Spoiler alert: jouw naam is straks weer te vinden op een blikje Coca-Cola

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2025 om 14:31

Yes, het is weer zover: binnenkort scannen we de rekken af om onze naam (en die van onze besties) terug te vinden op een blikje Coca-Cola. De iconische ‘Share a Coke’-campagne maakt een comeback, en TAGMAG was erbij, recht vanuit Mexico City, waar de wereldwijde launch werd gevierd.

Voor wie het even vergeten was: ‘Share a Coke’ draait rond blikjes waarop het klassieke Coca-Cola-logo vervangen wordt door voornamen. Maar in 2025 wordt ‘Share a Coke’ in een nieuw jasje gestoken. Coca-Cola mikt met deze campagne op meer dan gewoon een blikje met je naam erop in de frigo: het draait allemaal om connectie. Online of offline. Met je vrienden. Gewoon door iets kleins te delen, zoals een fris blikje cola met hun naam erop. Het draait om momenten delen, connectie voelen en iemand laten weten: hey, ik dacht aan jou.

Wat we in Mexico zagen? Veel spektakel, een nieuwe campagnevideo die je goesting doet krijgen om meteen een blikje te delen, en een digitale tool waarmee je herinneringen met je vrienden kunt vastleggen. Wat vooral opviel? Dit smaakt naar meer. En nu is het wachten op wat er voor ons in België zit aan te komen. Vanaf 28 april is het zover, maar Coca-Cola houdt voorlopig nog veel onder de radar. Wat we nu al weten: er komen extra features in de app, een pak nieuwe namen en digitale snufjes die je vriendschapsmomenten net dat beetje persoonlijker maken.

Dus… keep your eyes open. Wie weet spot jij straks wel een blikje met jouw naam. Of die van je situationship. Of je ex. Tja, die verdient ook wel een blikje, toch? Sharing is caring, right?

Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:04

Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?

Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.

Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.

Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.

En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.

Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.

VUB breekt wereldrecord met alcoholvrije cantus

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 10:27

Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.

Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”

De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.

“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”

Ontdek meer