De blok is nog niet begonnen, maar veel studenten zitten er mentaal al flink door. Uit een nieuwe studie blijkt dat 1 op de 3 zich wekelijks eenzaam voelt, en bijna de helft sociale activiteiten mijdt omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. En dat terwijl 67% zich al regelmatig gestrest voelt.
Blok moet nog beginnen, maar 1 op 3 studenten voelt zich wekelijks eenzaam
Koekjesmerk LU liet in samenwerking met iVOX onderzoek doen naar het mentale welzijn van Belgische studenten. Wat blijkt? De combinatie van studiestress, financiële zorgen en sociale druk hakt er stevig in. Meer dan de helft van de studenten vindt zijn kot ook geen echte thuis, en het ouderlijk huis blijft voor velen dé plek waar ze zich veilig voelen.
Wat studenten wel helpt? Samen eten, gesprekken aan tafel, de geur van hun lievelingsgerecht… Kleine momenten die voor wat rust zorgen in de chaos. Toch voelt maar 36% zich comfortabel om open te praten over mentale struggles, terwijl 70% wel graag naar anderen luistert. dStudenten zijn er dus wél voor elkaar, maar zwijgen liever over zichzelf.
Op 15 mei organiseert LU samen met Thomas More een conferentie waar studenten kunnen praten met experts zoals psycholoog Shaïna De Jonghe. “We waren nog nooit zo bereikbaar, en toch voelen velen zich zelden écht gezien,” zegt ze. “Eenzaamheid is geen uitzondering, het is menselijk. En het begint met beseffen dat je er niet alleen in bent.”
Eerste mannelijke anticonceptie-implantaat is een feit
We weten allemaal hoe het gaat: anticonceptie? Dat ligt meestal bij de vrouw. De pil, het spiraaltje, de prikpil... en de bijwerkingen? Die horen er blijkbaar gewoon bij. Maar daar zou binnenkort eindelijk verandering in kunnen komen, want het allereerste anticonceptie-implantaat voor mannen bestaat écht.
Het Amerikaanse bedrijf Contraline heeft een gel ontwikkeld, ADAM, die in de zaadleider geïnjecteerd wordt. Geen hormonen, maar een hydrogel die simpelweg de doorgang van zaadcellen blokkeert. Die zaadcellen worden daarna vanzelf afgebroken door het lichaam. De gel blijft twee jaar zitten en verdwijnt daarna vanzelf weer, waardoor de vruchtbaarheid terugkeert.
Op papier klinkt het als een gamechanger, zeker omdat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie vaak op vrouwen valt. Maar er is één ding waar niet iedereen even warm van wordt: de manier waarop het ingebracht wordt. Jep, het moet geïnjecteerd worden in de zaadleider. Gelukkig wel onder lokale verdoving. Licht ongemakkelijk? Misschien. Maar pijnlijk? Niet echt, zeggen de onderzoekers.
Volgens Dr. Alexander Pastuszak, hoofdarts bij Contraline, willen ze vooral “een anticonceptie-optie bieden voor mannen die twee jaar meegaat, veilig is én omkeerbaar.” Twee testpersonen zitten ondertussen aan hun tweede jaar en nog steeds geen zaadcellen te bespeuren. Klinkt veelbelovend.
Toch is het ADAM-implantaat nog niet meteen te vinden bij je huisarts: het zit nog in de testfase. Maar het feit dat dit überhaupt al bestaat, opent de deur naar meer gelijkwaardige anticonceptiemethodes. Ook een mannelijke pil, die de aanmaak van zaadcellen blokkeert via vitamine A, zit in de pijplijn. Bij muizen was die voor 99% effectief.
Artsen waarschuwen: als je dit zegt bij de dokter, is er vaak écht iets mis
Soms zeggen mensen dingen die artsen meteen op scherp zetten. Zo is er één specifieke zin die dokters wereldwijd als een gigantische rode vlag zien. De zin? "Ik voel me eigenlijk prima, maar mijn partner vond dat ik eens moest langskomen."
Volgens spoedarts Dr. Sam Ghali, die zijn waarschuwing deelde op X (het vroegere Twitter), is dat een gigantisch alarmsignaal: “Deze zin betekent meestal dat er serieus iets mis is, tot het tegendeel bewezen is. Geloof me.”
En hij is niet de enige. Andere artsen delen op Reddit soortgelijke ervaringen. Zoals de “lieve oude dame die ‘niemand tot last wil zijn’”, of de bezorgde moeder die gewoon voelt dat haar kind niet in orde is en meestal gelijk blijkt te hebben.
Ook al heb je zelf misschien het gevoel dat er niks aan de hand is, als iemand dicht bij jou zich zorgen maakt over je gezondheid, is het écht geen slecht idee om toch even naar een arts te gaan. Zeker in België, waar een doktersbezoek vaak maar een paar euro kost, is uitstellen niet nodig.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 13/05 Robert Pattinson
- 14/05 Martin Garrix
- 15/05 Pauline Slangen
- 15/05 Chase Hudson
- 16/05 Dimitri Vegas