Acht redenen waarom ADHD-diagnoses toenemen

Chelsy Vanlerberghe-07 januari 2025 om 14:19

De laatste jaren horen we steeds vaker over ADHD-diagnoses. Waar het vroeger werd gezien als iets dat vooral bij jonge, drukke jongetjes voorkwam, blijkt nu dat ADHD veel breder voorkomt. En dat roept vragen op: hebben nu echt zoveel meer mensen ADHD, of spelen er andere factoren mee?

De cijfers liegen er niet om. In Vlaanderen nam het gebruik van ADHD-medicatie bij jongeren tussen 6 en 17 jaar met maar liefst 20% toe tussen 2013 en 2022. Bij meisjes was de stijging zelfs opvallend groot. In andere landen, zoals Zweden en de VS, zien we soortgelijke trends. Maar hoe komt dat? Hier zijn acht redenen waarom ADHD-diagnoses de afgelopen jaren zo zijn toegenomen.

1. Meerdere diagnoses per persoon

Vroeger kreeg je vaak één label en daar moest je het mee doen. ADHD én autisme? Dat ging niet samen. Nu is het juist standaard om meerdere diagnoses te geven als dat helpt om iemands situatie beter te begrijpen.

2. Meer kennis bij professionals

Artsen en therapeuten weten vandaag veel meer over ADHD. Dat betekent dat het sneller wordt herkend, ook in groepen die vroeger vaak werden overgeslagen, zoals meisjes, vrouwen en volwassenen.

3. Minder stigma

Een ADHD-diagnose wordt tegenwoordig veel minder gezien als “een probleem”. Mensen durven hulp te zoeken zonder zich ervoor te schamen. Het wordt steeds meer als een onderdeel van iemands identiteit geaccepteerd.

4. Hogere eisen van de maatschappij

De wereld om ons heen wordt sneller en ingewikkelder. Iedereen moet multitasken, plannen en deadlines halen. Voor mensen met een zwakkere concentratie of minder goede zelfregulatie zijn deze eisen extra zwaar, wat vaak tot een ADHD-diagnose leidt.

5. Grotere prestatiedruk

We verwachten steeds meer van onszelf en van anderen. Als iemand niet mee kan, zoeken we sneller naar een oorzaak – zoals ADHD. Dit komt ook door de “hoge standaard” van wat als normaal functioneren wordt gezien.

6. Veranderingen in het onderwijs

Het onderwijs is flink veranderd: meer zelfstudie, digitalisering en groepsopdrachten. Dit vraagt veel van leerlingen. Voor sommigen met ADHD-kenmerken wordt het hierdoor moeilijker om mee te komen, wat vaak leidt tot doorverwijzing.

7. Toegankelijkere diagnostiek

In veel landen, ook België, zijn er politieke inspanningen gedaan om het makkelijker te maken om getest te worden op ADHD. Dat betekent minder wachttijden en meer mensen die hulp zoeken – en dus meer diagnoses.

8. Diagnose als toegang tot hulp

In onze samenleving geldt vaak: geen diagnose, geen hulp. Mensen die ondersteuning nodig hebben, zoals begeleiding op school of toegang tot hulpmiddelen, zoeken daarom vaker een officiële diagnose. Professionals zijn hierdoor eerder geneigd een diagnose te stellen, zelfs als iemand niet helemaal aan de criteria voldoet.

Blue Monday: wat is het en hoe overleef je het?

Chelsy Vanlerberghe-18 januari 2025 om 12:17

Maandag is zelden iemands favoriete dag, maar Blue Monday is officieel uitgeroepen tot de meest deprimerende dag van het jaar. Jawel, op 20 januari is het zover. Maar wat is Blue Monday nu precies, en hoe zorg je ervoor dat deze grijze maandag jou niet naar beneden haalt? No worries, wij leggen het uit én geven je tips om erdoor te komen.

Wat is Blue Monday?

De term komt van een Britse psycholoog die in 2005 de "depressiefste dag van het jaar" berekende. Denk aan: donkere dagen, een lege bankrekening na de feestdagen en goede voornemens die al in rook zijn opgegaan. Combineer dat met een saaie maandag en voilà: Blue Monday was geboren. Hoewel het wetenschappelijk gezien met een korrel zout moet worden genomen, voelen veel mensen zich wel écht een beetje down rond deze tijd van het jaar.

Hoe tackle je Blue Monday?

