Canada start experiment legaliseren harddrugs

Karen Luiken-01 februari 2023 om 05:49- Foto:

Photo by Raimond Klavins on Unsplash

Harddrugs gebruiken is in veel landen illegaal, maar dat geldt niet voor Canada. In de provincie British Columbia wordt dinsdag gestart met een experiment om harddrugs te legaliseren.

Het is in de Canadese provincie toegestaan om 2,5 gram heroïne, metamfetamine, morfine, cocaïne en fentanyl in je bezit te hebben. Verschillende media melden dat het om een gedoogbeleid gaat. Het is in principe strafbaar, maar als je ermee wordt gepakt, krijg je daar geen straf voor. De drugs mag je gewoon houden. Mits je achttien jaar of ouder bent.

De federaal minister van mentale gezondheid en verslaving, Carolyn Bennett, spreekt van een ‘monumentale verschuiving in het drugsbeleid’. “Een beleid dat de voorkeur geeft aan vertrouwen, steun en sociale diensten in plaats van verdere criminalisering”, zo klinkt het.

Het experiment duurt drie jaar.

Duitsland legaliseert recreatief gebruik cannabis

Karen Luiken-24 februari 2024 om 07:51- Foto:

Rodnae Productions via Pexels

Cannabis wordt legaal in Duitsland. Het parlement van ons buurland heeft positief gestemd over een nieuwe wet die recreatief gebruik van de softdrug toestaat. Dat meldt BBC.

Volgens de wet mogen 18-plussers vanaf 1 april in bepaalde ruimtes legaal cannabis gebruiken. In openbare ruimtes mogen 18-plussers 25 gram cannabis in hun bezit hebben, in particuliere woningen zelfs 50 gram.

In de buurt van scholen en sportterreinen is het illegaal om cannabis te roken en dat blijft het ook. Bovendien zal het niet eenvoudig zijn om de drug te kopen. Cannabis wordt niet in erkende winkels of apotheken verkocht, enkel bij niet-commerciële ledenclubs. Die mogen maximaal 500 leden hebben en alleen mensen die in Duitsland wonen.

Duitsland hoopt met de nieuwe wet de zwarte markt te ondermijnen, rokers te beschermen tegen besmette cannabis en de inkomstenbronnen voor georganiseerde misdaadbendes af te snijden.

Ben ik verslavingsgevoelig?

Simon Smetryns-09 mei 2023 om 12:06- Foto:

MART PRODUCTION

Verslavingsgevoeligheid verwijst naar de neiging om verslaafd te raken aan bijv. alcohol, drugs, junkfood, gokken... In dit artikel bespreken we enkele van de kenmerken van verslavingsgevoeligheid en hoe je kunt herkennen of je verslavingsgevoelig bent.

Familiegeschiedenis

Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is een familiegeschiedenis van verslaving. Als je ouders, grootouders of andere familieleden verslaafd zijn aan alcohol, drugs of gokken, dan heb je zelf ook een hoger risico om verslaafd te raken. Dit komt doordat verslaving deels genetisch bepaald is en doorgegeven kan worden via familieleden.

Impulsiviteit en beloningsgevoeligheid

Mensen die impulsief zijn en een hoge beloningsgevoeligheid hebben, zijn vaak meer geneigd om verslaafd te raken. Impulsiviteit kan leiden tot het nemen van risico's en het negeren van de mogelijke gevolgen van verslavend gedrag. Mensen met een hoge beloningsgevoeligheid hebben meer kans om op zoek te gaan naar nieuwe, opwindende ervaringen, waaronder die met potentieel verslavende stoffen of gedragingen.

Stress

Stressvolle gebeurtenissen en traumatische ervaringen kunnen ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Mensen die stress ervaren kunnen op zoek gaan naar manieren om zichzelf te kalmeren of te verdoven, en verslavende stoffen of gedragingen kunnen daarvoor gebruikt worden.

Sociale omgeving

De sociale omgeving waarin iemand zich bevindt kan ook bijdragen aan verslavingsgevoeligheid. Als mensen in een omgeving zijn waarin drugsgebruik, alcoholmisbruik of ander verslavend gedrag de norm is, kan het moeilijk zijn om te weerstaan aan deze druk en niet mee te doen.

Hoe herken je dat je verslavingsgevoelig bent?

Als je je zorgen maakt dat je verslavingsgevoelig bent, zijn er een aantal signalen om op te letten:

  • Je voelt je vaak aangetrokken tot risicovol gedrag, zoals drugsgebruik, overmatig drinken, gokken of roekeloos rijden.
  • Je hebt moeite om je impulsen te beheersen, zoals het eten van junkfood, roken of online gokken.
  • Je hebt al eerder verslavingsproblemen gehad, of je hebt een familiegeschiedenis van verslaving.
  • Je ervaart veel stress of hebt traumatische ervaringen gehad die je moeilijk kan verwerken.
  • Je merkt dat je steeds meer nodig hebt om dezelfde beloning of kick te krijgen, wat kan wijzen op een opbouwende tolerantie voor een stof of gedrag.
  • Je hebt moeite om te stoppen met het gebruik van een stof of gedraging, zelfs als je weet dat het schadelijk is voor je gezondheid, relaties, werk of financiën.
  • Je hebt ontwenningsverschijnselen als je stopt met het gebruik van een stof, zoals trillen, zweten, misselijkheid, prikkelbaarheid of angst.

Als je een of meer van deze signalen herkent, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat je verslavingsproblemen verergeren. Verslaving is iets zeer complex en gaat niet vanzelf over, maar met de juiste behandeling kan het worden beheerd en overwonnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat verslavingsgevoeligheid geen veroordeling is tot een leven van verslaving. Door bewust te zijn van je risico's en hulp te zoeken als dat nodig is, kun je stappen zetten om een gezonder en evenwichtiger leven te leiden.

Er zijn verschillende organisaties in Vlaanderen die hulp bieden bij verslavingsproblemen. Hier zijn enkele opties:

  • De DrugLijn: Dit is een gratis en anonieme hulplijn waar je terecht kunt voor informatie, advies en ondersteuning bij problematisch middelengebruik.
  • JAC's: Jongeren Advies Centra bieden informatie en advies over verschillende onderwerpen, waaronder verslaving. JAC's zijn er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar en je kunt er terecht zonder afspraak.
  • Awel: Ook bij Awel kan je terecht als je met vragen zit. Elk gesprek is gratis en anoniem.

Het is belangrijk om te weten dat er altijd hulp beschikbaar is en dat je er niet alleen voor staat. Als je problemen ervaart met verslaving, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een van deze organisaties of bij je huisarts. Praten met vrienden, familie of leerkrachten kan ook al een goede eerste stap zijn.

Ontdek meer