Blue Monday: wat is het en hoe overleef je het?

Chelsy Vanlerberghe-18 januari 2025 om 12:17

Maandag is zelden iemands favoriete dag, maar Blue Monday is officieel uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Jawel, op 20 januari is het zover. Maar wat is Blue Monday nu precies, en hoe zorg je ervoor dat deze grijze maandag jou niet naar beneden haalt? No worries, wij leggen het uit én geven je tips om erdoor te komen.

Wat is Blue Monday?

De term komt van een Britse psycholoog die in 2005 de "depressiefste dag van het jaar" berekende. Denk aan: donkere dagen, een lege bankrekening na de feestdagen en goede voornemens die al in rook zijn opgegaan. Combineer dat met een saaie maandag en voilà: Blue Monday was geboren. Hoewel het wetenschappelijk gezien met een korrel zout moet worden genomen, voelen veel mensen zich wel écht een beetje down rond deze tijd van het jaar.

Hoe tackle je Blue Monday?

Geen paniek! Hier zijn vijf dingen die je kan doen om maandag nét wat vrolijker door te komen:

1. Plan iets om naar uit te kijken

Of het nu een koffiedate is met je bestie, een avondje Netflix (met pizza!) of het boeken van een zomervakantie: zorg dat je iets hebt om enthousiast over te worden.

2. Doe aan beweging

Sporten klinkt misschien als het laatste waar je zin in hebt, maar zelfs een korte wandeling doet wonderen. Beweging boost je endorfines – de feel-good stofjes in je lichaam.

3. Omring je met positiviteit

Spraakmakende podcasts, een playlist vol guilty pleasures of een spontane belletje naar je favoriete persoon: zoek wat je blij maakt en omring je daarmee.

4. Verwen jezelf

Koop dat croissantje bij je ontbijt, trakteer jezelf op een gezichtsmaskertje of spring in een warm bad. Je verdient het.

5. Slaap genoeg

Geen zware nacht of eindeloos scrollen in bed. Een goede nachtrust is essentieel om die maandagdip te overwinnen.

Conclusie

Blue Monday mag dan officieel een sombere dag zijn, met een beetje zelfzorg en een positieve mindset maak je er gewoon een good Monday van. Zet jezelf op de eerste plaats en gun jezelf wat extra liefde.

Pas afgestudeerden haken massaal af bij vacatures om deze reden

Chelsy Vanlerberghe-25 april 2025 om 10:15

Tijdens een sollicitatie draait het voor veel starters allang niet meer om vage beloftes of een hip kantoor. Wat écht telt? Eerlijkheid over het loon. Volgens nieuw onderzoek van Monster haakt bijna de helft van de pas afgestudeerden meteen af als er tijdens een gesprek geen salaris besproken wordt. Sommige kandidaten ghosten recruiters zelfs gewoon.

“Transparantie is voor deze generatie echt een must,” legt carrière-expert Vicki Salemi uit aan Fortune. “Als er geen loon vermeld staat in de vacature, scrollen ze gewoon verder.”

Maar het gaat niet alleen om geld. Volgens het onderzoek weigert 75% van de 2025-graduates te werken bij een bedrijf waarvan de politieke waarden niet matchen. Eén op drie haakt af als het leiderschap niet divers genoeg is, en 42% wil absoluut de optie om hybride te werken.

“Nieuwe werknemers weten wat ze willen en durven er ook voor te gaan", zegt Kate Duchene, CEO van adviesbedrijf RGP. “Ze pushen bedrijven en stappen gewoon op als ze zich niet gehoord voelen.”

De boodschap is duidelijk: vandaag’s jongeren willen flexibiliteit, inclusiviteit en vooral eerlijkheid. Bedrijven die daarop inspelen, maken meer kans om het beste jonge talent binnen te halen.

Toch loopt het niet altijd vlot. Zes op de tien werkgevers zeggen dat ze al starters hebben moeten ontslaan omdat basiszaken zoals op tijd komen of professioneel communiceren soms ontbreken.

De boodschap? Wie jong talent wil binnenhalen én houden, zal duidelijk en transparant moeten zijn over loon, over waarden en over de manier van werken. Anders zijn ze weg, nog voor je “arbeidsvoorwaarden” kunt zeggen.

Wetenschappers delen lovers op in 4 types. Welke ben jij?

Chelsy Vanlerberghe-25 april 2025 om 10:08

Iedereen doet aan liefde op z’n eigen manier, maar volgens nieuwe research uit Australië kan je lovers opdelen in vier duidelijke types.

Onderzoekers van de Australian National University analyseerden data van meer dan 1.500 mensen uit 33 landen om te achterhalen hoe jongeren (18-24 jaar) liefde beleven. Ze deelden hen op in vier types, gebaseerd op commitment, obsessieve gedachten, emotionele intensiteit en, ja hoor, hoe vaak ze seks hebben. Check hieronder de vier types.

Mild lovers (20%)
Die houden het allemaal lekker rustig. Ze hebben gemiddeld twee keer per week seks en zijn vaak heteromannen. Opvallend: ze hebben al vaker een relatie gehad, maar hun romances duren meestal niet superlang.

Moderate lovers (40%)
De meeste mensen vallen in deze categorie. Ze scoren redelijk gemiddeld op alles: niet té veel drama, niet té veel passie. Seks? Ongeveer 2,5 keer per week.

Intense lovers (29%)
Dit zijn de types die totally head over heels zijn. Hoge emotionele intensiteit, veel nadenken over hun partner en gemiddeld drie keer per week actie in bed. Fun fact: hier zitten net iets meer vrouwen dan mannen in.

Libidinous lovers (9%)
De ultieme freaks in the sheets. Ze halen makkelijk 10 sessies per week... en soms zelfs 20. Toch opvallend: deze groep voelt zich over het algemeen het minst angstig of gestrest. Ze zijn vaak serieus in een relatie, maar wonen niet altijd samen.

Volgens hoofdonderzoeker Adam Bode is deze variatie in hoe we liefde beleven belangrijk voor onze evolutie. “Mensen ontwikkelen zich nog steeds in hoe ze romantische liefde uitdrukken,” vertelt hij aan Phys.org.

Ontdek meer