Weet je nog, die zomer van 2014 waarin iedereen, van je buurjongen tot Taylor Swift, zichzelf natgooide met ijskoud water voor ALS? De Ice Bucket Challenge was toen een gigantische hit, haalde wereldwijd miljoenen op en zorgde voor een enorme bewustwording rond de spierziekte. Fast forward naar 2025: de Ice Bucket Challenge is terug, maar deze keer draait alles rond mentale gezondheid.
Studenten van de University of South Carolina hebben de challenge terug in het leven geroepen, maar nu met een ander doel. Hun versie, #SpeakYourMIND, vraagt aandacht voor mentale gezondheid en werd opgestart ter nagedachtenis aan een student die zichzelf van het leven beroofde.
Net als vroeger is het idee simpel: pak een emmer, vul ‘m met ijswater, laat je natgooien, film het en post op socials. Vergeet niet de donatielink naar Active Minds, een jongerenorganisatie voor mentale gezondheid, erbij te zetten. En tag drie vrienden die ook de kou durven te trotseren.
Wade Jefferson, de student die dit allemaal in gang zette, zegt: “We wilden diezelfde kracht van de originele Ice Bucket Challenge gebruiken om iets te doen voor mentale gezondheid. Het is bizar om te zien hoe snel het groeit."
Maar niet iedereen is enthousiast. Sommige mensen vinden dat deze nieuwe actie afbreuk doet aan het oorspronkelijke doel, omdat de pijn van ijskoud water bedoeld was om ALS voelbaar te maken. Maar de #SpeakYourMIND challenge laat zich niet tegenhouden, er is al bijna 300.000 dollar ingezameld voor mentale hulp.
Ook in Vlaanderen springt iedereen massaal mee op de kar. Influencers zoals KassaTicket hebben hun eigen draai aan de challenge gegeven. In zijn video roept hij niet alleen op om mee te doen, maar vraagt hij ook extra aandacht voor Belgische organisaties die jongeren ondersteunen op vlak van mentale gezondheid. zoals Awel en Te Gek?!
Gentse vrienden krijgen ultieme kans van Bart Peeters op Copa Dok
Wat begon als een zot plan met een stappenplan van ChatGPT, brengt Fabian, Greg en Robbe nu tot aan de rand van het podium. Letterlijk.
Fabian Feyaerts, ex-Junior Eurosong én momenteel cameraman bij TAGMAG, vormt samen met Greg Van Caeneghem en TAGMAG Insider Robbe Borremans een opvallend trio. Hun missie? Op het podium geraken bij Bart Peeters.
En daarvoor deden ze álles. Ze probeerden op te vallen als uitzinnig publiek in de Lotto Arena, ze kwamen op de radio, belandden in de krant, en ze bleven doorgaan... zonder enige muzikale ervaring, maar met bakken doorzettingsvermogen.
Na een tip van Gloria Monserez schakelden ze een versnelling hoger. Geen DM’s of brave mailtjes, maar een guerilla-actie in heel Gent: opvallende posters met persoonlijke boodschappen aan actrice Maaike Cafmeyer. En het werkte. Maaike zag het, apprecieerde de moeite en contacteerde zélf Bart Peeters.
Bart bleek al op de hoogte te zijn. “Ongelooflijk creatief,” vond hij. Maar een plek naast zo'n icoon verdien je niet zomaar. En dus geeft hij de boys nu één laatste kans: val tijdens zijn optreden op Copa Dok zó hard op dat hij niet om hen heen kan. Doen ze dat vóór het einde van zijn set, dan mogen ze live mee het podium op om samen ‘Heist aan Zee’ te zingen.
“Dit is het moment,” zegt Fabian. “Alles wat ChatGPT voor ons heeft uitgedacht, komt nu samen. Als dit lukt, sluiten we het avontuur af met een liveshow op een festival. Hoe zot is dat?”
De boys zijn keihard aan het repeteren, maar het echte werk begint pas op 22 mei. Want tussen honderden festivalgangers nét genoeg opvallen om Bart z’n aandacht te trekken? Dat wordt hun grootste uitdaging. En ja, ook dat wordt met de hulp van AI én hun volgers op TikTok en Instagram voorbereid.
Of ze op het podium raken? Dat ontdek je op Copa Dok. Wil je erbij zijn? Dan kan je hier tickets kopen. De eerste 100 mensen die met de code 'FOLLOWFABIAN' een ticket kopen, krijgen 15 euro korting.
Een AI-poster die maandenlang stof stond te vangen in het restaurant van Hogeschool PXL is op een opvallende manier vervangen. Niet door de school zelf, maar door student Rune Macquoy, die er z’n eigen kunstwerk overheen plakte, mét een stevige boodschap erbij. Resultaat? Een mini-protest dat uitmondt in een groter gesprek over AI en creativiteit.
Rune, student Grafisch Ontwerp aan PXL-MAD, vond het tijd voor wat nuancering. De originele poster, gegenereerd door artificiële intelligentie en sinds Valentijn zonder enige uitleg opgehangen, kreeg van hem een upgrade: een nieuw beeld én een link naar zijn blog ‘Let’s Talk About AI’. Daarin legt hij uit dat AI best een cool hulpmiddel kan zijn, maar dat het menselijke aspect in kunst onmisbaar blijft. “De kunstenaar moet de regie behouden", benadrukt hij.
De actie werd opvallend goed onthaald. Rudy Rampelberg van PXL-Catering noemt het “een creatieve en kritische repliek”, en ook PXL-directeur Ben Lambrechts ziet het niet als sabotage, maar als een kans om in dialoog te gaan. Sterker nog: de ruimte waar alles gebeurde, wordt binnenkort opengesteld voor studenten van PXL-MAD en PXL-Music om hun werk te tonen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 22/05 Angela Jakaj
- 23/05 Elodie Gabias
- 23/05 Bab Buelens
- 25/05 Clementine Caron
- 25/05 Clémentine Caron