UAntwerpen laat studenten mediteren in speciale cabines

Karen Luiken-20 september 2022 om 15:27

UAntwerpen heeft een Belgische primeur te pakken. Om aandacht te besteden aan het mentaal welzijn van de student, heeft de school in twee bibliotheken Mindfulnesten geïnstalleerd: geluidsdichte cabines waarin je je kunt terugtrekken voor het volgen van een meditatie.

In de Mindfulnesten kun je zelf een programma kiezen dat je wilt volgen. “Je kiest een lichtkleur en intensiteit, en kan luisteren naar serene soundscapes of een begeleide meditatie”, legt Pim van den Bos uit, bedenker van het concept. “Je kan ook gewoon in stilte zitten of zelfs even indommelen.”

De nesten zijn te vinden in de bibliotheken van de Stadscampus en van Campus Drie Eiken. Ze zijn voorzien van een geluidsdichte wand, een zitkussen, ergonomische stoel en een intern geluids- en lichtsysteem.

“In tijden waarin alsmaar meer studenten en medewerkers met stress en burn-out kampen, willen we hen momenten van rust en ontspanning gunnen en met de Mindfulnesten bijdragen aan hun welzijn en focus”, vertelt Veronique Rega van de Universiteitsbibliotheek.

Gentse leerkrachten schaffen punten (even) af

Dieter Blarinckx-03 februari 2023 om 16:51- Foto:

Photo by MChe Lee on Unsplash

Het lijkt misschien té mooi om waar te zijn, maar in Gent is het al realiteit: twee leerkrachten schaffen daar tijdelijk het puntensysteem af. Dat om de stress bij leerlingen te verminderen.

En aantal leerlingen uit het Sint-Janscollege in Gent werken nu dus sinds kort zonder puntensysteem. De komende weken zullen ze ook geen punten krijgen op toetsen. De reden? Hun leerkrachten zijn er van overtuigd dat veel leerlingen prestatiedruk en stress ervaren omdat ze de toetsen goed moeten invullen en dus ook goed moeten presenteren. Door nu even geen punten maar wel feedback te geven, hopen ze die stress te verminderen.

"Na de eerste luistertoets zonder punten, zeiden de leerlingen meteen dat ze minder stress hadden", klinkt het bij de leerkrachten van het Sint-Janscollege.

Het gaat hier dus wel degelijk om een tijdelijk experiment tot de krokusvakantie.

ChatGPT komt met tool die docenten bedrog laat herkennen

Karen Luiken-02 februari 2023 om 07:54- Foto:

Photo by Wes Hicks on Unsplash

Een schoolproject door ChatGPT laten maken? Dat kan binnenkort zomaar eens afgelopen zijn. OpenAI, het bedrijf dat de AI-chatbot ChatGPT in het leven riep, heeft nu een tool ontwikkeld waarmee docenten kunnen zien of een tekst door studenten of AI geschreven is.

Met ChatGPT kun je binnen no time een stuk tekst of schoolessay schrijven zonder daar al te veel moeite voor te doen. Voor studenten lekker makkelijk, voor docenten iets minder plezant. Zij zullen dan ook blij zijn met de nieuwe tool. Daarmee kan gecheckt worden of een project ‘waarschijnlijk’ tot ‘zeer onwaarschijnlijk’ door ChatGPT is gemaakt.

Hoewel de tool een helpende hand kan bieden bij docenten, moet men het niet voor de volle honderd procent vertrouwen. Lama Ahmad, beleidsonderzoeksdirecteur bij OpenAI, geeft toe dat het systeem onvolmaakt is.

“We raden niet aan om waterdicht op deze tool te vertrouwen, omdat er fouten in zitten”, zegt De OpenAI-medewerker. “We benadrukken hoe belangrijk het is om mensen hun werk te laten doen.”

Ontdek meer