We’ve all been there: je voelt een scheet opkomen, maar je bent op een plek waar dat écht niet kan. Dus wat doe je? Je houdt hem in. Maar guess what? Dat kan meer gevolgen hebben dan je denkt. Het kan zelfs via je adem naar buiten komen. Yikes...
Laten we beginnen met wat er gebeurt als je je scheet inhoudt. Gas hoopt zich op in je darmen, wat een opgeblazen gevoel en pijn kan veroorzaken. Maar dat is niet alles. Een deel van het gas wordt opgenomen in je bloed en komt uiteindelijk via je adem naar buiten. Jep, dat betekent dat je adem er letterlijk een beetje van gaat stinken. En als je te lang wacht? Dan vindt dat gas tóch zijn weg naar buiten, vaak op het meest ongemakkelijke moment.
Een scheet ontstaat doordat bacteriën in je dikke darm voedselresten fermenteren. Hierbij komen gassen vrij zoals waterstof en methaan. Gemiddeld laten we zo’n 8 scheten per dag. Na een maaltijd is de productie het hoogst, en zelfs tijdens je slaap blijf je een beetje gas loslaten. Niks raars aan dus.
Eet je veel vezels? Top voor je darmen, maar het kan ook zorgen voor grotere scheten. Onderzoekers ontdekten dat mensen op een vezelrijk dieet minder vaak, maar wel grotere scheten laten. Het klinkt misschien intens, maar vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid, dus het is het waard.
De geur van een scheet hangt af van zwavelhoudende gassen, zoals waterstofsulfide. Hoe meer zwavel in je voeding (denk aan eieren, vlees of bonen), hoe intenser de geur.
Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit of het inhouden van scheten schadelijk is op lange termijn, bijvoorbeeld door het risico op diverticulitis (ontstoken zakjes in je darmen). Maar wat wel duidelijk is: gas laten gaan is beter voor je comfort en je gezondheid.
Bottom line: voel je een scheet aankomen? Laat hem discreet gaan. Het is beter voor je lichaam en voorkomt ongemak. Geen schaamte, gewoon laten gaan!
Deze kaas kan je helpen bij het studeren volgens onderzoek
Wat als je favoriete kaas niet alleen lekker is, maar je ook slimmer maakt? Jep, Camembert, die romige Franse klassieker, zou je brein een flinke boost kunnen geven. Onderzoekers van Neuroscience Research ontdekten dat deze kaas bijzondere stoffen bevat die je geheugen en leervermogen verbeteren.
Het geheim zit in de fermentatie van deze kaas. Door het proces ontstaan er unieke stoffen en een van die stoffen, blijkt een superkracht te hebben: het helpt je hersencellen groeien en je geheugen versterken.
Dit effect werd al eerder gezien bij oudere volwassenen, maar nu hebben onderzoekers het getest op muizen. Resultaat? De muizen met Camembert in hun dieet scoorden veel beter in geheugentests. Ze konden objecten en locaties beter herkennen, en hoe meer Camembert ze kregen, hoe beter ze presteerden.
Oké, het is nog niet 100% zeker dat dit effect hetzelfde is bij mensen, want muizen zijn natuurlijk geen mensen. Maar eerdere studies laten al zien dat Camembert mogelijks helpt bij het behouden van een scherp geheugen. Dat is best veelbelovend, toch?
Belangrijk om te weten: het effect zit ‘m in de fermentatie. De stoffen die je brein een boost geven, ontstaan alleen tijdens dit proces. Gewone melk of kaas zonder fermentatie doet dus niet hetzelfde. Het is die witte schimmel die Camembert zijn kracht geeft. Fancy, hé?
Dus voordat je de kaaswinkel leegplundert: er is nog meer onderzoek nodig om te checken of het op lange termijn werkt en wat het effect precies is bij mensen. Maar tot die tijd kun je Camembert zien als een lekkere (en mogelijks bevorderende) bloksnack. Yum!
Vaker masturberen? Dat kan je seksuele kennis en plezier boosten!
Masturbatie is niet alleen een momentje voor jezelf, maar kan ook je seksuele gezondheid verbeteren. Uit een Turkse studie blijkt dat vrouwen die vaker masturberen beter scoren op seksuele kennis én functioneren. Maar hoe komt dat eigenlijk? We leggen het even uit!
De studie onderzocht het masturbatiegedrag van 921 jonge Turkse moslimvrouwen tussen de 18 en 25 jaar. Deze vrouwen waren seksueel actief, maar ongehuwd en zonder medicatie of aandoeningen die hun seksuele gezondheid konden beïnvloeden.
Wat bleek? Gemiddeld masturbeerden de vrouwen vijf keer per maand, en degenen die het vaker deden, scoorden beter op seksuele kennis en ervaring. Dus: wie vaker masturbeert, weet meer over haar lichaam, ervaart minder problemen in bed én heeft vaker een bevredigende ervaring.
Dus, waarom is masturbatie goed voor je?
- Je leert je lichaam kennen
Masturbatie helpt je ontdekken wat je fijn vindt en hoe je lichaam reageert. Dit inzicht maakt je niet alleen zelfverzekerder, maar kan ook je seksleven met een partner verbeteren. - Meer kennis over seksualiteit
Vrouwen die masturberen, zijn vaak meer betrokken bij hun seksuele gezondheid. Ze hebben meer kennis over onderwerpen zoals anticonceptie, soa’s en anatomie. Deze bewustwording draagt bij aan gezondere keuzes. - Betere seksuele ervaringen
Volgens het onderzoek bereikte 66% van de vrouwen een orgasme tijdens masturbatie. Dit helpt om te begrijpen wat werkt, wat op zijn beurt leidt tot betere en bevredigendere seksuele ervaringen. - Mentale en fysieke voordelen
Masturbatie kan stress verminderen, je slaap verbeteren (74% meldde betere nachtrust) en bijdragen aan een positieve houding ten opzichte van je eigen lichaam.
Dus, of je het nu vaak of af en toe doet: masturberen is niet alleen leuk, maar ook een boost voor je seksuele welzijn.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 08/01 Noah Cyrus
- 11/01 Cody Simpson
- 12/01 Jake Mitchell
- 12/01 Zayn Malik
- 13/01 Orlando Bloom