TikTok ontkent verkoop aan Elon Musk: “pure fictie”

Chelsy Vanlerberghe-14 januari 2025 om 12:34- Foto:

Nik via Unsplash

TikTok heeft geruchten dat de Chinese overheid het platform aan Elon Musk wil verkopen keihard ontkracht. Volgens een woordvoerder zijn de verhalen “pure fictie”.

Berichten van Bloomberg en The Wall Street Journal claimen dat China dit overweegt om een Amerikaans verbod op TikTok te voorkomen. Dit verbod zou zondag ingaan als het moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse tak niet verkoopt. Volgens insiders zou een van de opties zijn dat TikTok samengaat met Musk’s platform X. Maar hoe Musk, met zijn gigantische vermogen van 400 miljard dollar, dit zou aanpakken, is totaal onduidelijk.

Ban of geen ban?
De VS wil TikTok verbieden uit angst dat het platform persoonlijke data verzamelt en invloed uitoefent op wat mensen zien en denken. Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich nu over de zaak. TikTok vecht het verbod aan en zegt dat dit ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

Ondertussen heeft president Joe Biden al een wet ondertekend die TikTok aan banden legt. Opvallend: president-elect Donald Trump, die op 20 januari aan de macht komt, belooft het platform te “redden”, een 180 graden draai na zijn eerdere poging om het te bannen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Privédetective waarschuwt voor online gewoontes die je makkelijk traceerbaar maken

Chelsy Vanlerberghe-16 januari 2025 om 16:15

We posten wat af op social media: van gezellige cafébezoekjes tot die nieuwe aankoop waar je zo trots op bent. Maar wist je dat je daarmee veel meer over jezelf prijsgeeft dan je zou willen? Privédetective Cassie, beter bekend als @venusinvestigations op TikTok, deelt drie veelgemaakte fouten die het voor anderen (en haar!) eenvoudig maken om je te traceren. Haar tips?

1. Stop met het accepteren van vreemden

Krijg je ook random vriendschapsverzoeken op socials? Gewoon niet doen.

“Nummer één: stop met het accepteren van vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent", zegt Cassie. “Ik snap het, je hebt je profiel goed beveiligd en denkt dat je veilig bent. Maar weet je wie het nog steeds kan zien? Iedereen die je in de loop der jaren hebt toegevoegd, of je ze nu kende of niet.”

Ze legt uit dat privédetectives gebruikmaken van nepaccounts, zogenaamde sock puppets, om mensen te onderzoeken. Haar advies? Ga nu meteen door je vriendenlijst en verwijder mensen die je niet kent. Bye, randoms!

2. Deel je locatie niet in real-time

Even een foto posten van dat chille café waar je zit? Cassie raadt het sterk af. Vooral als je daar nog steeds bent.

“Stop met posten vanaf een locatie terwijl je daar nog bent. Bekende mensen weten dit al heel goed. Als je post vanaf een locatie terwijl je nog aan je voorgerecht zit, kan ik daar zijn voordat de rekening komt,” waarschuwt ze.

Wil je echt iets delen? Wacht tot je weg bent, of post je vakantiekiekjes pas als je terug thuis bent. Zo blijft je privacy beschermd.

3. Geen foto’s van 'verkocht'-borden

Nieuwe woning gekocht? Congrats! Maar dat ‘verkocht’-bord buiten laten zien op Insta? Foute keuze.

“Stop met het posten van die verkochte borden als je een huis hebt gekocht", zegt Cassie. “Ja, je hebt het adres wazig gemaakt, maar alles wat ik nodig heb zijn de gegevens van de makelaar. Ik kan uitzoeken in welke wijken ze werken, ik weet ongeveer wanneer je het huis hebt gekocht door te kijken naar je post op Instagram... Ik let gewoon op een schattige rode deur of een mooie boom... en bam, ik heb je adres.”

Je iPhone heeft een verborgen valuta-omrekenaar

Chelsy Vanlerberghe-16 januari 2025 om 15:16

Op reis naar het buitenland en geen idee wat die prijzen in de supermarkt écht betekenen? Goed nieuws: je iPhone heeft een verborgen functie die je leven een pak makkelijker maakt. Sinds de nieuwste iOS 18-update kun je je rekenmachine omtoveren tot een valuta-omrekenaar.

Dus, hoe werkt het? Heel simpel:

  1. Open de rekenmachine-app op je iPhone.
  2. Klik op het icoontje in de linkerbenedenhoek.
  3. Zet de optie converteren aan en kies de valuta van het land waar je bent.

Vanaf dat moment doet je rekenmachine al het werk voor je. Of je nu uit eten gaat, souvenirs koopt of de prijs van die lokale specialiteit checkt, je weet meteen wat je uitgeeft.

Ook offline werkt deze tool perfect. Zodra je telefoon weer verbinding maakt met wifi of data, worden de wisselkoersen automatisch bijgewerkt. Handig, toch?

De functie kan meer dan alleen geld omrekenen. Denk aan kilometers naar mijlen, ponden naar kilo’s en andere metingen die handig zijn voor je volgende avontuur.

Met deze nieuwe functie hoef je geen extra apps te downloaden of eindeloos te googelen. Tijd om die wereldreis in te plannen?

Ontdek meer