Neem bijvoorbeeld Abella Bala (36) en Dom Versaci (29) uit Los Angeles. Als zij een discussie hebben waar ze niet uit geraken, betalen ze 20 dollar per maand om ChatGPT als neutrale scheidsrechter in te zetten. "ChatGPT heeft onze relatie gered", zegt Abella aan The New York Post. "Al neemt het soms wel de kant van Dom," grapt ze erbij.
Het duo gebruikt AI nu al zes maanden als goedkope, stressvrije oplossing om beter te leren communiceren. Volgens hen zorgt ChatGPT ervoor dat ze elkaars perspectief makkelijker begrijpen, zonder meteen naar dure relatietherapie te hoeven grijpen. Toch is het niet altijd perfect. Eén keer stelde ChatGPT zelfs voor om hun relatie te openen en andere partners toe te laten. "Dat was natuurlijk meteen een dikke nee," lachen ze. Maar ook zulke bizarre adviezen helpen soms, omdat ze daardoor vergeten waar de ruzie eigenlijk over ging.
Volgens een recent onderzoek van Hatch Data & Mental Health blijkt dat jongeren AI vaak zelfs verkiezen boven advies van een echte therapeut, omdat de tips positiever en minder veroordelend overkomen. Toch waarschuwt psychologe Ashley Williams dat je voorzichtig moet blijven met hoeveel persoonlijke informatie je met AI deelt.
Voor Abella en Dom wegen de voordelen echter veel zwaarder. Ze geven eerlijk toe: "Therapie is duur, en soms heb je gewoon iemand nodig die neutraal kan zeggen wie van ons twee het zotst doet. ChatGPT is dan de goedkoopste en meest neutrale optie."
En zo blijkt AI-relatietherapie misschien toch dé oplossing voor koppels die snel een beetje hulp kunnen gebruiken zonder al te diep in de portefeuille te moeten duiken.