Heb je het gevoel dat je nooit écht uitgerust bent, zelfs niet na een goede nachtrust? Je bent niet de enige. Volgens Dr. Ahmed, een huisarts uit het Verenigd Koninkrijk, zou een magnesiumtekort wel eens de reden kunnen zijn. Dit mineraal is essentieel voor je lichaam, en een tekort kan leiden tot chronische vermoeidheid en andere klachten.
Altijd moe? Dit simpele mineraal kan de oplossing zijn
“Magnesium is een cofactor in meer dan 300 chemische processen in het lichaam,” legt Dr. Ahmed uit via zijn TikTok-kanaal. “Het speelt een rol in eiwitsynthese, spier- en zenuwfunctie, bloeddrukregulatie en glucosemanagement. Als je een tekort hebt, kun je je daardoor moe en futloos voelen.”
Vooral jongeren hebben het risico om een tekort te ontwikkelen. Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de meisjes en meer dan een kwart van de jongens tussen 11-18 jaar niet genoeg magnesium binnenkrijgt. Ook bij studenten kan een druk leven met onregelmatige eetgewoonten en veel stress bijdragen aan tekorten.
Het vervelende is dat een bloedtest niet altijd een magnesiumtekort aantoont. “Slechts één procent van het magnesium in je lichaam zit in je bloed,” zegt Dr. Ahmed. “Het meeste zit in je cellen, waardoor een bloedtest vaak geen volledig beeld geeft. De meest nauwkeurige methode is een 24-uurs urinetest, maar die wordt zelden uitgevoerd omdat het nogal omslachtig is.”
Als je je constant moe voelt, je bloedtesten normaal zijn, en je verder gezond bent, kan het volgens Dr. Ahmed de moeite waard zijn om een magnesiumsupplement te proberen. “Het kan echt een verschil maken, vooral als je al van alles hebt geprobeerd zonder resultaat.”
In België wordt een dagelijkse magnesiuminname van 300 mg aanbevolen voor vrouwen en 350 mg voor mannen. Helaas halen veel jongeren deze hoeveelheid niet. Factoren zoals intensieve sport, stress, slechte voeding en zelfs medicatie kunnen je magnesiumvoorraad uitputten.
Gelukkig kun je magnesium uit voeding halen. Het zit onder andere in:
- Volkorenproducten (denk aan bruine rijst, volkorenbrood)
- Groene bladgroenten (zoals spinazie)
- Noten en zaden
- Peulvruchten
- Melkproducten
Lukt het niet om genoeg magnesium uit je voeding te halen? Dan kan een supplement helpen. Dr. Ahmed raadt verschillende soorten aan, zoals magnesiumcitraat of magnesiumglycinaat. Deze worden goed door het lichaam opgenomen en kunnen helpen bij vermoeidheid.
Maar let op: overdrijf niet. Een te hoge inname van magnesium kan bijwerkingen zoals diarree veroorzaken. Houd je altijd aan de aanbevolen dosering en overleg bij twijfel met je apotheker of huisarts.
Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken
Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?
Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.
Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.
Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.
En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.
Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.
Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.
Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”
De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.
“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 05/05 Adele
- 06/05 Ruth Beeckmans
- 07/05 MrBeast
- 08/05 Julie Vermeire
- 10/05 MEAU