Situationships: daten zonder label is hotter dan ooit

Chelsy Vanlerberghe-07 maart 2025 om 11:32

Daten anno 2025 is alsof je probeert tandpasta terug in de tube te krijgen: messy, verwarrend en soms weet je niet eens waarom je eraan begonnen bent. Klassieke relaties lijken steeds vaker plaats te maken voor iets minder vastomlijnd: situationships.

Oxford Languages omschrijft een situationship als “een romantische of seksuele relatie die niet formeel of officieel is.” Of simpeler gezegd: er zijn gevoelens, maar geen officiële titels. Voor sommigen is het de perfecte middenweg tussen vrijheid en verbondenheid, terwijl anderen het vooral zien als een recept voor drama en onzekerheid.

Veel studenten vinden het idee van een traditionele relatie best aantrekkelijk, maar de verplichtingen die erbij komen kijken? Niet zozeer. De combinatie van studie, werk en sociale activiteiten maakt het moeilijk om een fulltime partner in de planning te passen. En dan zijn er natuurlijk nog de datingapps en social media die de opties eindeloos lijken te maken.

Uit een onderzoek van YouGov blijkt dat bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen ooit in een situationship heeft gezeten. De ene keer is het een bewuste keuze – geen zin in serieuze verplichtingen, gewoon genieten van elkaars gezelschap – en de andere keer een onhandige grijze zone waarin gevoelens en intenties niet op één lijn liggen.

Veel jongeren zien een traditionele relatie als een tijdsinvestering die ze nu even niet willen of kunnen maken. In een situationship liggen de verwachtingen lager: geen vaste date nights, geen verplichtingen op familiefeestjes en geen verwachtingen over wie het eerst een “ik hou van je” moet droppen. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde: onduidelijke afspraken kunnen leiden tot misverstanden, jaloezie en zelfs heartbreak.

Zit je in een situationship? Hier zijn enkele tips:

  • Wees eerlijk (tegen jezelf en de ander): Wil jij meer? Spreek dat uit.
  • Maak afspraken: Wat verwachten jullie van elkaar? Wat kan en wat niet?
  • Check in met jezelf: Geeft het je energie of vooral stress?
  • Durf los te laten: Voel je dat het niet goed zit? Tijd om verder te gaan.

Situationships kunnen werken, zolang beide partijen op dezelfde golflengte zitten. Maar als één van jullie meer verwacht dan de ander, wordt het tricky. Soms is duidelijkheid toch de beste keuze.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer