Instagram lanceert nieuwe functie à la retweeten

Karen Luiken-04 april 2025 om 11:49- Foto:

by Claudio Schwarz on Unsplash

De retweet-functie: wie kent ‘m niet. Hij wordt massaal gebruikt en is groot favoriet onder veel social media-gebruikers. Bij Instagram hebben we ‘m helaas niet, maar daar komt heel binnenkort verandering in. De applicatie is de functie momenteel aan het uitrollen onder de noemer ‘re-post’.

Met de re-post-functie kunnen gebruikers posts en reels van andere accounts direct naar hun eigen profiel halen. Je kunt de feature vergelijken met de deelfunctie van de Instagram-stories, maar dan op je eigen feed.

Hoe het werkt? Zoek een reel of post die je graag wilt delen en klik op de re-post-knop. Je krijgt dan de mogelijkheid om er zelf een onderschrift of reactie bij te plaatsen. Je volgers krijgen die reactie dan te zien, samen met het originele bericht van de originele plaatser.

Het zou kunnen dat de functie nog niet beschikbaar is bij jou. Instagram is ‘m momenteel aan het uitrollen.

Dit is waarom 75% van de singles wordt geghost

Oscar Broothaers-31 maart 2025 om 09:51

Je bent op een paar dates geweest, alles leek goed te gaan en dan… niks. Geen bericht, geen uitleg, gewoon pure stilte. Ghosting is een van de grootste frustraties in het moderne daten en volgens relatietherapeut Karli Kucko is er één hoofdreden waarom het zo vaak voorkomt.

Met datingapps die oneindige opties bieden, is het makkelijker dan ooit om iemand zomaar te laten vallen. Je hebt de luxe om binnen enkele seconden een nieuwe match te vinden, dus waarom zou je de moeite nemen om netjes af te sluiten?

Volgens Kucko draait ghosting vaak om het vermijden van ongemakkelijke gesprekken. “Ghost iemand vandaag, swipe op iemand nieuw morgen,” vat ze het samen. Niemand houdt van confrontatie, en in een digitale datingwereld is het veel simpeler om gewoon niet meer te reageren dan om eerlijk te zeggen dat je geen interesse meer hebt.

Toch betekent dit niet dat ghosting altijd verkeerd is. Soms is het een vorm van zelfbescherming. “Als iemand niet respectvol communiceert, kan ghosting een manier zijn om je eigen energie te sparen,” zegt Kucko. Maar als je iemand negeert puur om ongemakkelijke situaties te ontwijken, is het misschien tijd om na te denken over je eigen intenties.

Wil je ghosting vermijden? Let dan op de signalen. Vage plannen zoals “Ik laat nog weten wanneer ik kan” of plots veel minder contact kunnen een teken zijn dat iemand stilletjes uit je leven probeert te verdwijnen. En als ze vaak last-minute afzeggen of totaal niet handelen naar wat ze zeggen, dan is het misschien tijd om zelf de deur dicht te doen.

Studie linkt social media aan groeiende eenzaamheid

Oscar Broothaers-28 maart 2025 om 12:29

Social media moet ons verbinden, maar volgens nieuw onderzoek maakt het ons juist steeds eenzamer. Of je nu non-stop scrollt of actief post, beide vormen van gebruik blijken volgens deze studie bij te dragen aan een groeiend gevoel van isolatie.

Een grote langetermijnstudie uit Nederland wijst uit dat zowel passief (scrollen en kijken) als actief (posten en reageren) socialmediagebruik over de jaren heen samengaat met meer gevoelens van eenzaamheid. En dat is opvallend, want vooral actief gebruik werd lang gezien als een manier om sociaal contact te versterken.

De onderzoekers volgden bijna 7.000 mensen gedurende negen jaar en ontdekten dat meer tijd op socials doorbrengen gelinkt is aan meer eenzaamheid. Zelfs wie actief postte en reageerde, bleek zich op termijn eenzamer te voelen.

“Onze resultaten bevestigen mijn vermoeden dat social media een slechte vervanger is voor face-to-face interactie,” zegt professor James A. Roberts. “Dit wordt een maatschappelijk probleem, zeker bij jongere generaties die enorm veel tijd online spenderen.”

Wat het extra complex maakt: het lijkt een vicieuze cirkel. Wie zich eenzaam voelt, grijpt sneller naar social media. Maar dat gebruik versterkt die gevoelens weer. Ook platforms met shortform video’s zoals TikTok en Reels zouden het probleem volgens de onderzoekers erger maken door hun hoge verslavingsgraad.

Social media laat ons voortdurend zien wat we missen of waar we niet bij waren. En veel van dat scrollen doen we alleen. De conclusie van de studie? Social media maakt zijn belofte niet waar. In plaats van ons dichter bij elkaar te brengen, duwt het ons juist verder uit elkaar.

Ontdek meer