Gratis opleiding helpt leerkrachten en jeugdleiders omgaan met rouw bij jongeren

Chelsy Vanlerberghe-12 februari 2025 om 09:36

Wat zeg je tegen een jongere die net iemand verloren heeft? Niet altijd makkelijk. Daarom lanceert vzw Missing You, met steun van DELA Fonds, een gratis opleiding voor leerkrachten, sportcoaches en jeugdleiders. Doel? Rouw bespreekbaar maken en jongeren beter ondersteunen.

Volgens een studie van DELA vindt de helft van de Belgen dat er te weinig aandacht gaat naar jongeren bij een overlijden. Twee derde denkt dat scholen hierin een grotere rol kunnen spelen. De nieuwe opleiding van Missing You, gesteund door het DELA Fonds, speelt hierop in en biedt concrete tools en inzichten voor wie jongeren wil ondersteunen in hun rouwproces.

"We zien het als onze maatschappelijke rol om al wie beroepsmatig met jongeren werkt te informeren over rouw bij tieners," zegt Lien Verfaillie, woordvoerster van DELA. Eerder werd al een lessenpakket voor lagere scholen ontwikkeld, nu komt er dus ook een opleiding voor middelbare scholen en andere jeugdwerkingen.

De opleiding duurt drie uur, is interactief en combineert praktische handvaten met actuele inzichten over rouw. Per sessie kunnen zo’n 20 deelnemers aansluiten.

Ook Studio Brussel-gezicht Nona Van Braeckel, die op haar zestiende haar vader verloor, deelt haar ervaringen: "Rouwen moet je niet alleen doen. Ik wil jongeren laten zien dat er ruimte mag zijn voor verdriet én verbondenheid."

Werk je met jongeren en wil je deze gratis opleiding volgen? Check www.missingyou.be voor meer info en inschrijvingen.

Nieuwe film 'Heysel 85' brengt voetbaltragedie van 1985 naar het grote scherm

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 14:33

Er komt een film over een van de zwartste momenten in de voetbalgeschiedenis. ‘Heysel 85’ brengt de tragedie van het Heizeldrama naar het grote scherm. De opnames zijn net afgerond en de film verschijnt in het najaar van 2026 in de Belgische bioscopen.

Op 29 mei 1985 liep een voetbalmatch in Brussel compleet uit de hand. Tijdens de finale van de Europacup I tussen Liverpool en Juventus braken er rellen uit in het Heyselstadion. Supporters bestormden elkaar, er ontstond paniek, en een muur stortte in. Het gevolg: 39 doden en honderden gewonden.

De nieuwe film ‘Heysel 85’ brengt die tragische avond van 29 mei 1985 voor het eerst naar het grote scherm. Regisseur Teodora Ana Mihai (‘La Civil’) koos voor een fictief verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de ramp. We volgen Marie (Violet Braeckman), dochter van de burgemeester van Brussel én zijn persattaché, en Luca Rossi (Matteo Simoni), een journalist met Italiaanse roots. Terwijl de situatie in het stadion ontspoort, raken ze verstrikt in hun plicht, emoties en de harde realiteit die zich voor hun ogen afspeelt.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Ontdek meer