Een goede deal scoren? Daar zijn Belgen in 2024 nóg beter in geworden. Uit het jaarlijkse E-commerce rapport van financieel dienstverlener Mollie blijkt dat 55 procent van de Belgische consumenten vorig jaar enkel kocht aan de laagst mogelijke prijs. In 2023 lag dat cijfer nog op 47 procent, wat betekent dat we steeds meer kortingsjagers worden.
Belgen zijn bigger deal hunters dan ooit: helft shopt altijd met korting
Niet alleen bij producten zelf willen we de beste prijs, ook bij online shoppen is dat de grootste dealbreaker. Voor 52 procent van de consumenten is de prijs de belangrijkste factor bij de keuze voor een webshop, terwijl gratis verzending voor 46 procent een must is. Vertrouwen in de verkoper speelt ook een rol, maar gratis retourneren wordt steeds minder belangrijk: in 2023 vond 41 procent dat een must, in 2024 nog maar 26 procent.
Voor we effectief op ‘bestellen’ klikken, doen we eerst wat research. YouTube blijkt hiervoor dé place to be: 47 procent checkt daar reviews, gevolgd door Instagram (41%) en Facebook (39%). Influencers hebben ook nog steeds impact, al koopt slechts 18 procent weleens iets op basis van hun aanbevelingen.
Volgens Stefanie Richheimer, VP Benelux bij Mollie, ligt de focus steeds meer op prijsbewust shoppen. “Prijs is altijd een belangrijk criterium geweest voor Belgische consumenten, maar lijkt crucialer dan ooit. Dat betekent niet dat retailers zomaar hun prijzen moeten verlagen, maar wel dat ze transparant moeten zijn over extra kosten zoals verzending of retourneren. Dat geeft consumenten vertrouwen, en dat is minstens even belangrijk.”
Kort samengevat? We willen de beste deals, maar ook duidelijkheid over waar ons geld naartoe gaat.
Minder ruzie in je relatie? Deze simpele mindset shift helpt
Relatieconflicten? Die horen erbij. Maar de manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of het een kleine discussie blijft of een regelrechte drama-aflevering wordt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je met één simpele perspectiefwisseling al veel ruzie kan vermijden. En het beste? Het kost je niks.
Onderzoekers van de University of South Florida publiceerden een studie in het Journal of Couple and Family Psychology: Research and Practice, waarin ze koppels vroegen om een recente ruzie te beschrijven. De ene groep deed dit vanuit hun eigen standpunt, de andere groep moest de situatie bekijken alsof ze een neutrale buitenstaander waren, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke vriend met goede bedoelingen voor beide partners. Daarna kregen ze de opdracht om deze neutrale blik ook bij toekomstige discussies te gebruiken.
Twee weken later bleek dat de groep die de neutrale blik aannam, 30% minder conflicten en 51,3% minder agressieve reacties (zoals schreeuwen) rapporteerde dan de andere groep. Even afstand nemen en objectiever naar een ruzie kijken, kan dus echt het verschil maken.
Liefdesrelaties zijn een van de grootste factoren voor geluk en zelfs hoe lang je leeft. Ruzie is onvermijdelijk: samenleven betekent nu eenmaal meningsverschillen. Maar het gaat niet om of je ruzie maakt, wel hoe je het oplost.
Door een situatie te bekijken als een buitenstaander, laat je sneller je ego en trots los. Je krijgt meer begrip voor de ander en minder frustratie. En als bonus? Meer kans op een oplossing die voor jullie beiden werkt.
Dus: volgende keer dat je in een discussie belandt met je partner, stel jezelf dan deze vraag: "Wat zou een neutrale derde persoon, die om ons allebei geeft, hierover zeggen?" Grote kans dat het meteen wat rustiger in je hoofd wordt.
Minder stress, minder ruzie, meer liefde. Win-win!
Dit is het geheime recept voor een langer leven
Zou jij een paar jaar extra willen leven als dat betekent dat je wat vaker linzen en havermout moet eten? Volgens wetenschappers is een plant-based dieet een van de sleutels tot een langer en gezonder leven. Maar let op: niet alle plantaardige voeding is per se goed voor je. Dus hoe pak je het dan slim aan?
Dr. Luigi Fontana, onderzoeker aan de Universiteit van Sydney, raadt aan om twee dagen per week plantaardig te eten en dat op te bouwen naar vijf dagen. Maar pas op: vegan koekjes en instant noedels blijven ongezond.
Een studie gepubliceerd in Medical News Today toont aan dat wie meer dan 10% van zijn calorieën haalt uit plantaardige ultra-bewerkte voeding (zoals chips en wit brood) een 5% hoger risico heeft op hartziektes en 12% meer kans op vroegtijdig overlijden. Maar wie onbewerkte, plantaardige voeding eet, verlaagt net zijn risico.
Wat moet je dan wél eten?
Geen stress, je hoeft je eetpatroon niet drastisch te veranderen. Focus op deze zes voedingsgroepen:
- Volle granen – Bruine rijst, volkoren pasta en haver verlagen het risico op diabetes en hartziekten.
- Peulvruchten – Bonen, linzen en kikkererwten bevatten veel eiwitten en zijn goed voor je darmen en hart.
- Noten – Amandelen, cashews en pistachenoten zijn rijk aan goede vetten en vitamines.
- Zaden – Chia, zonnebloempitten en sesamzaad zitten vol proteïne, mineralen en antioxidanten.
- Gezonde vetten – Extra vierge olijfolie en avocado’s verbeteren je cholesterol.
- Groenten en fruit – Low-glycemische opties zoals appels, broccoli en tomaten stabiliseren je bloedsuiker.
Focus dus op onbewerkte, voedzame ingrediënten. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 26/02 Rachel Nimegeers
- 01/03 Justin Bieber
- 02/03 Becky G
- 02/03 Rebel Wilson
- 03/03 Hanne Carry