De ontdekkingsfase van de verschillende studierichtingen ligt achter de rug en nu moet je beslissen wat en waar je gaat studeren. Maar hoe maak je die belangrijke keuze en waarom is de maand april zo’n mijlpaal?
1. Tegen april heb je jezelf beter leren kennen en weet je wat je wilt 🧐
Verder studeren betekent eindelijk kunnen studeren wat je interesseert, maar natuurlijk zullen er ook altijd vakken zijn die je minder graag doet. Stel jezelf enkele vragen: Wat doe ik graag op school? Welke vakken zou ik liefst van al skippen? Waar zie ik me later? Zo leer je waar je sterktes en zwaktes liggen.
Bovendien bestaan er heel wat hulpmiddelen en activiteiten om jou verder te helpen. Misschien ben je al naar een SID-IN beurs geweest of wellicht heb je al heel wat infobrochures in de bus gekregen. Infodagen zijn ook hét ideale moment om een goed beeld te krijgen van wat een studie precies inhoudt.
Praat zeker met mensen uit je omgeving, maar ook met (ex-)studenten, want zij zijn de echte experts en hebben tot voor kort in jouw schoenen gestaan! Kunnen je vrienden je niet per se wijzer maken? Doe dan zeker de studiekeuzetest van Odisee, de kortste test van Vlaanderen die je een zetje zal geven in de juiste richting.
2. April is dé maand om jezelf te informeren 🙋
April is dé maand van de infodagen. Zo’n momenten zijn ideaal om aan de hand van je interesses op zoek te gaan naar de perfecte studierichting. Het is een periode dat er heel wat activiteiten speciaal voor jou worden georganiseerd op de campussen, om je dat ene duwtje in de rug te geven.
Odisee Hogeschool organiseert op 23 april een infodag XL. Je maakt er kennis met de school en de verschillende opleidingen aan de hand van interactieve rondleidingen waar de focus zal liggen op workshops en praktijk. Bekijk hier alvast de video en kom te weten hoe het er bij Odisee aan toe gaat.
3. Ook in april kan je te raad bij experts 🤝
Gebruik de tijd die je nu hebt om alle opleidingen en scholen die je interesseren te vergelijken. De examens, je proclamatie en zomervakantie zullen al snel voor de deur staan en dan heb je echt geen zin om je met je studiekeuze bezig te houden – trust us. Lukt het je helemaal niet om een keuze te maken? Aarzel dan zeker niet om te praten met een studieadviseur van je favoriete hogeschool.
Bij Odisee hogeschool staan er meer dan 300 ambassadeurs voor je klaar die je kunnen helpen bij je studiekeuze. Heb je vragen, vuur ze op hen af via mail, Messenger, Instagram... Klik hier om een ambassadeur te contacteren.
Nog vragen? Kom dan zeker naar de Odisee Hogeschool infodag XL op 23 april en ontdek er alle opleidingen!
Sporten tijdens een hittegolf: hoe pak je het aan?
Zwoel zomerweer en zin om te sporten? Goed idee – als je het slim aanpakt. Want trainen tijdens een hittegolf is niet hetzelfde als je doorsnee gym sessie. Denk: liters zweet, duizeligheid en je hart dat overuren draait. Toch hoef je je sportplannen niet helemaal te skippen. Met een paar simpele aanpassingen blijf je actief én veilig.
Luister naar je lijf
Bij +30°C loopt je lichaam snel oververhit, en dat voel je. Zweten is normaal, maar zodra je duizelig wordt of je hartslag explodeert, is het tijd om te pauzeren. Een sportcoach als Mounji Idjouadiene (van het Belgische merk QNT) raadt aan om je trainingen aan te passen en vooral niet te overdrijven. Je hoeft geen held uit te hangen.
Hydrateren als een pro
Water is goed, maar niet altijd genoeg. Als je intensief sport in de hitte, verlies je niet alleen vocht maar ook mineralen. Tip: voeg elektrolyten toe of pimp je water met munt, citroen of komkommer. QNT tipt ook een hydratatiedrank met collageen en vitamine C (Collagen Care), maar een homemade infused water doet ook al veel.
Snack slim
Zware maaltijden of smeltende snacks? No-go.Ga voor lichte, frisse dingen zoals watermeloen, komkommer of appelmoes. En als je wat langer sport: zorg voor koolhydraten én eiwitten.
QNT's 5 hitte-tips om te sporten zonder te smelten:
-
Train vroeg of laat (voor 10u of na 20u)
-
Pet op, lichte kleren aan
-
Zoek schaduw of blijf binnen
-
Verlaag de intensiteit en luister naar signalen zoals misselijkheid of hartkloppingen
-
Munt in je water voor die frisse kick
Recovery is key
Na het sporten iets eiwitrijks drinken helpt bij herstel. Een shake (zoals die van QNT) is handig on the go, maar een smoothie met yoghurt en banaan doet ook perfect de job. Bonuspunten als je 'm ijskoud serveert.
Imke Courtois krijgt als eerste de titel van erebachelor aan Hogeschool PXL
Imke Courtois mag zich sinds kort de allereerste erebachelor van Hogeschool PXL noemen. De Limburgse voetbalanalist, auteur en ex-topsporter krijgt de eretitel voor haar maatschappelijk engagement, haar indrukwekkend leertraject én de sterke band die ze nog steeds heeft met de hogeschool.
Imke studeerde in 2009 af als bachelor in de ergotherapie aan PXL en behaalde er ook een bachelor en master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ondertussen is ze doctoraatsstudent, maar haar impact gaat veel verder dan de academische wereld.
Als voormalig Red Flame en sportcommentator bij de VRT, weet ze sportthema’s op een genuanceerde en toegankelijke manier te duiden. In haar boek ‘Gender Goals’ kaart ze thema’s aan die vaak onderbelicht blijven, zoals mentaal welzijn in de sport en gendergelijkheid in media en topsport.
Hogeschool PXL roemt haar om haar mix van inhoud, menselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Ze is precies het soort mens dat wij als hogeschool willen erkennen en vieren.”
Imke was in 2008 al het gezicht van een PXL-campagne en keerde in 2024 terug als ambassadrice. Wie weet staat ze binnenkort ook voor de klas. Eén ding is zeker: haar stem blijft hangen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 20/07 Fatma Daghbouj
- 20/07 Linda Mertens
- 21/07 Charlotte de Witte
- 22/07 Selena Gomez
- 23/07 Daniel Radcliffe