Steeds meer neusklachten door cocaïnegebruik

Karen Luiken-26 januari 2023 om 07:25- Foto:

Colin Davis on Unsplash

Cocaïnegebruik zorgt in België voor steeds meer neusklachten. Dat constateren artsen gespecialiseerd in neus, keel en oor volgens VRT.

Het gebruik van cocaïne kan voor veel klachten zorgen. Als je de drugs regelmatig snuift, kun je een continue loopneus krijgen en kunnen de bloedvaten in je neus krimpen en later weer opengaan. Dat kan bloedverlies in de tussenschot als gevolg hebben, of erger nog: gaatjes. Bij langdurig gebruik kunnen delen van de neus zelfs afsterven.

"Cocaïne is een middel dat heel sterk de bloedvaten doet samentrekken en het neustussenschot is heel gevoelig aan een verminderde bloeddoorstroming", zegt professor Thibaut Van Zele van UZ Gent tegen VRT. "Vandaar dat het neusschot, al na enkele keren cocaïne te gebruiken, kan beginnen af te sterven, waardoor er perforaties kunnen ontstaan."

De neus-, keel- en oorarts constateert dat dit soort gevallen steeds meer voorkomt. “De laatste jaren zien we wekelijks patiënten met een perforatie in het neustussenschot. Bij twee op de drie patiënten hebben we het vermoeden dat dit een gevolg van cocaïnegebruik is."

Peter Hellings van het UZ Leuven ziet hetzelfde gebeuren. "Twintig jaar geleden zagen we amper gevallen in ons ziekenhuis, nu krijgen we wekelijks meerdere patiënten over de vloer", zegt hij.

Wat is Sniffy en wat zijn de risico's?

Chelsy Vanlerberghe-30 mei 2024 om 08:58- Foto:

Sniffy France

In Frankrijk is Sniffy, een nieuw soort energiepoeder, aan een snelle opmars bezig. Experts waarschuwen echter ook in België voor de gevaren. Dat meldt Het Nieuwsblad. Wat is Sniffy precies en waarom maakt het zoveel discussie los?

Sniffy is een wit poeder dat je moet opsnuiven, net als the real deal. Het geeft je een snelle energieboost die twintig tot dertig minuten aanhoudt. In tegenstelling tot energiedrankjes, werkt Sniffy razendsnel. Dat lijkt handig, maar is dus niet zonder risico's.

Op de verpakking van Wildkraut Energy Sniff uit Oostenrijk kan je lezen dat het spul je wakker houdt, allemaal met slechts 1 of 2 gram. Het beweert ook nog eens je energie te verhogen tijdens het sporten en zelfs een kater te verminderen na een avondje stappen.

Volgens de producenten bevat Sniffy natuurlijke kruiden en wilde bloemen, en is het daarom gezond. Toch zit er ook een flinke dosis cafeïne in. Daarnaast bevat het taurine en l-arginine, stoffen die respectievelijk je zenuwen en spieren stimuleren en je bloedvaten verwijden. Het klinkt misschien onschuldig, maar in combinatie met andere medicijnen kan het bijwerkingen geven.

Omdat je Sniffy moet opsnuiven, werkt het sneller dan een blikje Red Bull. De kleine bloedvaatjes in je neus nemen de stoffen namelijk snel op. Maar dat maakt het ook gevaarlijk, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in een gesprek met Het Nieuwsblad. Bij langdurig gebruik loop je risico op neusschade, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Het kan zelfs je neustussenschot aantasten, iets wat ook bij cocaïnegebruikers voorkomt. In Frankrijk wil minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux daarom snel ingrijpen om de verkoop van Sniffy te stoppen, op advies van verslavingsexperts. Zij vrezen dat het gebruik van Sniffy een opstapje kan zijn naar zwaardere drugs zoals cocaïne.

Dit zijn jullie alcoholgewoontes!

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 15:38

Hoeveel % van de studenten gaat blackout? Wat drinken jullie het liefst? Wij hebben het onderzocht. Let’s dive in!

Uit het onderzoek onder 1890 studenten, voornamelijk tussen de 16 en 24 jaar oud, blijkt dat de meerderheid van de studenten (94%) alcohol drinkt, terwijl slechts 6% het helemaal niet doet.

Van degenen die niet drinken, gaf 21% aan dat dit is omdat ze het niet lekker vinden, 20% vanwege gezondheidsoverwegingen, 11% uit angst de controle te verliezen, 9% om katers te vermijden, en 6% vanwege de kosten.

Laten we nu eens kijken naar de studenten die wel drinken. Iets meer dan de helft, namelijk 56%, drinkt zo'n 1 tot 3 keer per week, terwijl 35% aangeeft maar af en toe te drinken. Bijna 1 op de 10 drinkt 4 tot 5 keer per week, terwijl 1% toegeeft dagelijks te drinken. Van de drinkers vindt 84% zelf dat ze niet te veel drinken, maar 16% geeft toe dat ze misschien toch wel een beetje over de schreef gaan.

Waarom we drinken? Voor de gezelligheid natuurlijk! 31% zegt dat dat de grootste motivatie is. Maar ook gewoon omdat het lekker is (30%). En laten we eerlijk zijn, wie voelt zich niet wat losser na een paar drankjes? Sommigen gebruiken het ook om te ontstressen (9%) of om hun gedachten te verzetten (9%). Een paar respondenten (3%) geven toe dat ze drinken omdat iedereen in hun omgeving dat doet.

51% van de respondenten zegt dat ze drinken tot ze gezellig dronken zijn, terwijl 26% echt drinkt om aangeschoten of tipsy te zijn. 15% geeft toe zich echt lam te zuipen. 8% drinkt niet te veel omdat ze de controle niet willen verliezen. Het is opvallend dat het merendeel dus wel drinkt om dronken te worden.

En wat wordt er dan vooral gedronken? Alles eigenlijk! Cocktails, bier, shots, wijn, cava, champagne… alles wordt naar binnen gekapt, zolang er maar alcohol in zit. Cocktails en longdrinks (31%) staan wel op nummer één.

En na zo'n paar glazen sterke drank kan het gebeuren dat je de volgende dag niets meer herinnert. Maar liefst 67% van de studenten geeft aan ooit een blackout te hebben gehad.

Moet geld rollen tijdens een avondje uit? Goh... Studenten geven gemiddeld zo'n €15,58 uit aan een pre-party, en bijna het dubbele, €28,62 in de club. Wat wel opvalt is dat meisjes gemiddeld €23,79 tijdens het uitgaan, en jongens meteen het dubbele: €40,38.

Hoewel de meesten (66%) het bij een avondje uitgaan houden, gaat 34% daarna nog naar een after.

Maar alcohol is niet het enige waar studenten zich mee bezighouden: 15% geeft toe ook verdovende middelen te gebruiken. Het gaat dan voornamelijk om cannabis (47%), maar ook om cocaïne (20%), XTC (17%), en MDMA of andere harddrugs (12%).

De opvallendste bevindingen:

  • Afters zijn populair: 34% gaat na het uitgaan nog ‘afteren’
  • Er wordt gemiddeld 28 euro uitgegeven tijdens een nachtje uit
  • Jongens geven het dubbele uit dan meisjes
  • 67% van de studenten geeft aan al eens een blackout gehad te hebben
  • 15% van de studenten gebruikt naast alcohol verdovende middelen

Ontdek meer