Maandag is zelden iemands favoriete dag, maar Blue Monday is officieel uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Jawel, op 20 januari is het zover. Maar wat is Blue Monday nu precies, en hoe zorg je ervoor dat deze grijze maandag jou niet naar beneden haalt? No worries, wij leggen het uit én geven je tips om erdoor te komen.
Blue Monday: wat is het en hoe overleef je het?
Wat is Blue Monday?
De term komt van een Britse psycholoog die in 2005 de "depressiefste dag van het jaar" berekende. Denk aan: donkere dagen, een lege bankrekening na de feestdagen en goede voornemens die al in rook zijn opgegaan. Combineer dat met een saaie maandag en voilà: Blue Monday was geboren. Hoewel het wetenschappelijk gezien met een korrel zout moet worden genomen, voelen veel mensen zich wel écht een beetje down rond deze tijd van het jaar.
Hoe tackle je Blue Monday?
Geen paniek! Hier zijn vijf dingen die je kan doen om maandag nét wat vrolijker door te komen:
1. Plan iets om naar uit te kijken
Of het nu een koffiedate is met je bestie, een avondje Netflix (met pizza!) of het boeken van een zomervakantie: zorg dat je iets hebt om enthousiast over te worden.
2. Doe aan beweging
Sporten klinkt misschien als het laatste waar je zin in hebt, maar zelfs een korte wandeling doet wonderen. Beweging boost je endorfines – de feel-good stofjes in je lichaam.
3. Omring je met positiviteit
Spraakmakende podcasts, een playlist vol guilty pleasures of een spontane belletje naar je favoriete persoon: zoek wat je blij maakt en omring je daarmee.
4. Verwen jezelf
Koop dat croissantje bij je ontbijt, trakteer jezelf op een gezichtsmaskertje of spring in een warm bad. Je verdient het.
5. Slaap genoeg
Geen zware nacht of eindeloos scrollen in bed. Een goede nachtrust is essentieel om die maandagdip te overwinnen.
Conclusie
Blue Monday mag dan officieel een sombere dag zijn, met een beetje zelfzorg en een positieve mindset maak je er gewoon een good Monday van. Zet jezelf op de eerste plaats en gun jezelf wat extra liefde.
Deze kleur moet je dragen op een eerste date volgens matchmaker
Wat trek je aan op een eerste date? Een outfit waar je je goed in voelt, natuurlijk. Maar volgens de Amerikaanse matchmaker Maria Avgitidis, CEO van het bureau Agape Match, kan de kleur van je kleding je love life serieus beïnvloeden.
Groen = go
Groen is volgens Avgitidis dé kleur om complimenten te scoren. Het straalt leven, groei en positiviteit uit. “Overal ter wereld staat groen voor 'go' – letterlijk en figuurlijk", zegt ze in Daily Mail. En nog een plus: groen is zowat voor iedereen flatterend.
Voor mannen? Lilapaars.
Niet meteen de kleur waar je als eerste aan denkt, maar net daarom werkt het. Lila (zoals lavendel of pastelpaars) geeft een zachte, benaderbare vibe afEn dat scoort blijkbaar punten: “Vrouwen vinden het aantrekkelijk als een man vriendelijk en toegankelijk overkomt,” zegt Avgitidis.
Heb je niks groen of lila in je kast? Kies dan voor blauw of geel. Die kleuren zitten ook goed qua energie en uitstraling.
Wat laat je beter in je kast hangen?
Zwart. Jep. Hoe graag we die all-black outfit ook dragen, het straalt te weinig warmte uit voor een eerste kennismaking. Ook wit en grijs worden afgeraden: te saai, te basic, te weinig persoonlijkheid.
En die rode jurk of dat knalrode hemd? Bewaar dat voor date nummer twee. Rood straalt seks en passie uit, maar dat kan overweldigend zijn als je iemand nog maar net leert kennen. Eerst connectie, dan passie.
“Het gaat er niet alleen om dat je de aandacht trekt”, besluit Avgitidis. “Het gaat erom dat jij je goed voelt in wat je draagt. Als je zelfvertrouwen uitstraalt, volgt de rest vanzelf.”
In 'The Secret Lives of Mormon Wives' op Disney+ wordt er niet bepaald braaf binnen de lijntjes gekleurd. De serie draait rond een groep ogenschijnlijk brave moeders die het net iets spannender maken in hun relatie met dank aan soft swapping.
Bij een soft swap zijn koppels intiem met anderen, maar zonder “all the way” te gaan. Zoenen, strelen, soms orale seks? Ja. Maar penetratie? Dat blijft off-limits. Een soort “swinging light”, dus.
TikTok-ster Taylor Frankie Paul maakte de term bekend toen ze in 2022 onthulde dat haar vriendengroep in Utah aan soft swapping deed. Ze vertelde openlijk over de feestjes, de spanning en het gevoel van vrijheid, maar ook over de gevolgen: haar huwelijk liep stuk en haar vriendschappen kregen een stevige klap.
Wat begon als “een beetje experimenteren” liep al snel uit de hand. Volgens haar was er te weinig duidelijkheid over wat wel en niet mocht, en dat zorgde voor drama.
En ze is niet de enige die inziet dat dit niet altijd goed afloopt. Relatie-expert Nicole Moore legde aan Popsugar uit: “Het is een manier voor koppels om hun grenzen te verkennen zonder meteen volledig voor non-monogamie te gaan.” Maar net dat ‘tussenin’ maakt het volgens haar soms extra verwarrend.
Ook socioloog Dr. Jenn Gunsaullus waarschuwt dat zulke open formats soms een dieper probleem verbergen. “Beide extremen – super monogaam of net heel open – kunnen voortkomen uit dezelfde angst: moeite hebben met echte kwetsbaarheid", zei ze aan The New York Post.
Psycholoog Dr. Michele Leno ziet dan weer een bredere verschuiving in hoe jongeren naar relaties kijken: “Open relaties zijn niet nieuw, maar er wordt nu wel veel openlijker over gepraat.” De drempel om traditionele modellen in vraag te stellen ligt lager dan ooit.
Kortom: soft swapping is geen hype, maar een teken dat koppels hun eigen regels beginnen maken. Of het werkt? Hangt af van hoe duidelijk die regels zijn.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 22/05 Angela Jakaj
- 23/05 Elodie Gabias
- 23/05 Bab Buelens
- 25/05 Clementine Caron
- 25/05 Clémentine Caron