Dit ene signaal betekent vaak het einde van je relatie

Chelsy Vanlerberghe-14 februari 2025 om 12:49

Je hebt al duizend keer dezelfde discussie gevoerd, de spanning is ver te zoeken en diep vanbinnen voel je dat er iets niet meer klopt. Maar hoe weet je nu echt of het tijd is om je relatie los te laten? Volgens een expert is er één duidelijk signaal dat vaak het einde voorspelt.

In een Reddit-thread over koppels die het niet gaan halen, deelde iemand een inzicht van een relatietherapeut met meer dan 20 jaar ervaring. De grootste rode vlag? Minachting voor de gevoelens van je partner.

Dat betekent niet dat je een keer je ogen niet mag rollen bij een discussie, maar als je je partner constant belachelijk maakt, neerbuigend praat of sarcastisch gebruikt als wapen, dan is het game over. Seks- en relatiedeskundige Kristen Mark bevestigt dat dit gedrag de liefde stilletjes de nek omdraait.

Naast minachting zijn er nog een paar duidelijke signalen dat je relatie waarschijnlijk op z’n laatste benen loopt:

  • Je geeft het op. Geen zin meer om te ruziën, maar ook niet om het goed te maken? Dan ben je eigenlijk al klaar met de relatie.
  • Je vraagt vrienden om breakup-advies. Waarschijnlijk heb je de keuze al gemaakt en wil je gewoon bevestiging.
  • Je fantaseert over single zijn. Als je vaker denkt aan hoe chill het zou zijn om vrijgezel te zijn, weet je diep vanbinnen al wat je te doen staat.

Therapeut Jeff Guenther somt nog een paar extra warning signs op:

  • Kleine gebaren zoals complimentjes of lieve berichtjes verdwijnen.
  • Je blijft ruziën over dezelfde dingen zonder oplossing.
  • Je groeit uit elkaar en snakt naar meer vrijheid.
  • Je krijgt gevoelens voor iemand anders.

Herkenbaar? Misschien tijd om na te denken over de toekomst. Soms is loslaten beter dan blijven vasthouden aan iets dat eigenlijk al voorbij is. En eerlijk: single zijn is ook niet zo slecht, toch?

Belgen zijn bigger deal hunters dan ooit: helft shopt altijd met korting

Chelsy Vanlerberghe-18 februari 2025 om 16:43

Een goede deal scoren? Daar zijn Belgen in 2024 nóg beter in geworden. Uit het jaarlijkse E-commerce rapport van financieel dienstverlener Mollie blijkt dat 55 procent van de Belgische consumenten vorig jaar enkel kocht aan de laagst mogelijke prijs. In 2023 lag dat cijfer nog op 47 procent, wat betekent dat we steeds meer kortingsjagers worden.

Niet alleen bij producten zelf willen we de beste prijs, ook bij online shoppen is dat de grootste dealbreaker. Voor 52 procent van de consumenten is de prijs de belangrijkste factor bij de keuze voor een webshop, terwijl gratis verzending voor 46 procent een must is. Vertrouwen in de verkoper speelt ook een rol, maar gratis retourneren wordt steeds minder belangrijk: in 2023 vond 41 procent dat een must, in 2024 nog maar 26 procent.

Voor we effectief op ‘bestellen’ klikken, doen we eerst wat research. YouTube blijkt hiervoor dé place to be: 47 procent checkt daar reviews, gevolgd door Instagram (41%) en Facebook (39%). Influencers hebben ook nog steeds impact, al koopt slechts 18 procent weleens iets op basis van hun aanbevelingen.

Volgens Stefanie Richheimer, VP Benelux bij Mollie, ligt de focus steeds meer op prijsbewust shoppen. “Prijs is altijd een belangrijk criterium geweest voor Belgische consumenten, maar lijkt crucialer dan ooit. Dat betekent niet dat retailers zomaar hun prijzen moeten verlagen, maar wel dat ze transparant moeten zijn over extra kosten zoals verzending of retourneren. Dat geeft consumenten vertrouwen, en dat is minstens even belangrijk.”

Kort samengevat? We willen de beste deals, maar ook duidelijkheid over waar ons geld naartoe gaat.

Relatie-expert dropt de ultieme sekstip die je relatie kan redden

Chelsy Vanlerberghe-14 februari 2025 om 13:05

Laten we eerlijk zijn: geen enkele relatie is perfect. Je BFF mag dan wel opscheppen dat zij en haar lover nooit ruzie hebben, maar iedereen komt wel eens op een punt waarop het minder vlot loopt. En als het over seks gaat? Dan kan het helemaal een lastig onderwerp zijn om te bespreken.

Maar daar heeft de Belgisch-Amerikaanse relatie-expert Esther Perel een simpele oplossing voor: praten. Jep, volgens haar draait het bij koppels die in een ‘seksloze’ fase zitten niet om hoe vaak ze het doen, maar om de kwaliteit van hun connectie. En dat begint bij open communicatie.

Seks is meer dan een cijfer

Vergeet de ‘hoe vaak is normaal?’-vraag. Perel zegt dat het niet gaat om de frequentie, maar om of er nog affectie en intimiteit is. “Ik geef niet om hoe vaak, ik geef om de kwaliteit van de ervaring: de connectie die je hebt met jezelf en met de ander.” Met andere woorden: als je relatie in een dip zit, focus dan niet op hoeveel seks je hebt, maar op hoe je elkaar nog aanraakt, vasthoudt en verbonden blijft.

Tijd voor een real talk

En hoe pak je dat aan? Door erover te praten zonder schaamte of oordeel. Perel raadt aan om het te hebben over wat je fijn vindt, hoe je het vraagt en hoe je elkaar kunt aanraken op een manier die goed voelt. Ze merkt op dat veel koppels deze gesprekken gewoon nooit voeren, terwijl dat net de sleutel kan zijn tot een beter seksleven.

Maak het speels

Nog een tip van Perel: zie seks als spel en speelsheid. Het draait niet alleen om ‘de daad’, maar om de energie die je met elkaar deelt. Als je er op een luchtige en open manier mee omgaat, wordt het veel makkelijker om erover te praten en elkaar echt te begrijpen.

Dus, moraal van het verhaal? Goede seks begint bij een goed gesprek. Tijd om dat taboe te doorbreken en eerlijk te zijn over wat je wil. Deal?

Ontdek meer