Je iPhone heeft een verborgen valuta-omrekenaar

Chelsy Vanlerberghe-16 januari 2025 om 15:16

Op reis naar het buitenland en geen idee wat die prijzen in de supermarkt écht betekenen? Goed nieuws: je iPhone heeft een verborgen functie die je leven een pak makkelijker maakt. Sinds de nieuwste iOS 18-update kun je je rekenmachine omtoveren tot een valuta-omrekenaar.

Dus, hoe werkt het? Heel simpel:

  1. Open de rekenmachine-app op je iPhone.
  2. Klik op het icoontje in de linkerbenedenhoek.
  3. Zet de optie converteren aan en kies de valuta van het land waar je bent.

Vanaf dat moment doet je rekenmachine al het werk voor je. Of je nu uit eten gaat, souvenirs koopt of de prijs van die lokale specialiteit checkt, je weet meteen wat je uitgeeft.

Ook offline werkt deze tool perfect. Zodra je telefoon weer verbinding maakt met wifi of data, worden de wisselkoersen automatisch bijgewerkt. Handig, toch?

De functie kan meer dan alleen geld omrekenen. Denk aan kilometers naar mijlen, ponden naar kilo’s en andere metingen die handig zijn voor je volgende avontuur.

Met deze nieuwe functie hoef je geen extra apps te downloaden of eindeloos te googelen. Tijd om die wereldreis in te plannen?

Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:04

Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?

Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.

Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.

Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.

En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.

Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.

Dit zijn de grootste afknappers op een datingapp

Karen Luiken-17 april 2025 om 15:40

Probeer jij via datingapps het ijs te breken met een openingszin? Vooral niet doen. We herhalen: NIET DOEN! Uit recent onderzoek is gebleken dat heel veel gebruikers van datingapps afknappen op bepaalde zinnen.

Er zijn verschillende berichtjes die je beter niet kunt sturen als je indruk wilt maken op je match. Zeg bijvoorbeeld nooit alleen ‘hoi’, want volgens de website FindingTheOne.com knapt 78 procent van de datingappgebruikers daarop af. Hetzelfde geldt voor ‘ben je wakker’ en ‘hoe gaat het’. Ook die zinnen vallen in de meeste gevallen niet in de smaak.

Een complimentje geven? Kan werken, maar vaak ook niet. Zo’n 54 procent van de mensen heeft liever niet dat een match begint met ‘hey schatje’ of hey knapperd’. Nog eens 35 procent haat de vraag ‘waarom ben je single’.

Benieuwd naar alle afknappers? Dit is de top 10:

  1. Hi
  2. Ben je wakker?
  3. Hoe gaat het?
  4. Een smerige openingszin
  5. Hey schoonheid
  6. Ik stuur normaal gesproken nooit als eerste een bericht...
  7. Wat ben je aan het doen?
  8. Ben je vanavond vrij?
  9. Je doet me denken aan mijn ex
  10. Vertel eens waarom we zouden moeten daten

Ontdek meer