De laatste jaren horen we steeds vaker over ADHD-diagnoses. Waar het vroeger werd gezien als iets dat vooral bij jonge, drukke jongetjes voorkwam, blijkt nu dat ADHD veel breder voorkomt. En dat roept vragen op: hebben nu echt zoveel meer mensen ADHD, of spelen er andere factoren mee?
De cijfers liegen er niet om. In Vlaanderen nam het gebruik van ADHD-medicatie bij jongeren tussen 6 en 17 jaar met maar liefst 20% toe tussen 2013 en 2022. Bij meisjes was de stijging zelfs opvallend groot. In andere landen, zoals Zweden en de VS, zien we soortgelijke trends. Maar hoe komt dat? Hier zijn acht redenen waarom ADHD-diagnoses de afgelopen jaren zo zijn toegenomen.
1. Meerdere diagnoses per persoon
Vroeger kreeg je vaak één label en daar moest je het mee doen. ADHD én autisme? Dat ging niet samen. Nu is het juist standaard om meerdere diagnoses te geven als dat helpt om iemands situatie beter te begrijpen.
2. Meer kennis bij professionals
Artsen en therapeuten weten vandaag veel meer over ADHD. Dat betekent dat het sneller wordt herkend, ook in groepen die vroeger vaak werden overgeslagen, zoals meisjes, vrouwen en volwassenen.
3. Minder stigma
Een ADHD-diagnose wordt tegenwoordig veel minder gezien als “een probleem”. Mensen durven hulp te zoeken zonder zich ervoor te schamen. Het wordt steeds meer als een onderdeel van iemands identiteit geaccepteerd.
4. Hogere eisen van de maatschappij
De wereld om ons heen wordt sneller en ingewikkelder. Iedereen moet multitasken, plannen en deadlines halen. Voor mensen met een zwakkere concentratie of minder goede zelfregulatie zijn deze eisen extra zwaar, wat vaak tot een ADHD-diagnose leidt.
5. Grotere prestatiedruk
We verwachten steeds meer van onszelf en van anderen. Als iemand niet mee kan, zoeken we sneller naar een oorzaak – zoals ADHD. Dit komt ook door de “hoge standaard” van wat als normaal functioneren wordt gezien.
6. Veranderingen in het onderwijs
Het onderwijs is flink veranderd: meer zelfstudie, digitalisering en groepsopdrachten. Dit vraagt veel van leerlingen. Voor sommigen met ADHD-kenmerken wordt het hierdoor moeilijker om mee te komen, wat vaak leidt tot doorverwijzing.
7. Toegankelijkere diagnostiek
In veel landen, ook België, zijn er politieke inspanningen gedaan om het makkelijker te maken om getest te worden op ADHD. Dat betekent minder wachttijden en meer mensen die hulp zoeken – en dus meer diagnoses.
8. Diagnose als toegang tot hulp
In onze samenleving geldt vaak: geen diagnose, geen hulp. Mensen die ondersteuning nodig hebben, zoals begeleiding op school of toegang tot hulpmiddelen, zoeken daarom vaker een officiële diagnose. Professionals zijn hierdoor eerder geneigd een diagnose te stellen, zelfs als iemand niet helemaal aan de criteria voldoet.
New Wave Take Over: jong Belgisch talent verovert Antwerpen
Op 5 en 6 juli krijgt Antwerpen er een nieuw lifestyle-evenement bij: het New Wave Take Over Event. Het initiatief is een idee van Lars-Kristian Claeys, oprichter van kledinglabel Lukamachain, dat de voorbije jaren uitgroeide tot een vaste waarde binnen de Europese streetwearscene.
Met dit tweedaags event wil hij samen met tientallen jonge Belgische kleding- en lifestylemerken een community-first platform creëren. Bezoekers kunnen er kennismaken met opkomend talent, hun favoriete merken shoppen en in contact komen met creatieve ondernemers die de toekomst van mode en cultuur mee vormgeven.
New Wave Take Over wordt meer dan een klassieke pop-up. Denk aan een inspirerende mix van showcase, netwerking, muziek en beleving – een ontmoetingsplek voor de nieuwe generatie makers en denkers. Het volledige event is gratis toegankelijk en mikt bewust op samenwerking in plaats van concurrentie tussen startende labels.
Zin om te ontdekken wat er leeft op het kruispunt van mode, ondernemerschap en community? Dan is dit hét event om bij te zijn.
New Wave Take Over: 5 & 6 juli '25 van 11 tot 19u in Hopland 12, Antwerpen.
Dit is hoeveel mensen aan hun ex denken tijdens masturbatie
Denk jij soms aan je ex tijdens het masturberen? You're not alone. Uit een nieuwe bevraging van het seksspeeltjesmerk Ohdoki blijkt dat 76% van de mannen en 59% van de vrouwen tijdens solo-plezier terugdenkt aan een vroegere vlam. Jep, exen blijken dus verrassend vaak nog een hoofdrol te spelen in onze fantasieën.
Maar voor je je daar raar of ongemakkelijk over voelt: seksuoloog Kristie Overstreet stelt gerust. In een interview met The Everygirl legt ze uit dat terugdenken aan een ex niet per se negatief is. “Als je single bent, kan het een gezonde manier zijn om terug te kijken op wat fijn was in een vorige relatie,” zegt ze. En als je een nieuwe relatie hebt? “Dan kan het net een manier zijn om je fantasie aan te wakkeren en je huidige seksleven een boost te geven.”
Volgens klinisch psychologe Pamela Stephenson Connolly zijn ‘verboden’ herinneringen aan ex-partners voor veel mensen gewoon extra spannend. Geen rocket science: wat niet meer mag, is soms extra hot in je hoofd.
Maar niet iedereen zit in hun hoofd bij een ex. 29% van de ondervraagden verkiest masturbatie boven seks met een partner. Waarom? Simpel: je weet exact wat je fijn vindt, hoe snel, hoe hard en hoelang.
Toch is het volgens experts belangrijk om niet te afhankelijk te worden van zelfbevrediging: “Als je enkel nog op je eigen manier tot een orgasme komt, kan seks met een partner minder bevredigend worden. Dan is het tijd voor een open gesprek, ook buiten de slaapkamer.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/07 Flo Windey
- 14/07 Oliver Symons
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Marthe De Pillecyn