Steeds meer neusklachten door cocaïnegebruik

Karen Luiken-26 januari 2023 om 07:25- Foto:

Colin Davis on Unsplash

Cocaïnegebruik zorgt in België voor steeds meer neusklachten. Dat constateren artsen gespecialiseerd in neus, keel en oor volgens VRT.

Het gebruik van cocaïne kan voor veel klachten zorgen. Als je de drugs regelmatig snuift, kun je een continue loopneus krijgen en kunnen de bloedvaten in je neus krimpen en later weer opengaan. Dat kan bloedverlies in de tussenschot als gevolg hebben, of erger nog: gaatjes. Bij langdurig gebruik kunnen delen van de neus zelfs afsterven.

"Cocaïne is een middel dat heel sterk de bloedvaten doet samentrekken en het neustussenschot is heel gevoelig aan een verminderde bloeddoorstroming", zegt professor Thibaut Van Zele van UZ Gent tegen VRT. "Vandaar dat het neusschot, al na enkele keren cocaïne te gebruiken, kan beginnen af te sterven, waardoor er perforaties kunnen ontstaan."

De neus-, keel- en oorarts constateert dat dit soort gevallen steeds meer voorkomt. “De laatste jaren zien we wekelijks patiënten met een perforatie in het neustussenschot. Bij twee op de drie patiënten hebben we het vermoeden dat dit een gevolg van cocaïnegebruik is."

Peter Hellings van het UZ Leuven ziet hetzelfde gebeuren. "Twintig jaar geleden zagen we amper gevallen in ons ziekenhuis, nu krijgen we wekelijks meerdere patiënten over de vloer", zegt hij.

Wat als je XTC zomaar in de winkel kon kopen?

Chelsy Vanlerberghe-15 maart 2024 om 14:27

Stel je voor dat XTC legaal was, hoe zou dat er dan uitzien? Dat gaan onderzoekers testen tijdens een XTC-expo in Gent.

Tussen 14 april en 15 mei kan je in in het centrum van Gent meedoen aan een publieksexperiment. Daar willen ze onderzoekers testen of het mogelijk is om de productie en verkoop van XTC uit de criminaliteit te halen.

Via immersive design wordt de bezoeker ondergedompeld in vier verschillende scenario's. Je wandelt binnen in een apotheek, een club en een ‘candy store’. Je wordt er geconfronteerd met de huidige situatie: illegale productie en handel van drugs. In elke ruimte word je mening over het desbetreffende scenario bevraagd.

Een echte pil scoren, zal dus helaas niet lukken.

Duitsland legaliseert recreatief gebruik cannabis

Karen Luiken-24 februari 2024 om 07:51- Foto:

Rodnae Productions via Pexels

Cannabis wordt legaal in Duitsland. Het parlement van ons buurland heeft positief gestemd over een nieuwe wet die recreatief gebruik van de softdrug toestaat. Dat meldt BBC.

Volgens de wet mogen 18-plussers vanaf 1 april in bepaalde ruimtes legaal cannabis gebruiken. In openbare ruimtes mogen 18-plussers 25 gram cannabis in hun bezit hebben, in particuliere woningen zelfs 50 gram.

In de buurt van scholen en sportterreinen is het illegaal om cannabis te roken en dat blijft het ook. Bovendien zal het niet eenvoudig zijn om de drug te kopen. Cannabis wordt niet in erkende winkels of apotheken verkocht, enkel bij niet-commerciële ledenclubs. Die mogen maximaal 500 leden hebben en alleen mensen die in Duitsland wonen.

Duitsland hoopt met de nieuwe wet de zwarte markt te ondermijnen, rokers te beschermen tegen besmette cannabis en de inkomstenbronnen voor georganiseerde misdaadbendes af te snijden.

Ontdek meer