Canada start experiment legaliseren harddrugs

Karen Luiken-01 februari 2023 om 05:49- Foto:

Photo by Raimond Klavins on Unsplash

Harddrugs gebruiken is in veel landen illegaal, maar dat geldt niet voor Canada. In de provincie British Columbia wordt dinsdag gestart met een experiment om harddrugs te legaliseren.

Het is in de Canadese provincie toegestaan om 2,5 gram heroïne, metamfetamine, morfine, cocaïne en fentanyl in je bezit te hebben. Verschillende media melden dat het om een gedoogbeleid gaat. Het is in principe strafbaar, maar als je ermee wordt gepakt, krijg je daar geen straf voor. De drugs mag je gewoon houden. Mits je achttien jaar of ouder bent.

De federaal minister van mentale gezondheid en verslaving, Carolyn Bennett, spreekt van een ‘monumentale verschuiving in het drugsbeleid’. “Een beleid dat de voorkeur geeft aan vertrouwen, steun en sociale diensten in plaats van verdere criminalisering”, zo klinkt het.

Het experiment duurt drie jaar.

Wat als je XTC zomaar in de winkel kon kopen?

Chelsy Vanlerberghe-15 maart 2024 om 14:27

Stel je voor dat XTC legaal was, hoe zou dat er dan uitzien? Dat gaan onderzoekers testen tijdens een XTC-expo in Gent.

Tussen 14 april en 15 mei kan je in in het centrum van Gent meedoen aan een publieksexperiment. Daar willen ze onderzoekers testen of het mogelijk is om de productie en verkoop van XTC uit de criminaliteit te halen.

Via immersive design wordt de bezoeker ondergedompeld in vier verschillende scenario's. Je wandelt binnen in een apotheek, een club en een ‘candy store’. Je wordt er geconfronteerd met de huidige situatie: illegale productie en handel van drugs. In elke ruimte word je mening over het desbetreffende scenario bevraagd.

Een echte pil scoren, zal dus helaas niet lukken.

Duitsland legaliseert recreatief gebruik cannabis

Karen Luiken-24 februari 2024 om 07:51- Foto:

Rodnae Productions via Pexels

Cannabis wordt legaal in Duitsland. Het parlement van ons buurland heeft positief gestemd over een nieuwe wet die recreatief gebruik van de softdrug toestaat. Dat meldt BBC.

Volgens de wet mogen 18-plussers vanaf 1 april in bepaalde ruimtes legaal cannabis gebruiken. In openbare ruimtes mogen 18-plussers 25 gram cannabis in hun bezit hebben, in particuliere woningen zelfs 50 gram.

In de buurt van scholen en sportterreinen is het illegaal om cannabis te roken en dat blijft het ook. Bovendien zal het niet eenvoudig zijn om de drug te kopen. Cannabis wordt niet in erkende winkels of apotheken verkocht, enkel bij niet-commerciële ledenclubs. Die mogen maximaal 500 leden hebben en alleen mensen die in Duitsland wonen.

Duitsland hoopt met de nieuwe wet de zwarte markt te ondermijnen, rokers te beschermen tegen besmette cannabis en de inkomstenbronnen voor georganiseerde misdaadbendes af te snijden.

Ontdek meer