Artsen waarschuwen voor ernstige schade aan ruggengraat door lachgas

Karen Luiken-23 februari 2023 om 11:46- Foto:

Utrecht Robin/ABACA via Reuters Connect

Het aantal risicovolle gevallen van misbruik van lachgas neemt flink toe. Zwaar gebruik kan leiden tot een vitaminetekort waardoor zenuwen in het ruggenmerg beschadigd raken. Artsen van een ziekenhuis in Londen luiden de noodklok, meldt BBC.

In het Royal London Hospital zien artsen bijna elke week een nieuw geval van lachgasmisbruik. Patiënten kunnen niet lopen, vallen of verliezen het gevoel in hun voeten of handen. Sommigen hebben zenuwgerelateerde blaas- of darmproblemen, of kampen met een aandoening waardoor ze hun plas of ontlasting niet kunnen binnenhouden.

“Het gaat om jonge mensen. Vaak tieners of twintigers”, zegt neuroloog Alastair Noyce tegen BBC. “In de afgelopen twaalf maanden is het aantal gevallen ernstig toegenomen. Als je lachgasgebruik en symptomen ontwikkelt, stop dan onmiddellijk en zoek snel medische hulp.”

Politie gaat sneller en strenger controleren op drugs in het verkeer

Simon Smetryns-24 juni 2024 om 11:51- Foto:

GRAS GRÜN via Unsplash

De politie gaat sneller en strenger controleren op druggebruik in het verkeer. De checklist met symptomen die aanleiding geven tot een speekseltest wordt uitgebreid, waardoor agenten meer signalen kunnen gebruiken om een test te mogen uitvoeren.

Bestuurders moeten aan minstens drie criteria voldoen voordat een speekseltest wordt afgenomen. De checklist bestaat uit verschillende elementen, zoals fysieke kenmerken (bv. vernauwde of verwijde pupillen, moeilijk spreken, evenwichtsstoornissen...), maar ook de aanwezigheid van de geur van drugs en het bezit van drugs of gebruikersmateriaal kunnen aanleiding geven tot een controle. Die lijst wordt nu dus uitgebreid.

Deze controles gelden niet alleen voor automobilisten, maar ook voor bestuurders van andere voertuigen zoals fietsen, brommers en paarden. Wie rijdt onder invloed van drugs krijgt een geldboete opgelegd van 1.600 tot 16.000 euro. Je riskeert ook een rijverbod van minimum 3 maanden tot maximum 2 jaar.

Daarnaast komt er een nieuwe procedure voor synthetische drugs en lachgas, die nog niet met speekseltests kunnen worden opgespoord.

Zodra je sporen van de volgende stoffen in je lichaam hebt, ben je strafbaar:

  • THC (cannabis)
  • Amfetamine (speed)
  • MDMA (xtc)
  • Morfine of 6-acetylmorfine (heroïne)
  • Cocaïne of benzoylecgonine (cocaïne)

Wat is Sniffy en wat zijn de risico's?

Chelsy Vanlerberghe-30 mei 2024 om 08:58- Foto:

Sniffy France

In Frankrijk is Sniffy, een nieuw soort energiepoeder, aan een snelle opmars bezig. Experts waarschuwen echter ook in België voor de gevaren. Dat meldt Het Nieuwsblad. Wat is Sniffy precies en waarom maakt het zoveel discussie los?

Sniffy is een wit poeder dat je moet opsnuiven, net als the real deal. Het geeft je een snelle energieboost die twintig tot dertig minuten aanhoudt. In tegenstelling tot energiedrankjes, werkt Sniffy razendsnel. Dat lijkt handig, maar is dus niet zonder risico's.

Op de verpakking van Wildkraut Energy Sniff uit Oostenrijk kan je lezen dat het spul je wakker houdt, allemaal met slechts 1 of 2 gram. Het beweert ook nog eens je energie te verhogen tijdens het sporten en zelfs een kater te verminderen na een avondje stappen.

Volgens de producenten bevat Sniffy natuurlijke kruiden en wilde bloemen, en is het daarom gezond. Toch zit er ook een flinke dosis cafeïne in. Daarnaast bevat het taurine en l-arginine, stoffen die respectievelijk je zenuwen en spieren stimuleren en je bloedvaten verwijden. Het klinkt misschien onschuldig, maar in combinatie met andere medicijnen kan het bijwerkingen geven.

Omdat je Sniffy moet opsnuiven, werkt het sneller dan een blikje Red Bull. De kleine bloedvaatjes in je neus nemen de stoffen namelijk snel op. Maar dat maakt het ook gevaarlijk, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in een gesprek met Het Nieuwsblad. Bij langdurig gebruik loop je risico op neusschade, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Het kan zelfs je neustussenschot aantasten, iets wat ook bij cocaïnegebruikers voorkomt. In Frankrijk wil minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux daarom snel ingrijpen om de verkoop van Sniffy te stoppen, op advies van verslavingsexperts. Zij vrezen dat het gebruik van Sniffy een opstapje kan zijn naar zwaardere drugs zoals cocaïne.

Ontdek meer