€5.000 verdienen door 10 dagen in bed te liggen? Het kan!

Oscar Broothaers-26 maart 2025 om 10:35

5.000 euro in ruil voor 10 dagen bedrust? Say less! De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) biedt deze kans aan vrijwilligers in een experiment dat de impact van ruimtevluchten op het menselijk lichaam onderzoekt. Klinkt apart, maar het heeft alles te maken met de toekomst van ruimtevaart.

De ESA zoekt vrijwilligers voor een vreemd maar belangrijk experiment: 10 dagen lang liggen op een waterbed om de effecten van gewichtsloosheid, zoals in de ruimte, na te bootsen. Dit maakt deel uit van het Vivaldi III-experiment, waarmee de ruimtevaartorganisatie onderzoekt hoe het menselijk lichaam zich aanpast aan langdurige ruimtevluchten.

De vrijwilligers liggen in waterbakken, waarbij hun lichaam tot net boven de taille onder water wordt gehouden, terwijl hun hoofd en armen boven water zweven. Het is allesbehalve een chill vakantie: de deelnemers blijven de hele tijd in een liggende houding en worden zelfs voor toiletbezoeken op een trolley vervoerd.

Na de 10 dagen volgt een periode van 5 dagen om de effecten verder te meten en 10 dagen later een follow-up om te kijken of er blijvende gevolgen zijn. Dit experiment helpt de ESA te begrijpen hoe ruimtevluchten het lichaam beïnvloeden, zodat ze astronauten beter kunnen voorbereiden op missies naar de maan, Mars en verder.

Deelnemers moeten tussen de 20 en 40 jaar oud zijn en voldoen aan enkele fysieke eisen, zoals een lengte van 1,65 tot 1,80 meter en een gezond BMI. Het klinkt misschien raar, maar de gegevens die worden verzameld kunnen echt een verschil maken voor de gezondheid van astronauten tijdens toekomstige ruimtevluchten.

Allergisch aan sperma? Het kan echt en het wordt vaak niet herkend

Chelsy Vanlerberghe-25 juli 2025 om 12:58

Seks dat eindigt in uitslag, kortademigheid of zelfs een trip naar de spoed? Voor sommige mensen is dat realiteit. Sperma-allergie, of in medische termen: seminal plasma hypersensitivity (SPH), is een zeldzame maar serieuze aandoening die behoorlijk wat impact kan hebben op je seksleven. En wat blijkt? Veel gevallen worden gewoon niet herkend of fout gediagnosticeerd.

SPH is een type 1 allergie (denk: katten, pollen, pinda’s) waarbij je lichaam heftig reageert op bepaalde eiwitten in het sperma. De boosdoener? Niet de zaadcellen zelf, maar prostaat-specifiek antigeen (PSA) in het spermavocht.

De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar kunnen heftig zijn: branderig gevoel, jeuk, zwelling of roodheid aan de vulva of vagina, huiduitslag, duizeligheid, ademhalingsproblemen en in extreme gevallen zelfs anafylaxie. Eén studente in de VS kreeg zelfs tijdelijke gezichtsverlamming na orale seks. Ja, zo heftig kan het zijn.

Hoe vaak komt het voor?

Lang dacht men dat SPH extreem zeldzaam was, maar studies wijzen uit dat het vaker voorkomt dan gedacht. Volgens onderzoek zou zo’n 12% van de vrouwen met klachten na seks eigenlijk tekenen van SPH vertonen. Toch wordt het vaak fout gediagnosticeerd als een SOA of een ‘gevoelige huid’.

En de oplossing?

Condooms helpen meestal, tenzij je daar óók allergisch aan bent, wat voor sommigen het geval is. In dat geval kunnen antihistaminica helpen, net als desensibilisatietherapie met verdund sperma. Sommige koppels kiezen zelfs voor IVF met ‘gewassen’ sperma zonder plasma.

Wait… je kan allergisch zijn aan wát je partner eet?

Yup. OnlyFans-ster Lucy Banks kreeg een zware allergische reactie na seks door de pinda’s die haar vriend gegeten had. Zijn sperma bevatte nog sporen, en haar lichaam ging volledig in paniekmodus. Seksueel overdraagbare voedselallergieën bestaan dus écht.

En da’s nog niet alles: vrouwen met een hondenallergie kunnen ook reageren op PSA in sperma, omdat bepaalde hondenproteïnen gelijkaardig zijn.

En mannen dan?

Die kunnen ook een soort sperma-allergie hebben aan hun eigen zaad. De aandoening heet Post-Orgasmic Illness Syndrome (POIS) en zorgt voor extreme vermoeidheid, zweten, mood swings en zelfs koorts na het klaarkomen. De symptomen kunnen dagen aanhouden.

Conclusie?

Als seks je lichaam op hol doet slaan op een manier die níet leuk is, laat het dan checken. Sperma-allergie is zeldzaam, maar wel echt. En het is geen taboe om erover te praten.

Wetenschappers slaan alarm over plastic in onze voortplantingsorganen

Chelsy Vanlerberghe-25 juli 2025 om 12:24

Je wist al dat microplastics overal zitten – in je longen, bloed en hersenen – maar nu duiken ze ook op… in sperma en eierstokken. Jep, echt.

Volgens nieuw onderzoek, voorgesteld op het congres van de European Society of Human Reproduction and Embryology, vonden wetenschappers microplastics in het follikelvocht van vrouwen én in sperma. Bij 55% van de mannelijke en 69% van de vrouwelijke stalen werden plasticdeeltjes gedetecteerd. En dan hebben we het niet over kleine restjes van een plastic zak, maar bijvoorbeeld over PTFE – de chemische stof in Teflon – die in 41% van de spermastalen opdook.

Wat betekent dat voor onze vruchtbaarheid?

Op dit moment is er nog geen sluitend bewijs dat deze microplastics onze vruchtbaarheid effectief schaden, maar de zorgen zijn terecht. Uit dierproeven blijkt dat microplastics ontstekingen, DNA-schade en hormonale verstoringen kunnen veroorzaken in het lichaam – allemaal dingen die ei- en zaadcelkwaliteit kunnen beïnvloeden.

Professor Emilio Gomez-Sanchez, die het onderzoek leidde, zegt daarover: “We waren niet verrast dát we microplastics vonden, maar wel hoe vaak we ze tegenkwamen.” En hoewel hij waarschuwt voor overdreven paniek, benadrukt hij wel dat het tijd is om onze blootstelling te beperken. Denk: minder plastic flessen, vaker glas gebruiken voor je eten, en die afhaalmaaltijd misschien niet opwarmen in een plastic potje.

Hoe komt dat plastic eigenlijk in ons lijf terecht?

De hoofdroutes zijn inademen en eten. Microplastics zitten in verpakkingen, flessenwater, luchtvervuiling, en zelfs in zeezout. Gemiddeld krijgen we zo’n 5 gram per week binnen. Dat is een volle eetlepel. Op jaarbasis komt dat neer op 250 gram, of een overvolle dinerbord aan plastic. Bon appétit?

Een ander recent Italiaans onderzoek vond microplastics in het eierstokvocht van 14 op 18 vrouwen, en vorige studies toonden al aan dat ook de placenta en testikels niet gespaard blijven.

Wat nu?

Er is geen reden tot paniek, maar wél reden tot bewustwording. Zeker in een tijd waarin steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen kampen. Door wat vaker te kiezen voor plasticvrije alternatieven, zoals herbruikbare flessen en glazen bewaardozen, kan je je blootstelling al flink verminderen. Kleine aanpassingen, grote impact.

Ontdek meer