Nooit een bot gebroken? TikTok heeft een theorie

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2025 om 11:08

Heb jij nog nooit een bot gebroken en krijg je daar soms gekke blikken voor? Dan ben je niet alleen. Online gaat er momenteel een theorie viraal die beweert dat mensen die nog nooit iets gebroken hebben... goddelijke bescherming zouden hebben. Jep, volgens sommige spirituele TikTokkers zou het een teken zijn dat je aan het einde van je reïncarnatiecyclus zit. Namaste.

Maar wat zegt de wetenschap? Want hoe leuk die theorie ook klinkt, er zijn ook gewoon medische en genetische redenen waarom sommige mensen een leven lang zonder gips of krukken doorwandelen.

1. Je genen werken in je voordeel

De sterkte van je botten zit deels in je DNA. Sommige mensen hebben van nature een hogere botdichtheid dankzij genetische mutaties, terwijl anderen net een verhoogd risico lopen op aandoeningen zoals osteoporose. Ook hormonen zoals oestrogeen en testosteron spelen een rol: te weinig testosteron = zwakkere botten.

2. Je eetpatroon doet ertoe

Calcium en vitamine D zijn dé bouwstenen voor sterke botten. Denk: zuivel, broccoli, tofu, noten en verrijkte plantaardige melk. Als je elke dag wat van dat lekkers binnenkrijgt, scoor je punten bij je skelet. Volgens het Belgische Voedingsinformatiecentrum heeft een volwassene zo’n 950 mg calcium per dag nodig.

3. Je levensstijl beschermt je

Wie veel sport, versterkt z’n botten. Maar ironisch genoeg loop je door sport ook meer risico op blessures. Aan de andere kant: als jij net iemand bent die niet van het skateboard of de monkey bars dondert, dan spaar je sowieso al wat breuken uit.

4. Leeftijd doet iets met je skelet

Vanaf je dertigste begint je botdichtheid af te nemen. En tijdens de menopauze neemt het risico op breuken nog toe door dalende oestrogeenwaarden. Dus zelfs als je tot nu toe gespaard bleef, kan dat in de toekomst nog veranderen.

5. Soms is het gewoon puur geluk

Je kan gezond eten, regelmatig bewegen en alsnog je arm breken tijdens een ongelukkige val in de badkamer. En omgekeerd: sommige mensen slingeren heel hun jeugd over trapleuningen zonder ooit iets te breken. Daar zit misschien geen spirituele betekenis achter, maar wél een flinke portie geluk.

Of het nu komt door karma, calcium of gewoon toeval: wie tot nu toe heelhuids door het leven ging, mag zich sowieso gelukkig prijzen. En als je dit leest terwijl je op de trap staat: pas op waar je loopt.

Dé relatiehack die koppels écht gelukkiger maakt volgens experten

Chelsy Vanlerberghe-17 juli 2025 om 10:41

Volgens de Amerikaanse relatie-experte Dr. Hannah Lawson is het geheim voor een gelukkige relatie verrassend simpel: samen huishoudtaken doen. Jep, zelfs iets banaals als samen de afwas doen of de tafel dekken kan een gamechanger zijn.

Lawson, die al meer dan 12 jaar koppels begeleidt, vertelde aan de Daily Mail dat het delen van taken laat zien dat je elkaar als gelijken behandelt. “Wanneer je zelfs kleine klusjes samen aanpakt, toon je respect en werk je aan vertrouwen en connectie" zegt ze.

Het klinkt basic, maar het effect is groot. Want als één persoon, vaak de vrouw, steeds de to-dolijst in haar eentje moet afwerken, sluipt er snel frustratie in de relatie. Door samen te werken aan die saaie, dagelijkse dingen, krijg je niet alleen meer teamgevoel, maar creëer je ook ruimte voor spontane gesprekken of een gedeeld momentje zonder schermen.

Zwijgen is soms ook goud

Naast samen de afwas doen, blijkt ook stilte een teken van een gezonde relatie te zijn. Onderzoekers aan de University of Reading ontdekten dat een stille moment tussen partners veel kan zeggen, zonder dat er één woord valt.

In hun onderzoek maakten ze onderscheid tussen ‘natuurlijke stiltes’ (zoals gewoon gezellig samen chillen zonder te praten) en ‘beladen stiltes’ (wanneer iemand kwaad of teleurgesteld is). Wat bleek? Die eerste vorm van stilte zorgt net voor meer intimiteit en verbondenheid.

Dus: het draait niet om groots of ingewikkeld. Samen een vaatwasser vullen of zwijgend in elkaars bijzijn zitten kan al genoeg zijn om de connectie te versterken.

Sporten tijdens een hittegolf: hoe pak je het aan?

Chelsy Vanlerberghe-17 juli 2025 om 09:05

Zwoel zomerweer en zin om te sporten? Goed idee – als je het slim aanpakt. Want trainen tijdens een hittegolf is niet hetzelfde als je doorsnee gym sessie. Denk: liters zweet, duizeligheid en je hart dat overuren draait. Toch hoef je je sportplannen niet helemaal te skippen. Met een paar simpele aanpassingen blijf je actief én veilig.

Luister naar je lijf
Bij +30°C loopt je lichaam snel oververhit, en dat voel je. Zweten is normaal, maar zodra je duizelig wordt of je hartslag explodeert, is het tijd om te pauzeren. Een sportcoach als Mounji Idjouadiene (van het Belgische merk QNT) raadt aan om je trainingen aan te passen en vooral niet te overdrijven. Je hoeft geen held uit te hangen.

Hydrateren als een pro
Water is goed, maar niet altijd genoeg. Als je intensief sport in de hitte, verlies je niet alleen vocht maar ook mineralen. Tip: voeg elektrolyten toe of pimp je water met munt, citroen of komkommer. QNT tipt ook een hydratatiedrank met collageen en vitamine C (Collagen Care), maar een homemade infused water doet ook al veel.

Snack slim
Zware maaltijden of smeltende snacks? No-go.Ga voor lichte, frisse dingen zoals watermeloen, komkommer of appelmoes. En als je wat langer sport: zorg voor koolhydraten én eiwitten.

QNT's 5 hitte-tips om te sporten zonder te smelten:

  1. Train vroeg of laat (voor 10u of na 20u)

  2. Pet op, lichte kleren aan

  3. Zoek schaduw of blijf binnen

  4. Verlaag de intensiteit en luister naar signalen zoals misselijkheid of hartkloppingen

  5. Munt in je water voor die frisse kick

Recovery is key
Na het sporten iets eiwitrijks drinken helpt bij herstel. Een shake (zoals die van QNT) is handig on the go, maar een smoothie met yoghurt en banaan doet ook perfect de job. Bonuspunten als je 'm ijskoud serveert.

Ontdek meer