Waarom krijg je soms een random piep in je oor? Een dokter legt het uit

Chelsy Vanlerberghe-26 februari 2025 om 14:35

Je zit rustig op de zetel een serie te bingen en BOEM, ineens hoor je een hoge piep in één oor. Alsof je trommelvlies een eigen leven leidt. Klinkt bekend? Geen stress, je bent niet de enige. Volgens dokter Kunal Sood ervaart zo’n 75 procent van de mensen dit minstens één keer in hun leven. Maar wat is het en waar komt het vandaan?

Volgens Sood is die korte, mysterieuze piep eigenlijk de audioversie van ‘even offline gaan’. In medische termen heet het Sudden Brief Unilateral Transient Tinnitus (SBUTT) – ja, dat is een hele mond vol. Gelukkig is het meestal onschuldig en duurt het maar een paar seconden tot een minuut.

Toch kan er een reden zijn waarom je er vaker last van hebt. Factoren zoals slaapgebrek (hallo, all-nighters), stress, te veel cafeïne of zelfs een kleine infectie kunnen het risico verhogen. Met andere woorden: misschien toch een keertje vroeger onder de wol kruipen.

Het piepje is meestal niet gevaarlijk, maar als het vaker voorkomt of blijft hangen, kan het een teken zijn dat er iets anders speelt. In dat geval is het slim om even langs de huisarts te gaan. In België kan tinnitus, of dat voortdurende geluid in je oren, ook het gevolg zijn van dingen zoals stress, vermoeidheid of zelfs een oorontsteking. Het is dus altijd goed om even checken bij een professional als je het gevoel hebt dat het vaker dan ‘af en toe’ is.

Wil je voorkomen dat je oor in DJ-mode gaat? Probeer harde muziek via je oortjes te vermijden, verminder stress en zorg voor voldoende rust. En ja, minder koffie drinken helpt ook (sorry, Latte-lovers).

Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:04

Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?

Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.

Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.

Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.

En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.

Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.

VUB breekt wereldrecord met alcoholvrije cantus

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 10:27

Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.

Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”

De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.

“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”

Ontdek meer