De retweet-functie: wie kent ‘m niet. Hij wordt massaal gebruikt en is groot favoriet onder veel social media-gebruikers. Bij Instagram hebben we ‘m helaas niet, maar daar komt heel binnenkort verandering in. De applicatie is de functie momenteel aan het uitrollen onder de noemer ‘re-post’.
Instagram lanceert nieuwe functie à la retweeten
Met de re-post-functie kunnen gebruikers posts en reels van andere accounts direct naar hun eigen profiel halen. Je kunt de feature vergelijken met de deelfunctie van de Instagram-stories, maar dan op je eigen feed.
Hoe het werkt? Zoek een reel of post die je graag wilt delen en klik op de re-post-knop. Je krijgt dan de mogelijkheid om er zelf een onderschrift of reactie bij te plaatsen. Je volgers krijgen die reactie dan te zien, samen met het originele bericht van de originele plaatser.
Het zou kunnen dat de functie nog niet beschikbaar is bij jou. Instagram is ‘m momenteel aan het uitrollen.
Dina Tersago in tranen na TikTok-onderzoek in ‘Ze Zeggen Dat’
In een preview van de tweede aflevering van 'Ze Zeggen Dat', zien we een Dina Tersago zoals we haar nog niet vaak zagen: emotioneel, aangeslagen en met tranen in de ogen. De reden? TikTok.
Dina duikt in de wereld van de populaire app en stelt zich de vraag: moet TikTok niet verboden worden voor kinderen onder de 13? Samen met TikTokkers Elias Verwilt en Stien Edlund – twee gezichten die je sowieso kent als je ooit langer dan vijf minuten op de For You Page zat – ontdekt Dina hoe het algoritme werkt en wat je zoal te zien krijgt als jonge gebruiker.
Voor het onderzoek kregen tien 13-jarigen een week lang 80 minuten per dag toegang tot TikTok. Uit die ervaring werd een soort mini-docu gemaakt met de filmpjes die hen door het algoritme werden voorgeschoteld. Denk: content rond mentale problemen, automutilatie en toxisch schoonheidsideaal. De reacties tijdens de première zijn heftig – ouders en jongeren verlaten overstuur de zaal. Ook Dina krijgt het lastig.
En eerlijk: als je weet dat Vlaamse jongeren van 16 tot 24 gemiddeld 80 minuten per dag op TikTok zitten (meer dan op Instagram, Facebook en WhatsApp samen), dan zet zo’n experiment wel aan het denken.
'Ze Zeggen Dat', te zien op maandag 12 mei om 20u40 bij VTM.
Dit is waarom veel jongeren verslaafd zijn aan datingapps
Datingapps zijn dé place to be om nieuwe mensen te leren kennen. Maar waarom blijven sommigen eindeloos swipen? Nieuw onderzoek legt een link tussen psychologische kwetsbaarheden en het soms problematische gebruik van apps zoals Tinder en Bumble.
Uit een studie gepubliceerd in Computers in Human Behavior blijkt dat jongeren die kampen met sociale angst, uiterlijksonzekerheid of angst voor afwijzing, vaker datingapps als ‘veilig’ alternatief zien om connecties te maken. Ze vinden het makkelijker om zichzelf online te presenteren dan face-to-face.
De onderzoekers onderzochten meer dan 5.400 jongeren en ontdekten dat wie gevoeliger is voor afwijzing, ook meer risico loopt om datingapps op een ongezonde manier te gebruiken. Het idee dat apps helpen om relaties op te bouwen en jezelf beter te laten overkomen, zorgt ervoor dat sommigen bijna uitsluitend nog online contacten zoeken.
"Jongeren die onzeker zijn over hun uiterlijk of sociale skills, voelen zich extra kwetsbaar voor afwijzing. Datingapps lijken hen in eerste instantie te helpen, maar kunnen uiteindelijk leiden tot problematisch gebruik," stellen de onderzoekers.
Wat ook opviel: hoe meer iemand dacht dat datingapps hun sociale leven verbeteren, hoe groter de kans dat ze echte sociale interacties gingen vermijden. Volgens de onderzoekers zouden datingapps in de toekomst beter rekening kunnen houden met deze valkuilen en functies kunnen toevoegen die mentale gezondheid ondersteunen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 25/05 Robbe Borremans
- 25/05 Clementine Caron
- 25/05 Clémentine Caron
- 27/05 Jacques Vermeire
- 29/05 Matthyas Het Lam