Dit is waarom je je scheet beter niet inhoudt

Chelsy Vanlerberghe-06 januari 2025 om 15:52

We’ve all been there: je voelt een scheet opkomen, maar je bent op een plek waar dat écht niet kan. Dus wat doe je? Je houdt hem in. Maar guess what? Dat kan meer gevolgen hebben dan je denkt. Het kan zelfs via je adem naar buiten komen. Yikes...

Laten we beginnen met wat er gebeurt als je je scheet inhoudt. Gas hoopt zich op in je darmen, wat een opgeblazen gevoel en pijn kan veroorzaken. Maar dat is niet alles. Een deel van het gas wordt opgenomen in je bloed en komt uiteindelijk via je adem naar buiten. Jep, dat betekent dat je adem er letterlijk een beetje van gaat stinken. En als je te lang wacht? Dan vindt dat gas tóch zijn weg naar buiten, vaak op het meest ongemakkelijke moment.

Een scheet ontstaat doordat bacteriën in je dikke darm voedselresten fermenteren. Hierbij komen gassen vrij zoals waterstof en methaan. Gemiddeld laten we zo’n 8 scheten per dag. Na een maaltijd is de productie het hoogst, en zelfs tijdens je slaap blijf je een beetje gas loslaten. Niks raars aan dus.

Eet je veel vezels? Top voor je darmen, maar het kan ook zorgen voor grotere scheten. Onderzoekers ontdekten dat mensen op een vezelrijk dieet minder vaak, maar wel grotere scheten laten. Het klinkt misschien intens, maar vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid, dus het is het waard.

De geur van een scheet hangt af van zwavelhoudende gassen, zoals waterstofsulfide. Hoe meer zwavel in je voeding (denk aan eieren, vlees of bonen), hoe intenser de geur.

Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit of het inhouden van scheten schadelijk is op lange termijn, bijvoorbeeld door het risico op diverticulitis (ontstoken zakjes in je darmen). Maar wat wel duidelijk is: gas laten gaan is beter voor je comfort en je gezondheid.

Bottom line: voel je een scheet aankomen? Laat hem discreet gaan. Het is beter voor je lichaam en voorkomt ongemak. Geen schaamte, gewoon laten gaan!

Dit populair supplement neem je beter niet als je vanavond seks wil hebben

Chelsy Vanlerberghe-23 mei 2025 om 09:25

Ashwagandha. Misschien heb je het al gespot in de wellnessrayon van de drogist, of zag je het voorbij komen in een TikTok over ‘stress hacks’. Het kruidje is een oude bekende in de Ayurvedische geneeskunde, maar de laatste tijd duikt het plots overal op.

En da’s terecht: volgens experts kan ashwagandha helpen om je cortisol (stresshormoon) te verlagen, beter te slapen en zelfs je libido een boost geven. Niet gek dus dat het massaal in supplementvorm wordt geslikt.

Maar, en hier komt het, als je vanavond seks gepland hebt, denk je misschien beter twee keer na voor je zo’n capsule slikt.

In studies zagen onderzoekers positieve effecten op het seksleven: mannen met weinig zin in seks kregen een hogere testosteronwaarde én meer goesting. Vrouwen ervaarden betere lubricatie, meer opwinding en intensere orgasmes. Klinkt als een droom.

Maar volgens biohacker Dave Asprey, die zelf élke dag supplementen test, kan ashwagandha in hoge dosis het tegenovergestelde effect hebben: “Te veel nemen kan je orgasme net afremmen.” Geen ideaal scenario als je net op het punt staat om iemand van z’n sokken te blazen.

Is het dan gevaarlijk? Niet per se, maar het is ook geen snoepje. Te veel nemen kan zorgen voor maagklachten, vermoeidheid of misselijkheid. En voor mensen met bepaalde medische aandoeningen (zoals auto-immuunziekten, schildklierproblemen of leverissues), is het sowieso af te raden.

Er is trouwens geen standaard dosis, maar de meeste studies werken met 300 tot 1.000 mg per dag. Als je twijfelt: vraag advies aan een arts of apotheker — en skip het gewoon op dagen dat je wéét dat er iets spannends op de planning staat.

Knuffelend in slaap vallen? Goed voor je dag én je relatie

Brecht Roelants-19 mei 2025 om 11:24

Even lepeltje-lepeltje liggen voor het slapengaan? Da’s niet alleen cute, maar blijkbaar ook goed voor je mentale gezondheid én je relatie.

Een nieuw onderzoek toont aan dat koppels die fysiek dichter bij elkaar slapen zich minder gestrest voelen en zich emotioneel veiliger hechten aan hun partner. Knuffelen voor het slapengaan blijkt dus meer te doen dan alleen gezellig zijn.

De studie werd gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships en onderzocht 143 heteroseksuele koppels. Ze gaven onder andere aan hoe dicht ze bij elkaar lagen op het moment dat ze in slaap vielen, en vulden vragenlijsten in over stress, slaapkwaliteit en hechtingsstijlen.

Wat opviel? Je favoriete slaaphouding (rug, zij of buik) heeft eigenlijk niks te maken met hoe je slaapt mét je partner. Wat wél verschil maakt, is hoe fysiek dichtbij je elkaar ligt als je de dag afsluit. Hoe dichter, hoe minder stress en hoe veiliger je je blijkbaar voelt in de relatie.

De onderzoekers benadrukken dat knuffelen voor het slapengaan gelinkt is aan minder angstige of vermijdende hechting, maar opvallend genoeg géén directe link had met betere slaapkwaliteit. Met andere woorden: het gaat hier meer om emotionele dan fysieke voordelen.

Let wel: het blijft voorlopig een momentopname. Of mensen die dichter slapen zich daardoor beter voelen, of dat mensen die zich al veilig voelen automatisch dichter gaan liggen, is nog niet helemaal duidelijk.

Ontdek meer