Geen paniek! Hier zijn vijf dingen die je kan doen om morgen nét wat vrolijker door te komen:

1. Plan iets om naar uit te kijken

Of het nu een koffiedate is met je bestie, een avondje Netflix (met pizza!) of het boeken van een zomervakantie: zorg dat je iets hebt om enthousiast over te worden.

2. Doe aan beweging

Sporten klinkt misschien als het laatste waar je zin in hebt, maar zelfs een korte wandeling doet wonderen. Beweging boost je endorfines – de feel-good stofjes in je lichaam.

3. Omring je met positiviteit

Spraakmakende podcasts, een playlist vol guilty pleasures of een spontane belletje naar je favoriete persoon: zoek wat je blij maakt en omring je daarmee.

4. Verwen jezelf

Koop dat croissantje bij je ontbijt, trakteer jezelf op een gezichtsmaskertje of spring in een warm bad. Je verdient het.

5. Slaap genoeg

Geen zware nacht of eindeloos scrollen morgenavond. Een goede nachtrust is essentieel om die maandagdip te overwinnen.

Conclusie

Blue Monday mag dan officieel een sombere dag zijn, met een beetje zelfzorg en een positieve mindset maak je er gewoon een good Monday van. Zet jezelf op de eerste plaats en gun jezelf wat extra liefde.

Lipfillers fataal: 23-jarig Astrid sterft na ingreep, familie waarschuwt

Chelsy Vanlerberghe-17 januari 2025 om 11:49

Lipfillers zijn overal. Wat voor velen een simpele beautybehandeling lijkt, kan zware risico’s met zich meebrengen. Het tragische verhaal van de 23-jarige Astrid Beyens uit Kasterlee bewijst dat. Vijf jaar geleden overleed ze na een fout gelopen fillerbehandeling. Haar familie deelt haar verhaal om anderen te waarschuwen “Dit mag nooit meer gebeuren", vertelde haar zus Charlotte aan HLN.

Astrid wilde in oktober 2020 haar lippen een vollere look geven met de populaire ‘Russian lips’-techniek, waarbij fillers zorgen voor een opvallend hartvormig effect. Ze liet de behandeling uitvoeren door een erkende arts in Vlaams-Brabant. Het leek veilig: ze had eerder al andere ingrepen bij hem laten doen. Maar deze keer liep het mis.

Het hyaluronzuur kwam in een ader terecht. Dat veroorzaakte een hersentrombose. In de dagen na de ingreep begon Astrid zich slecht te voelen. Ze klaagde over pijn aan haar lippen, hevige hoofdpijn en futloosheid. Haar ouders dachten eerst aan migraine, tot ze haar in bed vonden. Ze kon amper bewegen en alleen nog geluiden maken.

Astrid werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar haar toestand verslechterde snel. Ondanks een spoedoperatie en het wegnemen van een stuk van haar schedel om de druk op haar hersenen te verlichten, kon ze niet gered worden. Zes dagen na de fillers overleed ze. Een autopsie bevestigde dat de filler in haar hersenen terecht was gekomen.

Astrid is daarmee eerste dodelijke slachtoffer van fillers in België. Toch werd de arts niet vervolgd. Volgens het gerecht had hij de juiste procedures gevolgd, maar Astrid’s familie is het daar niet mee eens. Ze wijzen erop dat Astrid nooit een document tekende waarin de risico’s werden uitgelegd. “Ze hadden haar moeten beschermen, maar nu is ze er niet meer", zegt haar zus Charlotte in HLN.

Wat de familie extra frustreert, is dat de arts nog steeds fillers zet en reclame maakt op sociale media. “Hoe kan iemand doorgaan alsof er niets gebeurd is?” vraagt haar moeder zich af. Ze willen geen schadevergoeding, maar hopen dat hun verhaal anderen wakker schudt.

Astrid’s verhaal is helaas geen alleenstaand geval. Het aantal klachten over fillers en botox is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens HLN leiden sommige ingrepen zelfs tot blijvende schade zoals blindheid, verlamming of, zoals bij Astrid, de dood.

Overweeg je zelf een behandeling? Check altijd of je arts erkend is, wees kritisch en ga nooit zomaar in op flashy promoties of trends die je op sociale media ziet. “Je denkt dat dit bij jou niet gebeurt, maar dat dacht Astrid ook,” zegt haar zus.

Ontdek meer