Elke huisdiereigenaar heeft het zich al eens afgevraagd: wat probeert m’n hond mij nu precies te vertellen? Is hij hongerig? Wil hij naar buiten? Verveelt mijn kat zich? Wat wilt ze mij zeggen? Een Chinees techbedrijf denkt binnenkort het antwoord te kunnen geven.
Praat je straks met je kat? Chinese AI wil het geblaf en gemiauw vertalen naar woorden
Baidu, de ‘Google van China’, heeft namelijk een patent aangevraagd voor een AI-systeem dat dierenklanken zou kunnen vertalen naar menselijke taal. Jep, letterlijk blaf naar babbel.
De technologie zou gebruik maken van AI om geluiden, gedrag en zelfs fysieke signalen van dieren te analyseren. Op basis daarvan probeert het systeem te achterhalen hoe het dier zich voelt, en wat het eigenlijk wil zeggen. Denk aan: “Ik ben blij dat je thuis bent!” of “Gast, waar blijft mijn eten?”
Het idee zit nog in de onderzoeksfase, maar Baidu zegt dat er nu al veel interesse is. En da’s niet zo gek: eerdere pogingen om dierentaal te begrijpen, zoals honden die met knopjes communiceren, gingen al vaak viraal. Alleen zou dit project nog een stap verder gaan: echte vertaling, met woorden en al.
Niet alleen honden en katten komen aan bod. Onderzoekers van Project CETI proberen momenteel zelfs het mysterieuze geklik van potvissen te ontcijferen. Ja, die dieren zouden een soort fonetisch alfabet hebben.
Of we binnenkort écht een gesprek kunnen voeren met onze viervoeter? Nog niet meteen. Maar het feit dat er technologie in de maak is om het te proberen, is op z’n minst… woef-waardig.
Cloud coffee is dé TikTok-drank van het moment
Zin om je koffie te upgraden? Introducing: cloud coffee. Het ziet eruit als een zomerse latte, smaakt verrassend goed en zit boordevol voordelen die je niet meteen verwacht van je dagelijkse cafeïneshot.
Wat is het? Heel simpel: een shot espresso over ijs, aangelengd met kokoswater en afgewerkt met een scheutje plantaardige melk (havermelk, amandelmelk... kies wat je lekker vindt). Sommigen gebruiken een melkopschuimer om die ‘cloud’ echt fluffy te maken. Aesthetic, lekker én gezond.
Coconut water bevat elektrolyten zoals kalium en magnesium, wat het net iets hydraterender maakt dan gewone koffie. Eén kopje Vita Coco bevat bijvoorbeeld al 470 mg kalium (ongeveer 10% van je dagelijkse behoefte). Plus: het bevat ook antioxidanten die je immuunsysteem boosten.
Dus als je vaak te weinig elektrolyten binnenkrijgt (spoiler: veel mensen doen dat), kan dit een makkelijke en lekkere manier zijn om dat op te vangen. En het is ook gewoon een lichtere optie dan koffies met suikerrijke creamers.Kleine kanttekening: niet iedereen zal fan zijn van de smaakcombinatie. Sommige mensen vinden kokoswater met koffie een vreemde mix. En let op de suikers: sommige merken kokoswater bevatten verrassend veel toegevoegde suikers. Check dus zeker het label en kies eentje met 2 gram of minder toegevoegde suiker — of helemaal geen.
Wil je het zelf proberen?
Zo maak je ‘cloud coffee’:
-
Giet een shot espresso over ijsblokjes
-
Voeg kokoswater toe (koud!)
-
Top af met een scheutje plantaardige melk (extra punten voor de ‘froth’)
Waarom Hollywood ineens zot is van NAD+ (en of jij het ook nodig hebt)
NAD+ is dé nieuwe hype in Hollywood. Hailey Bieber en Jennifer Aniston laten zich regelmatig infuseren met deze mysterieuze molecule in de hoop er jonger, energieker en gezonder van te worden. Maar wat is NAD+ nu eigenlijk?
NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) is een stof die je lichaam nodig heeft voor energie, celherstel en overleving. Je maakt het van nature aan, maar dat wordt minder met de jaren. En net dat maakt het interessant voor wie veroudering wil afremmen. Volgens sommige wetenschappers helpt het bij je geheugen, je spieren en zelfs je weerstand. Al zijn de studies voorlopig nog wisselend: sommige mensen voelen zich beter, anderen merken niks.
Je haalt NAD uit voeding met tryptofaan of B-vitamines, zoals kip, zuivel, noten en bonen. Er bestaan ook supplementen, zoals NMN en NR, die je NAD-niveau een boost kunnen geven. Die zitten ook in kleine hoeveelheden in dingen als broccoli, avocado of melk. Maar of je daar plots jaren jonger van wordt? Niet meteen.
Artsen raden aan om niet meteen honderden euro’s te investeren in infuuskuurtjes of testkits. De beste manier om je NAD op peil te houden is nog altijd: genoeg slapen, gezond eten en regelmatig bewegen. Een magisch pilletje bestaat voorlopig nog niet.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/05 Martin Garrix
- 15/05 Pauline Slangen
- 15/05 Chase Hudson
- 16/05 Dimitri Vegas
- 19/05 Sam Smith