Studiekeuze? Jongeren ervaren steeds meer keuzestress

Chelsy Vanlerberghe-12 februari 2025 om 09:09

Een studierichting kiezen voelt voor veel jongeren als een gigantische beslissing. Het aanbod is overweldigend, de info verspreid over honderd verschillende kanalen en de druk vanuit ouders en scholen maakt het er niet makkelijker op. Uit onderzoek van One Inch Whale en Hogeschool PXL blijkt dat studiekiezers vaak vastlopen in het keuzeproces.

Ze willen wel de juiste keuze maken, maar hoe begin je daaraan als alles op elkaar lijkt en je door de bomen het bos niet meer ziet?

Websites van hogescholen en universiteiten blijken de meest geraadpleegde info-bron, maar opleidingen vergelijken blijft lastig. De veelheid aan digitale informatie maakt het moeilijk om richtingen te vinden die écht aansluiten bij je talenten en interesses, blijkt uit het onderzoek. ""De veelheid aan hulpmiddelen is niet altijd afgestemd op de verschillende fasen van het keuzeproces", zegt Wim Hamaekers van One Inch Whale.

Veel studenten twijfelen: "Wat als ik fout kies?" of "Past deze richting écht bij mij?" Volgens Ben Lambrechts, directeur van Hogeschool PXL, zien jongeren hun studiekeuze als allesbepalend, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. “Met een praktijkgerichte graduaats- of bacheloropleiding kan je later alle kanten uit. Weet ook dat meer mensen een andere job uitoefenen dan waarvoor ze hebben gestudeerd", klinkt het.

De resultaten van dit onderzoek werden door Hogeschool PXL actief ingezet om haar communicatie en digitale informatievoorziening te optimaliseren.

Om het keuzeproces makkelijker te maken, lanceerde Hogeschool PXL een vernieuwde, mobile-first website met video’s en een duidelijke structuur. De hogeschool hoopt zo de drempel te verlagen en het keuzeproces minder overweldigend te maken en zo goed mogelijk te informeren. s

Groenbeheer met een wollige twist: schapen op de campus

Simon Smetryns-24 juni 2025 om 18:25

Examenstress? Op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver zorgen 19 schapen – inclusief lammetjes én Border Collie Jimmy – voor een vleugje rust én natuurbeheer. In plaats van lawaaierige maaimachines kiest de campus van Thomas More en KU Leuven voor een duurzame aanpak: grazen in plaats van maaien.

De dieren helpen moeilijke terreinen onderhouden, zoals bermen en grachten, en zorgen intussen ook voor ontspanning bij studenten. “Een pauze bij de schapen werkt soms beter dan koffie”, zegt campusmanager Marijke Elst.

Het project, in samenwerking met herder Willem Reyniers, loopt tot oktober. Als het succes aanhoudt, wordt het systeem misschien ook op andere plekken van de campus uitgerold.

Studenten Thomas More lopen voor het goede doel (en de zomer)

Simon Smetryns-19 juni 2025 om 07:16

Op maandag 23 juni zetten studenten van de lerarenopleiding van Thomas More opnieuw hun loopschoenen aan voor ‘Run like a teacher’. Tussen 12 en 14 uur draaien ze rondjes in de Mechelse Kruidtuin om geld in te zamelen voor vzw De Keeting, een organisatie die mensen in armoede ondersteunt.

Het initiatief is uitgegroeid tot een vaste waarde op de campus. Voor 5 euro kunnen studenten en docenten solo of in team meelopen. Er zijn prijzen voor de meeste kilometers én het luidste supportersteam. Hapjes, drankjes en een gezellige BBQ maken er een zomerse afsluiter van het academiejaar van.

Examens achter de rug, zweet op de rug — en dat allemaal voor het goede doel.

  • Run like a teacher: samen lopen voor vzw De Keeting
  • Waar: Campus Kruidtuin, Lange Ridderstraat 44, 2800 Mechelen
  • Wanneer: maandag 23 juni 2025, van 12 tot 14 uur
  • Deelname: 5 euro (alle beentjes zijn welkom)

Ontdek meer