Blaasontsteking? Deze tips kunnen helpen!

Karen Luiken-02 augustus 2022 om 13:00- Foto:

Polina Zimmerman

Een blaasontsteking. Veel vrouwen (en soms ook mannen) hebben er minstens één keer per jaar last van. Het kan ontstaan na een potje intieme seks onder de lakens, na een douchebeurt met iets te veel zeep of bij een lage weerstand. Maar hoe kom je er vanaf? Of beter nog: hoe voorkom je een blaasontsteking? We zetten een paar tips voor je op een rijtje.

  • We beginnen met één van de belangrijkste: drink veel. Blijf de hele dag door hydrateren en nuttig minimaal twee tot drie liter per dag. Dat mag water zijn, maar ook thee of melk.

  • Heb je het gevoel dat je naar de wc moet? Ga dan meteen naar het toilet en plas je blaas helemaal leeg. Plas ook direct na een sekspartij, omdat je op deze manier de bacteriën die tijdens je avontuurtje in de plasbuis terecht zijn gekomen, er meteen weer uit plast.

  • Zorg voor een goede hygiëne. Gebruik lauw water om de boel down under schoon te spoelen (zonder zeep!) en veeg na een toiletbezoek af van voor naar achteren. Als je het andersom doet, kunnen er bacteriën in je blaas terechtkomen waardoor er een blaasontsteking kan ontstaan.

  • Niet gelukt om je blaasontsteking tegen te houden? Dan hoef je niet meteen naar antibiotica te grijpen. Hoewel tot 40 procent van de klassieke blaasontstekingen zonder antibiotica behandeld kan worden, blijft dit de meest voorgeschreven behandeling. Toch bestaan er ook andere, natuurlijke oplossingen die kunnen helpen bij de behandeling van je blaasontsteking, zoals Urilys-Forte. Dit helpt bij de vermindering van symptomen zoals een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, continue plasdrang of pijn in de onderbuik.

  • Het kan zijn dat een blaasontsteking snel over gaat. Met een beetje geluk ben je er binnen een paar dagen vanaf. Indien je blaasontsteking niet over is na een vijftal dagen, wordt er aangeraden om een bezoekje te brengen aan je arts. Heb je als man een blaasontsteking? Dan is het aangeraden om niet af te wachten en direct je arts te raadplegen.

  • Heb je vaak last van een blaasontsteking en wil je dit voorkomen? Middeltjes op basis van cranberry kunnen goed helpen! Je kunt ze zowel nemen in de vorm van sap als voedingssupplementen.

  • And last but not least: neem voldoende rust, eet gezond en gevarieerd en versterk op deze manier je weerstand. Er gaat niets boven een goede gezondheid!

Tinder test met nieuwe lengtevoorkeur

Simon Smetryns-03 juni 2025 om 13:06- Foto:

Good Faces Agency on Unsplash

Tinder test momenteel een functie waarmee Gold- en Platinum-gebruikers een voorkeur kunnen instellen voor de lengte van hun matches. Concreet kunnen ze een gewenste lengterange aanduiden, waarna het algoritme hiermee rekening houdt bij het tonen van profielen.

Volgens Tinder maakt deze functie deel uit van een bredere inspanning om 'intentioneler te connecteren' op het platform. Toch zijn niet alle gebruikers overtuigd. Sommigen vinden dat de optie bestaande schoonheidsidealen versterkt en vooral kortere mannen benadeelt.

Op sociale media klinkt de kritiek luid. “It’s over for short men. Wat moeten ze nu doen?”, klinkt het op X.

Of de functie permanent wordt? Dat is nog niet zeker. “Niet elke test wordt een vaste feature,” aldus Tinder.

Waarom vrouwen altijd heet douchen (en mannen klagen)

Chelsy Vanlerberghe-02 juni 2025 om 15:04

Als je als man ooit geprobeerd hebt om gezellig samen te douchen met je vriendin en bijna je huid verbrand hebt, dan ben je niet alleen. TikTok loopt momenteel over van de “wife vs husband shower temperature”-video’s, waarin vooral mannen verbaasd (en licht verbrand) klagen over hoe heet hun partner de douche durft te zetten.

Maar goed nieuws voor alle verbrande schouders: er is echt een wetenschappelijke verklaring waarom vrouwen douchen op standje lava.

Volgens de Londense arts Dr. Sermed Mezher zijn vrouwen gevoeliger voor koude dan mannen, en dat heeft alles te maken met hormonen, bloeddoorstroming én lichaamssamenstelling. Zo hebben vrouwen gemiddeld iets meer lichaamsvet (tussen 6 en 11% meer dan mannen) en minder spiermassa. En laat spiermassa nu net dienen als een soort ingebouwde verwarming: het produceert warmte.

Daarnaast heeft oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, invloed op je bloedcirculatie. Tijdens de menstruatiecyclus kan die bloedstroom naar je handen en voeten verminderen, waardoor vrouwen sneller koude tenen of ijskoude vingers krijgen. En wat helpt dan? Juist: een douche die net niet je tegels smelt.

Tijdens de ovulatie en aan het einde van de menstruatie zijn vrouwen het meest gevoelig aan kou, omdat hun lichaamstemperatuur dan lichtjes daalt. Resultaat: zij zetten de douche op standje hellevuur.

Ontdek meer