Boost je gezondheid met de Samsung Galaxy Ring en nieuwe app-functies

Chelsy Vanlerberghe-14 januari 2025 om 12:45

Samsung pakt uit met een upgrade voor de Galaxy Ring én de Samsung Health-app. Met nieuwe functies en een uitgebreid aanbod maten en kleuren, helpt de techgigant je om je gezondheid op alle vlakken te verbeteren: van slaap tot mindfulness en meer. De Galaxy Ring is vanaf 22 januari in België te koop, inclusief gratis maatkit om thuis je perfecte fit te vinden.

De Galaxy Ring is niet zomaar een gadget. Het slimme accessoire meet je slaap, stressniveau, ademhaling en dagelijkse activiteiten. Of je nu wilt werken aan een betere nachtrust of gewoon gezonder wilt leven, de ring biedt tools om jou te ondersteunen. Met de nieuwe maten (tot maat 15) en kleuren Titanium Black, Silver en Gold is er nu meer keuze dan ooit.

Maar ook de Samsung Health-app krijgt een serieuze upgrade. Naast het analyseren van je slaappatroon, biedt de app nu praktische tips om je slaapomgeving te optimaliseren. Via SmartThings kan je bijvoorbeeld automatisch de temperatuur en het licht in je kamer aanpassen voor de perfecte nachtrust. Maar de app doet meer dan dat:

  • Mindfulness-tracker: Houd je stressniveaus en stemming bij, en krijg oefeningen om te ontspannen en focus te vinden.
  • Slaaptijdbegeleiding: Persoonlijke bed- en wektijden afgestemd op jouw ritme en routines.
  • Gezondheidsrapporten: Ontvang inzicht in je leefstijl, inclusief ademhaling en slaapomgeving.

Met elf maten en drie kleuren past de Galaxy Ring bij elke stijl en levensstijl. De langere batterijduur en het lichte design maken het een ideale partner voor dagelijks gebruik, of je nu wil werken aan je gezondheid, beter wil slapen of gewoon nieuwsgierig bent naar je statistieken.

De Galaxy Ring is vanaf 22 januari beschikbaar. Bestel je maatkit op Samsung.com of bezoek een Samsung-winkel bij jou in de buurt.

Praat je straks met je kat? Chinese AI wil het geblaf en gemiauw vertalen naar woorden

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2025 om 12:21

Elke huisdiereigenaar heeft het zich al eens afgevraagd: wat probeert m’n hond mij nu precies te vertellen? Is hij hongerig? Wil hij naar buiten? Verveelt mijn kat zich? Wat wilt ze mij zeggen? Een Chinees techbedrijf denkt binnenkort het antwoord te kunnen geven.

Baidu, de ‘Google van China’, heeft namelijk een patent aangevraagd voor een AI-systeem dat dierenklanken zou kunnen vertalen naar menselijke taal. Jep, letterlijk blaf naar babbel.

De technologie zou gebruik maken van AI om geluiden, gedrag en zelfs fysieke signalen van dieren te analyseren. Op basis daarvan probeert het systeem te achterhalen hoe het dier zich voelt, en wat het eigenlijk wil zeggen. Denk aan: “Ik ben blij dat je thuis bent!” of “Gast, waar blijft mijn eten?”

Het idee zit nog in de onderzoeksfase, maar Baidu zegt dat er nu al veel interesse is. En da’s niet zo gek: eerdere pogingen om dierentaal te begrijpen, zoals honden die met knopjes communiceren, gingen al vaak viraal. Alleen zou dit project nog een stap verder gaan: echte vertaling, met woorden en al.

Niet alleen honden en katten komen aan bod. Onderzoekers van Project CETI proberen momenteel zelfs het mysterieuze geklik van potvissen te ontcijferen. Ja, die dieren zouden een soort fonetisch alfabet hebben.

Of we binnenkort écht een gesprek kunnen voeren met onze viervoeter? Nog niet meteen. Maar het feit dat er technologie in de maak is om het te proberen, is op z’n minst… woef-waardig.

Eerste mannelijke anticonceptie-implantaat is een feit

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2025 om 11:43

We weten allemaal hoe het gaat: anticonceptie? Dat ligt meestal bij de vrouw. De pil, het spiraaltje, de prikpil... en de bijwerkingen? Die horen er blijkbaar gewoon bij. Maar daar zou binnenkort eindelijk verandering in kunnen komen, want het allereerste anticonceptie-implantaat voor mannen bestaat écht.

Het Amerikaanse bedrijf Contraline heeft een gel ontwikkeld, ADAM, die in de zaadleider geïnjecteerd wordt. Geen hormonen, maar een hydrogel die simpelweg de doorgang van zaadcellen blokkeert. Die zaadcellen worden daarna vanzelf afgebroken door het lichaam. De gel blijft twee jaar zitten en verdwijnt daarna vanzelf weer, waardoor de vruchtbaarheid terugkeert.

Op papier klinkt het als een gamechanger, zeker omdat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie vaak op vrouwen valt. Maar er is één ding waar niet iedereen even warm van wordt: de manier waarop het ingebracht wordt. Jep, het moet geïnjecteerd worden in de zaadleider. Gelukkig wel onder lokale verdoving. Licht ongemakkelijk? Misschien. Maar pijnlijk? Niet echt, zeggen de onderzoekers.

Volgens Dr. Alexander Pastuszak, hoofdarts bij Contraline, willen ze vooral “een anticonceptie-optie bieden voor mannen die twee jaar meegaat, veilig is én omkeerbaar.” Twee testpersonen zitten ondertussen aan hun tweede jaar en nog steeds geen zaadcellen te bespeuren. Klinkt veelbelovend.

Toch is het ADAM-implantaat nog niet meteen te vinden bij je huisarts: het zit nog in de testfase. Maar het feit dat dit überhaupt al bestaat, opent de deur naar meer gelijkwaardige anticonceptiemethodes. Ook een mannelijke pil, die de aanmaak van zaadcellen blokkeert via vitamine A, zit in de pijplijn. Bij muizen was die voor 99% effectief.

Ontdek meer