In films zie je singles vaak met een kat op schoot en een bak ijs in de hand, maar in real life zit het iets anders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die de liefde nooit vinden, vaak drie specifieke persoonlijkheidstrekken hebben.
Ben jij forever single? Misschien heb je deze 3 persoonlijkheidstrekken
Een studie in het tijdschrift Psychological Science onderzocht meer dan 77.000 mensen en ontdekte dat levenslange singles doorgaans minder extravert, minder consciëntieus (en dus meer impulsief en chaotisch) en minder open zijn dan mensen die wel ooit een relatie hebben gehad.
“Mensen die hun hele leven single blijven, verschillen echt van mensen die een partner vinden", zegt Julia Stern, onderzoeker aan de Universiteit van Bremen in Duitsland. Het team, bestaande uit wetenschappers uit Duitsland, Canada en Zwitserland, analyseerde hoe persoonlijkheid samengaat met relatievoorkeuren in een tijd waarin steeds meer mensen zonder partner door het leven gaan.
Deelnemers die nooit een langdurige relatie hadden, scoorden lager op extraversie, openheid en consciëntieusheid dan mensen die nu single zijn, maar eerder wel een relatie hadden. Ze voelden zich gemiddeld ook minder tevreden met hun leven.
Het is nog niet duidelijk of persoonlijkheid bepaalt wie een relatie aangaat, of dat relaties de persoonlijkheid vormen. “Maar het is aannemelijk dat extravertere mensen sneller een relatie beginnen", zegt Stern.
Daarnaast ontdekten de onderzoekers ook dat single vrouwen gelukkiger zijn dan single mannen en dat singles die ouder zijn ook relaxter zijn dan singles van middelbare leeftijd.
Volgens Stern is het belangrijk om singles te ondersteunen, zeker zij die het moeilijk vinden om verbinding te maken. “Als ze mensen hebben die regelmatig naar hen omkijken, helpt dat enorm.”
Zo werkt de ‘7-point rule’: de TikTok-hack om sneller outfits te kiezen
Ken je dat gevoel: je staat voor je kast, vijf minuten voor je de deur uit moet, en alles lijkt ineens lelijk? TikTok heeft daar nu een oplossing voor: de ‘7-point rule of fashion’. Dankzij deze hack stel je supersnel een outfit samen die er on point uitziet zonder uren te twijfelen.
Het idee is simpel: elk kledingstuk en accessoire krijgt een score. Basics zoals een witte T-shirt of klassieke jeans zijn één punt waard. Statement pieces – denk opvallende schoenen, een kleurrijke tas of een funky blouse – scoren twee punten. De bedoeling is om tussen de 7 en 10 punten te eindigen, met 7 of 8 als sweet spot. Minder dan 6 oogt te basic, meer dan 10 wordt vaak net iets té.
Een snelle jeans-en-T-shirt-look haalt amper drie punten. Maar voeg je een jeans met grommets, wat gouden juwelen en een paar opvallende zonnebrillen toe, dan zit je meteen rond de zeven, zonder dat het too much wordt.
Volgens modeblogger Stephanie Conklin draait het allemaal om visuele interesse: texturen, kleuren en vormen tillen je outfit naar een hoger niveau. En vooral: overdenken hoeft niet meer.
In een tijd waarin alles onzeker voelt kiezen steeds meer jongeren voor een uniforme stijl. Minder keuzestress, meer brainspace. Career coach Amanda Augustine noemt het zelfs een slimme work hack, terwijl psychotherapeute Eloise Skinner benadrukt hoe rustgevend het kan zijn om je stijl te standaardiseren.
Of je nu all-in gaat of gewoon sneller een outfit wil kiezen: met de 7-point rule sta je minder te twijfelen, en meer te shinen.
Wat cannabisgebruikers en mensen met psychose opvallend gemeen hebben
Dat wiet invloed heeft op je brein, wisten we al. Maar nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry laat zien dat cannabisgebruikers specifieke hersenveranderingen hebben die opvallend hard lijken op die van mensen met psychose.
Via MRI-scans ontdekten onderzoekers dat zware blowers verhoogde dopamine-signalen hebben in het midbrain, een deel van het brein dat te maken heeft met motivatie en beloning. Net die gebieden worden ook gelinkt aan hallucinaties en waanideeën. En: hoe vaker je cannabis gebruikt, hoe sterker het effect.
Dit sluit aan bij eerder onderzoek uit 2024 dat al aantoonde dat veelvuldig gebruik van sterke cannabis het risico op psychose serieus kan verhogen, zelfs als je daar genetisch niet extra gevoelig voor bent. “We hopen dat dit jongeren helpt om bewuster om te gaan met cannabisgebruik, zeker als ze een familiegeschiedenis van psychose of andere risicofactoren hebben,” zegt Jessica Ahrens, hoofdauteur van de studie en PhD-student aan McGill University.
Opvallend: hoewel de deelnemers wél voldeden aan de criteria voor een cannabisverslaving, gaven ze zelf niet aan dat ze veel last ondervonden van hun gebruik. Kortom, ze onderschatten de mogelijke schade.
Met de steeds bredere legalisering van cannabis wordt het volgens experts belangrijk om ook de mindere van smoren in de gaten te houden. Want hoewel wiet vaak wordt gezien als ‘de veilige optie’, linken recente studies het ook aan een hoger risico op kanker en versnelde veroudering.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 27/04 Lizzo
- 29/04 Nour Daghbouj
- 30/04 Gal Gadot
- 01/05 Charli D'Amelio
- 02/05 David Beckham