Heb jij soms het gevoel dat jouw hond exact weet hoe je je voelt? Dan zit je goed, want wetenschappers hebben nu bewijs dat jullie harten écht op één lijn zitten!
Harten van honden en baasjes syncen, blijkt uit onderzoek
Een recente studie ontdekte dat de hartslagvariabiliteit van honden zich aanpast aan die van hun baasje tijdens interacties. Dit noemen onderzoekers “co-modulatie”: een fancy woord voor het delen van emoties.
Onderzoekers van de Universiteit van Helsinki hebben 25 hond-baasje duo’s bestudeerd. Ze gebruikten hartslagmeters tijdens verschillende activiteiten, zoals spelen en trainen, om te checken hoe jullie emoties elkaar beïnvloeden. Wat bleek? Tijdens rustige momenten, zoals aaien of na een taak, waren de hartslagpatronen van hond en baasje opvallend gelijk. Bij actievere dingen, zoals spelen, gingen fysieke activiteit en emotionele band hand in hand.
Dit laat zien dat honden meer dan alleen je trouwe maatjes zijn; ze voelen je emoties aan. Dus als jij gestrest bent, pikt je hond dat op. Probeer jezelf eerst te kalmeren en kijk hoe je hond meteen rustiger wordt.
Nog een fun feitje: grotere honden en honden die langer bij hun baasje woonden, hadden meer opwinding tijdens de test. En ja, hoe sterker de band, hoe meer jullie fysiologisch op elkaar lijken. Deze connectie was trouwens uniek voor baasjes en hun eigen honden. Match je hond met een random persoon? Geen synchronisatie.
Het laat zien dat de band tussen mens en hond net zo diep kan zijn als die tussen ouder en kind. Dus de volgende keer dat je hond naar je opkijkt met die grote ogen, weet je: jullie voelen elkaar écht.
Onderzoek toont aan hoe een positieve mindset je liefdesleven kan upgraden
Hoe jij naar de wereld kijkt, heeft een grotere invloed op je liefdesleven dan je misschien denkt. Een nieuwe studie in de Personality and Social Psychology Bulletin toont aan dat mensen die geloven dat de wereld goed is en vol kansen zit, niet alleen gelukkiger zijn in hun relatie, maar ook meer betrokken en zorgzaam naar hun partner toe. En dat werkt aanstekelijk: hun partners voelen zich hierdoor ook meer geliefd en gewaardeerd. Win-win, toch?
Deze zogenaamde "primal world beliefs" (jouw fundamentele overtuigingen over de wereld) spelen hierin een sleutelrol. Zie jij de wereld als een fijne, interessante plek die het ontdekken waard is? Dan focus je automatisch meer op positieve doelen binnen je relatie, zoals samen plezier maken, nieuwe ervaringen opdoen of momenten van betekenis creëren. En dat versterkt de connectie met je partner.
Uit het onderzoek, waarbij 236 koppels een jaar lang werden gevolgd, bleek dat deze positieve kijk op de wereld leidt tot meer tevredenheid en wederzijdse zorg.
Mensen die de wereld als goed en spannend zien, hebben vaker de neiging om actief te werken aan hun relatie. Dit noemen onderzoekers "approach goals": doelen die gericht zijn op het bereiken van iets positiefs, zoals plezier of meer diepgang in je relatie. Dat motiveert niet alleen jezelf, maar inspireert ook je partner om dezelfde energie in de relatie te steken. Het resultaat? Een blijvende boost voor jullie band.
Wat ook opvallend was: het gevoel dat de wereld "veilig" is, had geen grote impact op relaties. Hoewel je zou denken dat dit vertrouwen vergroot, blijkt het juist te zorgen voor minder afhankelijkheid van je partner. Mensen voelen zich dan veiliger in hun eentje, waardoor de connectie met hun partner wat minder sterk wordt. Het is juist de overtuiging dat de wereld interessant en vol mogelijkheden is, die het verschil maakt.
Deze positieve wereldbeelden hebben niet alleen een kortetermijneffect, maar houden ook op de lange termijn stand. De koppels in het onderzoek rapporteerden zelfs een jaar later nog meer tevredenheid, wederzijdse zorg en een diepere band. Hun overtuiging dat de wereld leuk en aantrekkelijk is, motiveerde hen om steeds opnieuw te investeren in hun relatie – wat die overtuiging alleen maar verder versterkte.
De conclusie? Hoe jij naar de wereld kijkt, kleurt ook je relatie. Als je openstaat voor het goede en kansen grijpt, creëer je een dynamiek waarin niet alleen jij, maar ook je partner zich gewaardeerd voelt. Het lijkt misschien een klein detail, maar die positieve mindset kan net dat beetje extra magie brengen in je liefdesleven.
Deze kaas kan je helpen bij het studeren volgens onderzoek
Wat als je favoriete kaas niet alleen lekker is, maar je ook slimmer maakt? Jep, Camembert, die romige Franse klassieker, zou je brein een flinke boost kunnen geven. Onderzoekers van Neuroscience Research ontdekten dat deze kaas bijzondere stoffen bevat die je geheugen en leervermogen verbeteren.
Het geheim zit in de fermentatie van deze kaas. Door het proces ontstaan er unieke stoffen en een van die stoffen, blijkt een superkracht te hebben: het helpt je hersencellen groeien en je geheugen versterken.
Dit effect werd al eerder gezien bij oudere volwassenen, maar nu hebben onderzoekers het getest op muizen. Resultaat? De muizen met Camembert in hun dieet scoorden veel beter in geheugentests. Ze konden objecten en locaties beter herkennen, en hoe meer Camembert ze kregen, hoe beter ze presteerden.
Oké, het is nog niet 100% zeker dat dit effect hetzelfde is bij mensen, want muizen zijn natuurlijk geen mensen. Maar eerdere studies laten al zien dat Camembert mogelijks helpt bij het behouden van een scherp geheugen. Dat is best veelbelovend, toch?
Belangrijk om te weten: het effect zit ‘m in de fermentatie. De stoffen die je brein een boost geven, ontstaan alleen tijdens dit proces. Gewone melk of kaas zonder fermentatie doet dus niet hetzelfde. Het is die witte schimmel die Camembert zijn kracht geeft. Fancy, hé?
Dus voordat je de kaaswinkel leegplundert: er is nog meer onderzoek nodig om te checken of het op lange termijn werkt en wat het effect precies is bij mensen. Maar tot die tijd kun je Camembert zien als een lekkere (en mogelijks bevorderende) bloksnack. Yum!
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 08/01 Noah Cyrus
- 11/01 Cody Simpson
- 12/01 Jake Mitchell
- 12/01 Zayn Malik
- 13/01 Orlando Bloom