Heb je het gevoel dat je nooit écht uitgerust bent, zelfs niet na een goede nachtrust? Je bent niet de enige. Volgens Dr. Ahmed, een huisarts uit het Verenigd Koninkrijk, zou een magnesiumtekort wel eens de reden kunnen zijn. Dit mineraal is essentieel voor je lichaam, en een tekort kan leiden tot chronische vermoeidheid en andere klachten.
Altijd moe? Dit simpele mineraal kan de oplossing zijn
“Magnesium is een cofactor in meer dan 300 chemische processen in het lichaam,” legt Dr. Ahmed uit via zijn TikTok-kanaal. “Het speelt een rol in eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, bloeddrukregulatie en glucosemanagement. Als je een tekort hebt, kun je je daardoor moe en futloos voelen.”
Vooral jongeren hebben het risico om een tekort te ontwikkelen. Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de meisjes en meer dan een kwart van de jongens tussen 11-18 jaar niet genoeg magnesium binnenkrijgt. Ook bij studenten kan een druk leven met onregelmatige eetgewoonten en veel stress bijdragen aan tekorten.
Het vervelende is dat een bloedtest niet altijd een magnesiumtekort aantoont. “Slechts één procent van het magnesium in je lichaam zit in je bloed,” zegt Dr. Ahmed. “Het meeste zit in je cellen, waardoor een bloedtest vaak geen volledig beeld geeft. De meest nauwkeurige methode is een 24-uurs urinetest, maar die wordt zelden uitgevoerd omdat het nogal omslachtig is.”
Als je je constant moe voelt, je bloedtesten normaal zijn, en je verder gezond bent, kan het volgens Dr. Ahmed de moeite waard zijn om een magnesiumsupplement te proberen. “Het kan echt een verschil maken, vooral als je al van alles hebt geprobeerd zonder resultaat.”
In België wordt een dagelijkse magnesiuminname van 300 mg aanbevolen voor vrouwen en 350 mg voor mannen. Helaas halen veel jongeren deze hoeveelheid niet. Factoren zoals intensieve sport, stress, slechte voeding en zelfs medicatie kunnen je magnesiumvoorraad uitputten.
Gelukkig kun je magnesium uit voeding halen. Het zit onder andere in:
- Volkorenproducten (denk aan bruine rijst, volkorenbrood)
- Groene bladgroenten (zoals spinazie)
- Noten en zaden
- Peulvruchten
- Melkproducten
Lukt het niet om genoeg magnesium uit je voeding te halen? Dan kan een supplement helpen. Dr. Ahmed raadt verschillende soorten aan, zoals magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat. Deze worden goed door het lichaam opgenomen en kunnen helpen bij vermoeidheid.
Maar let op: overdrijf niet. Een te hoge inname van magnesium kan bijwerkingen zoals diarree veroorzaken. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering en overleg bij twijfel met je apotheker of huisarts.
Dit zijn de populairste kattennamen van 2024 (en de grappigste!)
Uit onderzoek blijkt dat kattenbaasjes in België het graag op safe spelen als het op namen aankomt voor hun viervoeter. In 2024 kroonde Nala zich tot de populairste kattennaam van het jaar, waarmee ze Simba van de troon stootte (Troubles in Lion King-land?!). Maar er waren ook baasjes die het creatiever aanpakten, met namen als Swiffer en T-Rex.
Uit een onderzoek van huisdierenverzekeraar Figo, gebaseerd op gegevens van meer dan 10.000 kattenbaasjes, blijkt dat klassieke namen de norm blijven. Maar er waren ook enkele verrassende nieuwkomers in de top 10. Opvallend is dat baasjes zich vaak laten inspireren door films en popcultuur, met Disney-namen die al jarenlang hoog scoren.The Lion King is na al die jaren nog steeds hot, met zowel Nala als Simba in de top 3. Daarnaast maakten Marie, Lily en Marcel dit jaar hun intrede in de lijst.
Top 10 populairste kattennamen
- Nala
- Luna
- Simba
- Milo
- Mila
- Marie
- Lily
- Marcel
- Coco
- Maurice
Top 3 poezen
- Nala
- Luna
- Mila
Top 3 katers
- Simba
- Milo
- Marcel
Niet iedereen ging voor de klassieke route. Sommige kattenbaasjes lieten zich inspireren door films, merken en zelfs alledaagse voorwerpen. Swiffer maakt bijvoorbeeld zijn opmars als kattennaam (waarschijnlijk dankzij katten die over de vloer zwiepen als een dweil). Ook filmreferenties blijven populair, met Frodo en T-Rex als leuke voorbeelden. Andere baasjes gaven hun huisdier een luxueuze touch met namen als Gucci en Picasso.
