Daten met een enig kind? Dit zijn de pro’s en cons volgens een expert

Chelsy Vanlerberghe-27 januari 2025 om 16:18

Je partner heeft geen broers of zussen? Dat zegt misschien meer over jullie relatie dan je denkt. Volgens relatiedeskundige Jaime Bronstein kan daten met een enig kind een paar extra uitdagingen met zich meebrengen. Maar don't worry, het is zeker geen reden om meteen af te haken!

Enige kinderen hebben vaak minder ervaring met delen en compromissen sluiten. Bronstein vertelde aan The Post: “Als jij al het werk in de relatie doet en je je niet belangrijk genoeg voelt, is het tijd om je grenzen aan te geven.”

Omdat ze niet gewend zijn om dingen te delen met broers of zussen, kunnen ze soms wat zelfzuchtig overkomen. “Ze hebben minder geoefend met samen beslissingen nemen, wat kan leiden tot egoïstisch gedrag. Maar het is niet bewust: het vraagt gewoon tijd om dat te leren", zegt ze.

Een ander ding: enige kinderen kunnen hoge eisen stellen aan zichzelf én hun partner. Ze zijn vaak gewend om de volledige aandacht van hun ouders te krijgen en verwachten dat ook in een relatie.

En dan is er nog het conflict. Zonder broers of zussen zijn enige kinderen vaak minder gewend aan ruzies of discussies, wat kan betekenen dat ze confrontaties vermijden. Bronstein vertelt: “Een patiënt van me, een getrouwde man, vermijdt ruzies met zijn partner en kinderen omdat hij dat nooit met broers of zussen hoefde te doen. Hij vindt het gewoon ongemakkelijk.”

Laten we eerlijk zijn: daten met een enig kind heeft ook z’n voordelen. Ze zijn vaak onafhankelijk, volwassen en zelfredzaam. Bronstein zegt: “Ze zijn gewend om alleen te zijn, waardoor ze zichzelf goed kunnen redden. Dit maakt hen vaak een stabiele en zelfvoorzienende partner.”

Enige kinderen brengen ook sterke communicatieskills mee, omdat ze al jong met volwassenen omgingen. Volgens Psychology Today ontwikkelen ze hierdoor vaak sneller een volwassen manier van denken en communiceren.

Iedereen, met of zonder broers en zussen, verdient liefde. Als je merkt dat je relatie met een enig kind wat moeite kost, is dat niet meteen een slecht teken. “Met goede communicatie en de wil om te groeien, kan alles worden opgelost", zegt Bronstein. Zie het als een kans om elkaar beter te leren kennen en samen sterker te worden.

En hey, als het toch niet werkt, onthoud: er zwemmen genoeg vissen in de zee.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer