In Gent kan je nu makkelijker dan ooit noodspiraal laten plaatsen

Chelsy Vanlerberghe-11 juni 2025 om 11:40

Wie onbeschermde seks had en een zwangerschap wil voorkomen, grijpt vaak naar de morning-afterpil. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als een noodspiraal en dat die eigenlijk veel betrouwbaarder is? In Gent kan je voortaan sneller en eenvoudiger zo’n spiraal laten plaatsen, dankzij een nieuw pilootproject van de Stad Gent, vzw LUNA en de Gentse ziekenhuizen.

Hoewel de morning-afterpil bekender is, is de noodspiraal eigenlijk betrouwbaarder. Die zorgt ervoor dat een (mogelijk bevruchte) eicel zich niet kan innestelen. De morning-afterpil werkt enkel als je nog geen eisprong had. Maar omdat het tot nu toe bijna onmogelijk was om snel een afspraak te regelen bij een arts, bleef de noodspiraal een goed bewaard geheim.

Daar komt nu verandering in. Wie bij een apotheker of zorgverlener binnenstapt, krijgt voortaan info én een folder met verwijzing naar www.noodspiraal.be. Daar kan je meteen een afspraak maken bij één van de vier Gentse ziekenhuizen of bij LUNA Gent. Binnen de vijf dagen krijg je een plaatsing. Later dit jaar sluiten ook huisartsen zich aan.

“Vrouwen moeten snel en zonder drempels toegang krijgen tot betrouwbare anticonceptie, zeker als elke dag telt,” zegt schepen van Gezondheid Astrid De Bruycker. Ook apothekers spelen mee: zij kregen een opleiding om in te schatten welke vorm van noodanticonceptie het best past, afhankelijk van je cyclus.

Wetenschappers waarschuwen: sporten helpt niet altijd voor je mentale gezondheid

Chelsy Vanlerberghe-25 juli 2025 om 14:31

Sporten om je beter te voelen? Zeker, maar niet elke vorm van beweging heeft automatisch een positief effect op je hoofd. Volgens een nieuwe studie van de University of Georgia maakt de reden waarom je sport een groot verschil.

De impact van beweging op je mentale gezondheid hangt sterk af van waarom je sport. Doe je een leuke groepsles met een vriend(in) of speel je recreatief voetbal? Dan zijn de mentale voordelen duidelijker aanwezig. Maar sport je uit schuldgevoel of pure verplichting? Dan kan het effect zelfs tegenvallen.

Veel studies focussen ook enkel op mensen die zich al oké voelen. Daardoor wordt de impact op wie wél strugglet vaak overschat. Volgens de onderzoekers is het dus belangrijk om niet zomaar te zeggen “ga sporten en je voelt je beter”, zonder naar de context te kijken.

Bottom line: sporten is geen one-size-fits-all oplossing. Kies iets wat je leuk vindt, niet iets wat moet.

'Summer penis' is echt een ding en dit is wat je erover moet weten

Chelsy Vanlerberghe-25 juli 2025 om 14:19

Zwoele temperaturen, zweterige T-shirts en… een opvallend vollere penis? Jep, het fenomeen ‘summer penis’ doet opnieuw de ronde. Volgens dokters is het iets waar sommige mannen effectief last van – of net baat bij hebben.

Volgens huisarts Dr. Chun Tang is het geen officiële medische aandoening, maar eerder een veelbesproken observatie: “Bij warm en vochtig weer zetten de bloedvaten uit. Daardoor kan de penis er wat groter of voller uitzien, zeker in ontspannen toestand.” Met andere woorden: meer doorbloeding is meer volume.

Dat effect is tijdelijk en volledig onschuldig. Dr. Tang benadrukt dat alles weer normaliseert zodra de temperaturen dalen. Wel belangrijk: wie merkt dat er plots iets echt abnormaal verandert (denk aan zwelling, pijn of ongemak), laat zich best even nakijken door een arts. “Dat kan wijzen op een infectie of blessure,” zegt hij.

Dus ja, ‘summer penis’ bestaat. Maar voor je gaat googelen of een spiegel checkt: geen stress, het is gewoon je lichaam dat reageert op de hitte.

Ontdek meer