Enkele opvallende keuzes uit 2024:
- Swiffer
- Frodo
- Gucci
- Picasso
- Noodles
- Sneeuwbal
- Slipper
- Covid
- T-Rex
- Smoothie
Hulp nodig bij het kiezen van een kattennaam?
Voor wie een nieuwe furry friend adopteert en geen idee heeft hoe die te noemen: er is nu een Huisdiernaam Generator! Figo lanceerde deze tool om baasjes te helpen een naam te vinden die past bij de persoonlijkheid van hun kat. Door een paar vragen te beantwoorden over het karakter en uiterlijk van je huisdier, krijg je meteen suggesties die bij je kat passen. Welke naam past bij jouw kat? Check het hier!
Hoe overleef je een avondje après-ski als je vroeg op de piste wilt staan?
Je kent het wel: je hebt jezelf voorgenomen om morgenvroeg als eerste op de piste te staan, maar voor je het weet sta je met een pul bier in de hand mee te blèren op ‘Anton aus Tirol’. Après-ski en een vroege start de volgende dag lijken soms moeilijk te combineren, maar het kan wél. Met deze tips geniet je van het feestje én sta je de volgende ochtend fris op de latten.
1. Skip de schnapsronde
Après-ski zonder alcohol is misschien een zeldzaam fenomeen, maar als je vroeg uit de veren wilt, is het slim om je in te houden. Wissel elk biertje of cocktail af met een glas water en laat de schnapsrondes aan je voorbijgaan. Geloof ons, je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.
2. Eet slim (en véél)
Een goede bodem leggen is key. Ga voor een stevige maaltijd met voldoende eiwitten en koolhydraten (lees: kaasfondue, pasta of een stevige schnitzel). Dit vertraagt de opname van alcohol en zorgt ervoor dat je niet na twee drankjes al wankelt. Bonus: je hebt meteen een excuus om extra frietjes te bestellen.
3. Kies je timing
Ga niet té laat feesten. De meeste après-ski feestjes beginnen al in de namiddag, dus er is geen reden om tot in de vroege uurtjes door te gaan. Tegen 22 uur je bed in duiken betekent dat je nog een redelijke nacht slaap kan meepakken en de eerste lift niet hoeft te missen.
4. Draag een zonnebril
Niet alleen omdat het cool staat, maar ook omdat fel licht en flikkerende stroboscopen je ogen vermoeien. Hoe minder overprikkeld je bent, hoe makkelijker je in slaap valt. En ja, een zonnebril helpt ook om je brakke kop de volgende ochtend te verbergen.
5. Water, water, en nog eens water
Hydratatie is je beste vriend. Drink voor het slapengaan minstens een halve liter water en neem een flesje mee naar bed. Dit helpt tegen uitdroging en minimaliseert dat kloppende hoofdgevoel in de ochtend.
6. Sla de afterparty over
We weten dat het verleidelijk is om nog ‘één drankje’ te doen in iemands chalet, maar dat eindigt negen van de tien keer in een kater. Houd het bij de officiële après-ski en trek op tijd terug naar je hotel of appartement.
7. Leg je ski-outfit klaar
Ochtendhumeur en een rommelig appartement is geen goeie combo. Leg je skikleding en gear de avond ervoor al klaar. Zo hoef je ‘s ochtends niet als een kip zonder kop je spullen te zoeken en kan je met minimale effort richting de lift vertrekken.
8. Powernap als geheime troef
Is de verleiding om toch stevig te feesten te groot? Probeer dan overdag een powernap te nemen na het skiën. Zelfs 20-30 minuten rust kan een wereld van verschil maken en zorgt ervoor dat je ‘s avonds niet compleet uitgeput begint.
9. Koffie en frisse lucht als redmiddel
Mocht je tóch iets te enthousiast zijn geweest, begin je ochtend dan met een sterke koffie en een diepe hap frisse berglucht. Een korte wandeling voordat je je ski’s vastklikt kan helpen om je lichaam wakker te schudden en de schade te beperken.
Met deze tips overleef je een avond après-ski zonder dat je de volgende ochtend halfdood op de skilift zit.Wil je een onvergetelijke après-ski beleven? Dan moet je bij de TAGMAG Winter Tour zijn! Samen met Route du Soleil kan je ons spotten tijdens Snowbreak in Andorra én drie Hoogtestages in de Alpen. Lees er hier alles over.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 05/02 Cristiano Ronaldo
- 07/02 Chris Rock
- 09/02 Bella Poarch
- 10/02 Cedric Galle
- 10/02 MEROL