Lipfillers fataal: 23-jarig Astrid sterft na ingreep, familie waarschuwt

Chelsy Vanlerberghe-17 januari 2025 om 11:49

Lipfillers zijn overal. Wat voor velen een simpele beautybehandeling lijkt, kan zware risico’s met zich meebrengen. Het tragische verhaal van de 23-jarige Astrid Beyens uit Kasterlee bewijst dat. Vijf jaar geleden overleed ze na een fout gelopen fillerbehandeling. Haar familie deelt haar verhaal om anderen te waarschuwen “Dit mag nooit meer gebeuren", vertelde haar zus Charlotte aan HLN.

Astrid wilde in oktober 2020 haar lippen een vollere look geven met de populaire ‘Russian lips’-techniek, waarbij fillers zorgen voor een opvallend hartvormig effect. Ze liet de behandeling uitvoeren door een erkende arts in Vlaams-Brabant. Het leek veilig: ze had eerder al andere ingrepen bij hem laten doen. Maar deze keer liep het mis.

Het hyaluronzuur kwam in een ader terecht. Dat veroorzaakte een hersentrombose. In de dagen na de ingreep begon Astrid zich slecht te voelen. Ze klaagde over pijn aan haar lippen, hevige hoofdpijn en futloosheid. Haar ouders dachten eerst aan migraine, tot ze haar in bed vonden. Ze kon amper bewegen en alleen nog geluiden maken.

Astrid werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar haar toestand verslechterde snel. Ondanks een spoedoperatie en het wegnemen van een stuk van haar schedel om de druk op haar hersenen te verlichten, kon ze niet gered worden. Zes dagen na de fillers overleed ze. Een autopsie bevestigde dat de filler in haar hersenen terecht was gekomen.

Astrid is daarmee eerste dodelijke slachtoffer van fillers in België. Toch werd de arts niet vervolgd. Volgens het gerecht had hij de juiste procedures gevolgd, maar Astrid’s familie is het daar niet mee eens. Ze wijzen erop dat Astrid nooit een document tekende waarin de risico’s werden uitgelegd. “Ze hadden haar moeten beschermen, maar nu is ze er niet meer", zegt haar zus Charlotte in HLN.

Wat de familie extra frustreert, is dat de arts nog steeds fillers zet en reclame maakt op sociale media. “Hoe kan iemand doorgaan alsof er niets gebeurd is?” vraagt haar moeder zich af. Ze willen geen schadevergoeding, maar hopen dat hun verhaal anderen wakker schudt.

Astrid’s verhaal is helaas geen alleenstaand geval. Het aantal klachten over fillers en botox is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens HLN leiden sommige ingrepen zelfs tot blijvende schade zoals blindheid, verlamming of, zoals bij Astrid, de dood.

Overweeg je zelf een behandeling? Check altijd of je arts erkend is, wees kritisch en ga nooit zomaar in op flashy promoties of trends die je op sociale media ziet. “Je denkt dat dit bij jou niet gebeurt, maar dat dacht Astrid ook,” zegt haar zus.

Dit is het geheime recept voor een langer leven

Chelsy Vanlerberghe-21 februari 2025 om 11:01

Zou jij een paar jaar extra willen leven als dat betekent dat je wat vaker linzen en havermout moet eten? Volgens wetenschappers is een plant-based dieet een van de sleutels tot een langer en gezonder leven. Maar let op: niet alle plantaardige voeding is per se goed voor je. Dus hoe pak je het dan slim aan?

Dr. Luigi Fontana, onderzoeker aan de Universiteit van Sydney, raadt aan om twee dagen per week plantaardig te eten en dat op te bouwen naar vijf dagen. Maar pas op: vegan koekjes en instant noedels blijven ongezond.

Een studie gepubliceerd in Medical News Today toont aan dat wie meer dan 10% van zijn calorieën haalt uit plantaardige ultra-bewerkte voeding (zoals chips en wit brood) een 5% hoger risico heeft op hartziektes en 12% meer kans op vroegtijdig overlijden. Maar wie onbewerkte, plantaardige voeding eet, verlaagt net zijn risico.

Wat moet je dan wél eten?

Geen stress, je hoeft je eetpatroon niet drastisch te veranderen. Focus op deze zes voedingsgroepen:

  1. Volle granen – Bruine rijst, volkoren pasta en haver verlagen het risico op diabetes en hartziekten.
  2. Peulvruchten – Bonen, linzen en kikkererwten bevatten veel eiwitten en zijn goed voor je darmen en hart.
  3. Noten – Amandelen, cashews en pistachenoten zijn rijk aan goede vetten en vitamines.
  4. Zaden – Chia, zonnebloempitten en sesamzaad zitten vol proteïne, mineralen en antioxidanten.
  5. Gezonde vetten – Extra vierge olijfolie en avocado’s verbeteren je cholesterol.
  6. Groenten en fruit – Low-glycemische opties zoals appels, broccoli en tomaten stabiliseren je bloedsuiker.

Focus dus op onbewerkte, voedzame ingrediënten. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

Relatie-expert dropt de ultieme sekstip die je relatie kan redden

Chelsy Vanlerberghe-14 februari 2025 om 13:05

Laten we eerlijk zijn: geen enkele relatie is perfect. Je BFF mag dan wel opscheppen dat zij en haar lover nooit ruzie hebben, maar iedereen komt wel eens op een punt waarop het minder vlot loopt. En als het over seks gaat? Dan kan het helemaal een lastig onderwerp zijn om te bespreken.

Maar daar heeft de Belgisch-Amerikaanse relatie-expert Esther Perel een simpele oplossing voor: praten. Jep, volgens haar draait het bij koppels die in een ‘seksloze’ fase zitten niet om hoe vaak ze het doen, maar om de kwaliteit van hun connectie. En dat begint bij open communicatie.

Seks is meer dan een cijfer

Vergeet de ‘hoe vaak is normaal?’-vraag. Perel zegt dat het niet gaat om de frequentie, maar om of er nog affectie en intimiteit is. “Ik geef niet om hoe vaak, ik geef om de kwaliteit van de ervaring: de connectie die je hebt met jezelf en met de ander.” Met andere woorden: als je relatie in een dip zit, focus dan niet op hoeveel seks je hebt, maar op hoe je elkaar nog aanraakt, vasthoudt en verbonden blijft.

Tijd voor een real talk

En hoe pak je dat aan? Door erover te praten zonder schaamte of oordeel. Perel raadt aan om het te hebben over wat je fijn vindt, hoe je het vraagt en hoe je elkaar kunt aanraken op een manier die goed voelt. Ze merkt op dat veel koppels deze gesprekken gewoon nooit voeren, terwijl dat net de sleutel kan zijn tot een beter seksleven.

Maak het speels

Nog een tip van Perel: zie seks als spel en speelsheid. Het draait niet alleen om ‘de daad’, maar om de energie die je met elkaar deelt. Als je er op een luchtige en open manier mee omgaat, wordt het veel makkelijker om erover te praten en elkaar echt te begrijpen.

Dus, moraal van het verhaal? Goede seks begint bij een goed gesprek. Tijd om dat taboe te doorbreken en eerlijk te zijn over wat je wil. Deal?

Ontdek meer