn schijnbaar het knapst als ze bruin haar en bruine ogen hebben. De ‘perfecte’ man heeft daarnaast ook een flinke sixpack.

The Boulimia Project, de organisatie hier onderzoek naar deed, noemt de resultaten zorgwekkend. “We kunnen alleen maar aannemen dat AI met zoveel vreemd gevormde versies van de lichaamsbouw komt omdat social media-platforms onrealistische lichaamstypes promoten”, zo klinkt het.

Ontdek meer