Wat gebeurt er met je lichaam tijdens Dry January?

Chelsy Vanlerberghe-02 januari 2025 om 15:05

Nieuw jaar, nieuwe jij? Het is weer die tijd van het jaar: van een week vol drankjes ineens overstappen naar een maand volledig alcoholvrij. Enter Dry January. Hier is een tijdlijn van wat er met je lichaam gebeurt als je een maand de fles laat staan.

Na 12 uur

Je lichaam begint direct met detoxen. Alcohol wordt afgebroken, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Handtrillingen, zweten, rusteloosheid of zelfs een misselijk gevoel kunnen opkomen.

Na 12-24 uur

Dit is de fase waarin je lichaam nog steeds herstelt. Je slaap kan verstoord zijn, je humeur minder top en je krijgt waarschijnlijk zin in een drankje. Houd vol!

Na 12-72 uur

Voor zware drinkers kan dit de moeilijkste fase zijn. Je hartslag kan omhoog gaan, je bloeddruk stijgt en in extreme gevallen kunnen er aanvallen optreden. Bij ernstige klachten is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Na 3-7 dagen

Bij de meeste mensen beginnen de ergste symptomen nu af te nemen. Je voelt je helderder en energieker. In sommige gevallen kunnen de klachten tijdelijk verergeren, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Na 1 week

Je slaap wordt rustiger en je begint je fitter te voelen. De cravings worden minder, en je merkt misschien al dat je meer focus hebt overdag.

Na 2 weken

Zeg hallo tegen een lichtere versie van jezelf! Als je regelmatig dronk, merk je nu dat de weegschaal in jouw voordeel uitslaat. Alcohol zit vol verborgen calorieën, en dat verschil begint zich te tonen.

Na 3 weken

Je bloeddruk kan al verbeteren, zeker als alcohol een boosdoener was. Je voelt je fysiek sterker, je huid kan beginnen op te klaren, en die glow? Die komt eraan.

Na 1 maand

Je hebt het gehaald! Na een maand alcoholvrij voel je je gezonder, fitter en mentaal scherper. Je huid ziet er beter uit, je energieniveau is gestegen, en misschien heb je wat extra euro’s overgehouden.

Waarom Dry January proberen?

Het is een kans om even stil te staan bij je relatie met alcohol. Mis je het écht, of was het meer een gewoonte? Je lichaam en geest krijgen een reset, en na deze maand kun je bewuster omgaan met drank – of je er nu volledig mee stopt of gewoon minder drinkt.

Een maand zonder alcohol is niet altijd makkelijk, maar de voordelen spreken voor zich. En als je na Dry January weer een drankje neemt, doe je dat omdat je ervan geniet, niet omdat het moet.

Dit is waarom je je scheet beter niet inhoudt

Chelsy Vanlerberghe-06 januari 2025 om 15:52

We’ve all been there: je voelt een scheet opkomen, maar je bent op een plek waar dat écht niet kan. Dus wat doe je? Je houdt hem in. Maar guess what? Dat kan meer gevolgen hebben dan je denkt. Het kan zelfs via je adem naar buiten komen. Yikes...

Laten we beginnen met wat er gebeurt als je je scheet inhoudt. Gas hoopt zich op in je darmen, wat een opgeblazen gevoel en pijn kan veroorzaken. Maar dat is niet alles. Een deel van het gas wordt opgenomen in je bloed en komt uiteindelijk via je adem naar buiten. Jep, dat betekent dat je adem er letterlijk een beetje van gaat stinken. En als je te lang wacht? Dan vindt dat gas tóch zijn weg naar buiten, vaak op het meest ongemakkelijke moment.

Een scheet ontstaat doordat bacteriën in je dikke darm voedselresten fermenteren. Hierbij komen gassen vrij zoals waterstof en methaan. Gemiddeld laten we zo’n 8 scheten per dag. Na een maaltijd is de productie het hoogst, en zelfs tijdens je slaap blijf je een beetje gas loslaten. Niks raars aan dus.

Eet je veel vezels? Top voor je darmen, maar het kan ook zorgen voor grotere scheten. Onderzoekers ontdekten dat mensen op een vezelrijk dieet minder vaak, maar wel grotere scheten laten. Het klinkt misschien intens, maar vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid, dus het is het waard.

De geur van een scheet hangt af van zwavelhoudende gassen, zoals waterstofsulfide. Hoe meer zwavel in je voeding (denk aan eieren, vlees of bonen), hoe intenser de geur.

Onderzoekers zijn er nog niet helemaal uit of het inhouden van scheten schadelijk is op lange termijn, bijvoorbeeld door het risico op diverticulitis (ontstoken zakjes in je darmen). Maar wat wel duidelijk is: gas laten gaan is beter voor je comfort en je gezondheid.

Bottom line: voel je een scheet aankomen? Laat hem discreet gaan. Het is beter voor je lichaam en voorkomt ongemak. Geen schaamte, gewoon laten gaan!

Tiener wordt gecyberpest door... eigen moeder

Chelsy Vanlerberghe-03 januari 2025 om 16:39

Stel je voor: je wordt dagelijks lastiggevallen met gemene berichten op sociale media. Wie zit erachter? Je moeder. Voor een tiener uit Michigan was dit de realiteit. De Amerikaanse Kendra Gail Licari pestte haar eigen dochter én haar vriendje, terwijl ze tegelijkertijd deed alsof ze de daders mee probeerde op te sporen.

In 2021 begon de tienerdochter van Licari haatdragende berichten te ontvangen, soms wel twaalf keer per dag. Deze berichten waren niet alleen gemeen, maar ook behoorlijk geraffineerd: compleet met bewerkte foto’s. Licari gebruikte een nep-identiteit én een VPN om haar sporen te verbergen. Ironisch genoeg werkte ze zelfs samen met de school en de autoriteiten om de 'dader' te vinden.

Na maanden onderzoek door zowel de school als de FBI werd duidelijk dat de IP-adressen van de berichten naar Licari zelf leidden. In plaats van haar dochter te beschermen, was zij degene die het leed veroorzaakte. De reden achter haar acties? Nog steeds een mysterie. Sommigen suggereren dat ze wilde dat haar dochter afhankelijk van haar bleef, een soort digitale versie van het Münchhausen-syndroom.

In april 2023 werd Licari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 19 maanden tot vijf jaar.

Ontdek meer